Η Κρήτη στην Ισπανία με τον Γκρέκο στο Μέγαρο

Ο κιθαρίστας & συνθέτης, Χρίστος Τζιφάκης

Ένα μουσικοχορευτικό οδοιπορικό από την Κρήτη στην Ισπανία, στα βήματα του μεγάλου μας Έλληνα ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, είναι το έργο: “Στα ζάλα του Γκρέκο”, που μας παρουσιάζει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το Σάββατο 06.05.23 και ώρα: 20.00 μ.μ.

Λίγα λόγια για τον Συνθέτη

Ο Κιθαρίστας και Συνθέτης Χρίστος Τζιφάκης, αγαπάει την τσιγγάνικη μουσική, για αυτό άλλωστε βλέπει τη σύγχρονη μουσική και το χορό της Κρήτης και της Ισπανίας ως θέμα με παραλλαγές! Με ρίζες από την Κρήτη, περνάει με άνεση και μαεστρία στον  μαγικό κόσμο της κλασικής μουσικής, του φλαμένκο και της τζαζ.

Το 1998 έγινε δεκτός από την Ολλανδική Βασιλική Ακαδημία, ως εξαίρετο ταλέντο και απέσπασε το πρώτο Αριστείο, που είχε δώσει ποτέ η Ακαδημία. Έλαβε μέρος σε διάφορα Φεστιβάλ κιθάρας, έτσι είχε την ευκαιρία να γνωρίσει κορυφαίους κιθαρίστες: Hubert Kaeppel, Thomas Muehler Pehring, Abel Carlevaro κ.α. Βρέθηκε με υποτροφία στην Ακαδημία της Κόρδοβα, όπου ξεκίνησε να μελετάει την τεχνική του Flamenco δίπλα στον Manolo Sanlucar. To 2000 μαζί με τη σύζυγό του και χορεύτρια Μελίνα Ιωαννίδου ιδρύει την ομάδα ‘Flamenco Aire’, η οποία εμφανίστηκε σε πολλά φεστιβάλ τζαζ και εθνικ μουσικής. Επιπλέον είναι ιδρυτής του πρώτου φεστιβάλ φλαμένκο κιθάρας, καθώς και καλλιτεχνικός διευθυντής ‘Φεστιβάλ Κιθάρας στα Ανώγεια της Κρήτης’.

Ο διάσημος κουβανός κιθαρίστας και μαέστρος Leo Brower, είπε: «Αυτός ο νεαρός μουσικός, παίζει με 20 δάχτυλα». Έχοντας ζήσει τόσο στην Κρήτη, όσο και στην Ισπανία, εμπνέεται από του Πρωτομάστορες της Κρητικής μουσικής και του φλαμένκο, φέρνοντας στο φως τις μουσικές συγγένειες των δύο λαών.

Τι θα ακούσουμε στα “Ζάλα του Γκρέκο”

Με διάθεση αλχημική μπλέκονται στοιχεία του παρελθόντος: βυζαντινά, αραβικά, ελληνικά, τσιγγάνικα αλλά και τζαζ-ροκ αναδεικνύοντας τον έντονο διονυσιακό χαρακτήρα των δύο άκρων της μεσογείου, αλλά και τη λαϊκή θυμοσοφία που βρίσκουμε στην Κρητική Μαντινάδα όσο και στην Ισπανική Letra.

Οι συντελεστές

Τον Χρίστο Τζιφάκη τον πλαισιώνει η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ με μαέστρο τον Γιώργο Αραβίδη, καθώς και διακεκριμένοι σολίστ.

Στο τραγούδι και στα πνευστά: η Ειρήνη Δερέμπεη, στο τραγούδι φλαμένκο: η Δροσιά Χαρίση. Χορεύει Φλαμένκο η Φανή Δεμέστιχα και Κρητικούς χορούς ο Γιάννης και ο Γιώργος Μεγαλακάκης. Την ενορχήστρωση την έχει κάνει, ο ταλαντούχος  Αχιλλέας Γουάστωρ.

Οι μουσικοί είναι, Μπουλγαρί: Κάρολος Κουκλάκης, βιολί: Χρήστος Φρόνιμός, μπάσο: Παναγιώτης Μπουραζάνης, κρουστά: Pedro Fabian, ντραμς: Γιάννης Δημουλάς.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ǀ Σάββατο 06.05.23 ǀ αίθουσα: Αλεξάνδρα Τριάντη

Τιμές εισιτηρίων: 7,5 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+ και πολύτεκνοι), 10€, 15€, 20€, 25€, 30€, 35€

Ώρα: 20.00 μ.μ. Εισιτήρια και Πληροφορίες: 210-7282333. Συμπαραγωγή: CosmosArte Art Actions. Διοργάνωση: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η ηλεκτρονική προπώληση των εισιτηρίων έχει ήδη ξεκινήσει: https://www.megaron.gr/event/sta-zala-tou-gkreko/