Ο Ομπάμα έρχεται στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Με ιδιαίτερη χαρά το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) υποδέχεται για δεύτερη φορά  τον Πρόεδρο Barack Obama στο SNF Nostos Conference, από τις 21 έως 23 Ιουνίου 2023.

Ο Barack Obama θα συζητήσει, τους τρόπους ενίσχυσης της δημοκρατικής κουλτούρας και τη σημασία στήριξης της επόμενης γενιάς ηγετών, με τον Πρόεδρο του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλο.

Ο 44ος Πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama

Γεννημένος στη Χαβάη από Αμερικανίδα μητέρα και Κενυάτη πατέρα, ο Οbama μεγάλωσε με τους παππούδες του, οι οποίοι χαρακτηρίζονταν από μια ιδιαίτερη μεγαλοψυχία που αντανακλούσε τις μεσό-δυτικές ρίζες τους. Αποφοιτώντας από το κολέγιο, στο οποίο φοίτησε με τη βοήθεια υποτροφιών και φοιτητικών δανείων, ο Obama μετακόμισε στο Σικάγο, όπου συνεργάστηκε με εκκλησιαστικές οργανώσεις για να βοηθήσει στην ενίσχυση των κοινοτήτων που πλήχθηκαν από το κλείσιμο των τοπικών εργοστασίων χαλυβουργίας.

Στη Νομική Σχολή, έγινε ο πρώτος Αφροαμερικανός Πρόεδρος του HarvardLawReview (Νομική Επιθεώρηση του Χάρβαρντ), και στη συνέχεια επέστρεψε στο Ιλινόι για να διδάξει συνταγματικό δίκαιο στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Εκεί ξεκίνησε την καριέρα του στον τομέα της δημόσιας διοίκησης, κερδίζοντας έδρες στην Πολιτειακή Γερουσία του Ιλινόι και στη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στις 4 Νοεμβρίου του 2008, ο Barack Obama εξελέγη 44ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, κερδίζοντας τις περισσότερες ψήφους από οποιονδήποτε άλλον υποψήφιο στην ιστορία της χώρας. Ανέλαβε τα καθήκοντά του σε μια πρωτόγνωρη, κρίσιμη καμπή στην ιστορία των ΗΠΑ. Η χώρα βρισκόταν σε πόλεμο, ο πλανήτης σε κίνδυνο και το ίδιο το αμερικανικό όνειρο απειλούνταν από τη χειρότερη οικονομική κρίση μετά τη Μεγάλη Ύφεση.

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος

Σπούδασε στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων Wharton του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, από όπου αποφοίτησε με Bachelor of Science στις Οικονομικές Επιστήμες. Τον Μάιο του 2023, του απονεμήθηκε ο τιμητικός τίτλος του Διδάκτορα Ανθρωπιστικών Γραμμάτων (Doctor of Human Letters) από το JHU, και τον Ιούνιο του 2021, ο επίτιμος τίτλος του Διδάκτορα Νομικής, από το Πανεπιστήμιο Simon Fraser, στο Βανκούβερ του Καναδά. Ζει στη Νέα Υόρκη.

Αποτελεί μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Rockfeller στη νέα Υόρκη, του Πανεπιστημίου Johns Hopkins (JHU) στη Βαλτιμόρη, και του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS) στην Ουάσιγκτον.

Έχει την τιμή να έχει λάβει σειρά διακρίσεων για το έργο του. Το 2021, χειροτονήθηκε με το οφίκιο του Άρχοντος Μεγάλου Ρήτορα, από τον Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως και Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο Α’ και ανακηρύχθηκε Επίτιμος Αρχηγός του Τάγματος του Πυροσβεστικού Σώματος της πόλης της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για την ύψιστη αναγνώριση σε πολίτη από το FDNY, σε αναγνώριση της ιδιαίτερα σημαντικής προσφοράς του στον οργανισμό.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος & το Obama Presidential Center

Το ΙΣΝ έχει περήφανα υποστηρίξει, τόσο την κατασκευή του Obama Presidential Center στο Σικάγο στις ΗΠΑ, όσο και την υλοποίηση του προγράμματος Obama Foundation Leaders.

Το Obama Foundation Leaders σε ανακοίνωσή του σημειώνει, ότι στο συνέδριο στην Αθήνα, εκτός από τον πρόεδρο Barack Obama συμμετέχουν και οι 105 Obama Leaders και συνεχίζει: “Η διοργάνωση του συνεδρίου σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της εξάμηνης διαδρομής των συμμετεχόντων του προγράμματος με σκοπό τη ανάπτυξη ηγετικών δεξιοτήτων, προσφέροντάς τους παράλληλα την ευκαιρία να καλλιεργήσουν σχέσεις με ανθρώπους από διαφορετικές χώρες και κλάδους και να αποφοιτήσουν από το πρόγραμμα ως μέλη του διεθνούς δικτύου ηγετών του Obama Foundation”.

Τα θέματα που θα αγγίξουν το Συνέδριο

Φέτος τo πρόγραμμα του SNF Nostos Conference, που αποτελεί μέρος του SNF Nostos και διοργανώνεται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), πρόκειται να αγγίξει μία ευρεία ποικιλία θεμάτων όπως : την επιδημία της μοναξιάς, την επίδραση της βίας στους νέους, τη σχέση μεταξύ πίστης και ψυχικής υγείας, καθώς και το μέλλον στον τομέα ανάπτυξης θεραπειών ψυχικής υγείας.

Στοχαστές, ερευνητές και ακτιβιστές από ένα ευρύ φάσμα κλάδων, θα συζητήσουν την πρόοδο της Πρωτοβουλίας για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων, τον ρόλο της τέχνης, της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης.

Μπες και εσύ στη συζήτηση και αντάλλαξε απόψεις με ομιλητές, όπως την συν ιδρύτρια του Bring Change to mind Glenn Close, την ιδρύτρια του MindUP Goldie Hawn, τον συνιδρυτή του March for our lives David Hogg, τον κριτικό αρχιτεκτονικής Michael Kimmelman, τον παιδοψυχίατρο και ιδρυτή του Child Mind Institute Harold Koplewicz και τον ψυχίατρο Sander Markx.

  • SNF Nostos Conference του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ): Λ. Συγγρού και Ευριπίδου 21 έως 23 Ιουνίου 2023, τηλ. 213-885700.
  • Πέμπτη 22 Ιουνίου, 17:30, Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος ΕΛΣ “O Πρόεδρος Barack Obama συναντά τον Ανδρέα Κ. Δρακόπουλο”
  • Όπως σε όλα τα session θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας, με βάση την ώρα προσέλευσης για εγγεγραμμένους παρευρισκόμενους του SNF Nostos Conference.
  • Παράλληλα λόγω αυξημένης ζήτησης στο συγκεκριμένο session, θα υπάρχει ζωντανή αναμετάδοση σε οθόνες στους χώρους του ΚΠΙΣΝ: Ξεφωτο, Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ, Υποδοχή ΕΒΕ.