Ο Μακρόν κέρδισε τον α΄ γύρο των γαλλικών εκλογών

Ο Εμανουέλ Μακρόν κέρδισε τον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών και η ακροδεξιά αντίπαλος Μαρίν Λεπέν θα “παλέψει” για την προεδρία στον δεύτερο και καθοριστικό γύρο της 24ης Απριλίου. «Μην κάνετε λάθος, τίποτα δεν έχει αποφασιστεί», είπε στους επευφημούμενους υποστηρικτές.

Στο τέλος o Μακρόν, κέρδισε με καθαρή νίκη στον πρώτο γύρο, αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν, ότι ο δεύτερος γύρος θα είναι πολύ πιο αμφίρροπoς απ’ ό,τι το 2017.

Η Λεπέν κάλεσε όλους τους ψηφοφόρους που δεν στήριξαν τον απερχόμενο Πρόεδρο είναι συνταχθούν  μαζί της και να «βάλουν ξανά σε τάξη τη Γαλλία».

Με καταμετρημένο το 100% των αποτελεσμάτων, ο Εμανουέλ Μακρόν συγκέντρωσε το 27,85% των ψήφων, η Μαρίν Λεπέν 23,15% και ο Ζαν Λικ Μελανσόν 21,95%.

BBC

«Δεν πρέπει να δώσετε ούτε μία ψήφο στη Μαρίν Λεπέν», προειδοποίησε τους υποστηρικτές του, ο βετεράνος αριστερός υποψήφιος Ζαν Λικ Μελανσόν, αλλά σε αντίθεση με άλλους υποψηφίους, δεν στήριξε τον πρόεδρο.

Αποτελώντας περισσότερο από το ένα πέμπτο των ψήφων, οι ψηφοφόροι του Mélenchon θα μπορούσαν να αποφασίσουν για τον τελικό γύρο αυτών των εκλογών, ωστόσο πολλοί από αυτούς μπορεί απλώς να συμμετάσχουν στον δεύτερο γύρο και να απέχουν.

Για τον πρόεδρο Μακρόν τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν μια πολύ ωραία εκλογική βραδιά. Όχι μόνο στη Γαλλία, αλλά σε όλο τον κόσμο, τα μέσα ενημέρωσης είχαν προβλέψει ότι θα ήταν μια αμφίρροπη μάχη μεταξύ του Εμανουέλ Μακρόν και της αντιπάλου του Μαρίν Λεπέν. Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν να συγκλίνουν όλο και περισσότερο τις τελευταίες ημέρες. Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η ανακούφιση των υποστηρικτών του, καθώς ο μεγάλοςενθουσιασμός για την πρώτη θέση του Μακρόν στον πρώτο γύρο έδειξε τελικά το βάθος της αβεβαιότητας μεταξύ των υποστηρικτών του.

Από τη Δευτέρα ξεκινά (επιτέλους) η προεκλογική εκστρατεία

Όπως σημειώνει στην ανάλυση των γαλλικών εκλογών η Deutsche Welle, το μεγαλύτερο στρατηγικό λάθος του προέδρου τις τελευταίες εβδομάδες ήταν ότι έκανε εκστρατεία σχεδόν από το γραφείο του στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Αντί να βγεί έξω στο δρόμο και να ακούσει τις ανησυχίες των πολιτών, ο Εμανουέλ Μακρόν πάλεψε για το προφίλ του στη διεθνή σκηνή και πέρασε ώρες στο τηλέφωνο με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν. Προήδρευσε σε συνόδους κορυφής της ΕΕ, έδωσε ομιλίες για την ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αλλά αυτό δεν ενδιαφέρει τους ψηφοφόρους στη Γαλλία. Οι έρευνες δείχνουν ότι περισσότεροι από τους μισούς Γάλλους ανησυχούν πρωτίστως για την αγοραστική δύναμη, τους μισθούς τους και την αύξηση των τιμών της ενέργειας. Πολύ πίσω βρίσκονται τα θέματα της μετανάστευσης, της μεταρρύθμισης της υγειονομικής περίθαλψης και της εκπαίδευσης. Οι ψηφοφόροι του Μακρόν απλώς δεν ένιωσαν να ακούγονται καταλήγει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων

culpanews.gr με πληροφορίες από BBC & Deutsche Welle