Ο Οργανίστας της Παναγίας των Παρισίων στο Μέγαρο Μουσικής

O οργανίστας Ολιβιέ Λατρύ

“Τριάντα Χρόνια Εκκλησιαστικό Όργανο”. Με αυτή την αφορμή, το Επετειακό αφιέρωμα του Μεγάρου Μουσικής – από την κατασκευή και τα εγκαίνια του εκκλησιαστικού του οργάνου – ανοίγει αυλαία με το ρεσιτάλ του μεγάλου Οργανίστα Ολιβιέ Λατρύ (Olivier Latry), την Τρίτη 2 Μαΐου, στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης.

Ποιος είναι ο Οργανίστας Ολιβιέ Λατρύ

Οργανίστας, Αυτοσχεδιαστής και Συνθέτης ο Olivier Latry, είναι καθηγητής Οργάνου στο Κονσερβατόριο της Γαλλίας. Αγάπησε και ενδιαφέρθηκε για το Όργανο, αφού άκουσε τις ηχογραφήσεις του Pierre Cochereau. Η πρώτη του εμπειρία και επαφή ήταν το 1974, όταν έπαιξε όργανο στην τοπική εκκλησία, στο γάμου του μεγαλύτερού του αδελφού. Το 1978 γράφτηκε στην τάξη Οργάνων του Gaston Litaize, στην Ακαδημία του Saint- Maur. Αφού έγινε καθηγητής οργάνου στο Καθολικό Ινστιτούτο του Παρισιού και στη συνέχεια στην Ακαδημία Rheims, διαδέχτηκε το 1990 τον δάσκαλό του Gaston Litaize, στην Ακαδημία του Saint- Maur.

Το 1985 σε ηλικία 23 ετών ο Ολιβιέ Λατρύ, τιμήθηκε με τη θέση ενός από τους τέσσερις τίτλους των ‘Grandes Orgues’ της Παναγίας των Παρισίων. Δεινός βιρτουόζος με διεθνή ακτινοβολία, θεωρείται ένας από τους πιο ευφάνταστους αυτοσχεδιαστές παγκοσμίως. Εκπληκτικής ακρίβειας μεταγραφές, συγκλονιστικά πρωτότυπα έργα, που αναδεικνύουν την απαράμιλλή δεξιοτεχνία του Γάλλου μουσικού.

Ο Ολιβιέ Λατρύ, έχει περιοδεύσει σε περισσότερες από 40 χώρες και των 5 ηπείρων και είναι γνωστός ειδικά για  τα έργα του Olivier Messiaen ενώ  έχει ηχογραφήσει τα πλήρη έργα του τελευταίου, στην Deutsche Grammophon.

Το πρόγραμμα της συναυλίας

  • Richard Wagner: Ιπτάμενος Ολλανδός,  Εισαγωγή,  μεταγραφή Edwin Lemare.
  • Franz Liszt: Θρύλος αρ. 1 «Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης: το κήρυγμα στα πουλιά», μεταγραφή Camille Saint-Saëns
  • Camille Saint-Saëns: Από το Καρναβάλι των ζώων: Ενυδρείο, Το κλουβί των πουλιών, ‘Ο κύκνος’, μεταγραφή Shin-Young Lee.
  • Louis Vierne:  Aπό τα 24 Φανταστικά κομμάτια: Τοκάτα από τη Σουίτα αρ. 2 (έργο 53).
  • Olivier Latry: ‘Αυτοσχεδιασμός’.
  • Charles- Marie Widor: ‘Συμφωνία για εκκλησιαστικό όργανο αρ. 5 σε φα ελάσσονα’, έργο 42, αρ.1.
Το εσωτερικό του εκκλησιαστικού οργάνου

30 Χρόνια (1993-2023) Εκκλησιαστικό Όργανο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το Εκκλησιαστικό όργανο του Μεγάρου, κατασκευάστηκε από τον γερμανικό οίκο Johanenes Klais Orgelbau, με δωρεά της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης. Η κατασκευή του άρχισε το 1990, όταν τοποθετήθηκαν το ξύλινο κάλυμμα και οι μεταλλικοί αυλοί και ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 1993.

Το καλοκαίρι του 1993 και για 3 ολόκληρους μήνες επί 8 ώρες καθημερινά, έξι ειδικοί από την Βόννη που έστειλε ο Διευθυντής του οίκου Hans Gerd Klais, έδωσαν “φωνή” στο εκκλησιαστικό όργανο του Μεγάρου!

Το όργανο για πρώτη φορά ήχησε στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης στις 23 Δεκεμβρίου 1993, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα και την ευκαιρία στους φιλόμουσους, να απολαύσουν ζωντανά τις αστείρευτες ηχητικές δυνατότητες του και τον πληθωρικό αλλά συνάμα και ευγενικό ήχο του.

Το εκκλησιαστικό όργανο του Μεγάρου, συνδυάζει παραδοσιακές τεχνικές του 13ου αιώνα με τη σύγχρονη τεχνολογία. Διαθέτει 4 πληκτρολόγια χειρών και ένα ποδών (πεντάλ) με 32 νότες, 76 ρετζίστρα (διακόπτες που χρησιμοποιούνται ο καθένας μόνος του ή σε συνδυασμό και επιτρέπουν να μπαίνει αέρας σε συγκεκριμένη ομάδα αυλών που αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο (ηχόχρωμα) και 6.080 αυλούς, ο μεγαλύτερος από τους οποίους έχει μήκος 4,93 μέτρα και ο μικρότερος 5 χιλιοστά.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ǀ Τρίτη 02.05.2023 ǀ Ώρα 20:30 ǀ Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Τιμές εισιτηρίων: 7,5 € (φοιτητές, νέεοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+ και πολύτεκνοι), 10€, 15€, 20€, 25€, 30€, 35€

Εισιτήρια και Πληροφορίες: 210-7282333. Διάρκεια: 2 ώρες (με διάλειμμα). Διοργάνωση Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ηλεκτρονική προπώληση των εισιτηρίων: https://www.megaron.gr/event/olivier-latry/

Οι φωτογραφίες προέρχονται από το megaron.gr