Η Λένα Κιτσοπούλου φέρνει στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, από την Τετάρτη 18.05.22 έως τις 05.06.22, τον δικό της Φράνκενσταιν και το τερατούργημά του! Το διάσημο μυθιστόρημα της Μαίρη Σέλλεϊ που έγραψε το 1820 σε ηλικία μόλις 19 ετών, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την Ελληνίδα δημιουργό.
Το πρωτότυπο έργο & η υπόθεση του
Η Μαίρη Σέλλεϋ ένα βροχερό βράδυ του 1818, διασκεδάζει μαζί με τρεις φίλους της, σκαρώνοντας ιστορίες φαντασμάτων, είναι oi δύο διάσημοι ποιητές της εποχής, ο σύζυγός της, Πέρσυ Σέλλεϋ, και ο κοινός τους φίλος, Λόρδος Μπάυρον.
Δύο χρόνια μετά, η Σέλλεϋ, έχοντας εξελίξει εκείνη την ιστορία σε μυθιστόρημα, εκδίδει το βιβλίο «Φράνκενσταϊν ή ο σύγχρονος Προμηθέας», στοιχειώνοντας για πάντα την παγκόσμια λογοτεχνία με την περιπέτεια ενός γιατρού και ανατόμου που συλλέγει ανθρώπινα μέλη, κατασκευάζει ένα ανθρωπόμορφο πλάσμα και του δίνει ζωή με τη δύναμη του ηλεκτρισμού. Ο νεαρός επιστήμονας Βίκτορ Φράνκενσταϊν, σαν άλλος Προμηθέας, φτιάχνει ζωή μέσα από τον θάνατο και τιμωρείται ανελέητα για την πράξη του αυτή.
Η ιδέα της παράστασης
Η έρευνα της Λένας Κιτσοπούλου για το πρωτότυπο έργο, ξεκινά με τις σκέψεις που κατέγραψε στο ημερολόγιο της, όταν διάβασε το πρωτότυπο έργο. Η δημιουργία του Φρανκενσταιν έγινε στο Onassis Rady , στο πρώην εργοστάσιο πλαστικών της εταιρίας KOCH στην περιοχή του Ρέντη, όπου η Στέγη παραχώρησε στη δημιουργό ένα στούντιο-ατελιέ.
Η Συγγραφέας, Περφόρμερ, Σκηνοθέτης, μιλά για τα τέρατα της σημερινής καθημερινότητας. Για τη μοναξιά, τον ναρκισσισμό, την απελπισία, τους ηθικούς αυτουργούς που θεωρούνται αθώοι, αλλά και για τους σταρ-δολοφόνους. Χιούμορ της δεκαετίας του’80, νεανικές ακολασίες αλλά και αμαρτίες γονέων, είναι μερικά από τα ζητούμενα και στοιχεία της παράστασης. Με τον αχαλίνωτο σαρκασμό της και έναν ατρόμητο θίασο, παρασύρει τους ακροατές να αντιμετωπίσουν το Τέρας κατάματα.
Σκηνοθετικό σημείωμα
Η σκηνοθέτης Λένα Κιτσοπούλου στο σημείωμα σχετικά με την παράσταση, μεταξύ άλλων αναφέρει χαρακτηριστικά: “Τι θα είναι, τι να είναι, τι είναι, τι είναι ο Χαμένος Παράδεισος, ο τίτλος του δικού μου Φράνκενσταϊν; Νομίζετε πως το ξέρω; Αν το ήξερα, θα έκανα παράσταση; Αφού η παράσταση είναι η ερώτηση. Τι είναι τελικά ο Φράνκενσταϊν: ο δημιουργός, το τέρας, ο φόνος, η ζωή η ίδια, ο θάνατος; Εγώ, μέσα σε όλα αυτά, τι είμαι; Το μυαλό μου, το παρουσιαστικό μου, τι πουλάω, τι σκέφτομαι, τι βλέπω, τι μου αποτυπώνεται από όλα αυτά που βλέπω μέσα μου και έξω μου; Μέχρι τελευταία στιγμή θα παλεύω, το ορκίζομαι· είναι το μόνο πράγμα για το οποίο μπορώ να ορκιστώ, έχω ήδη υποβάλει τον εαυτό μου σε μια εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς και ανοιχτού μυαλού και δεν ράβομαι, αφήνομαι ορθάνοιχτη και μπαίνουν μέσα μου όλα τα σοβαρά και τα ασόβαρα, τα ποταπά, τα σκατά και τα ωραία…”
Οι συντελεστές
Κείμενο και Σκηνοθεσία: Λένα Κιτσοπούλου,
Σκηνικά & Σχεδιασμός Βίντεο: Τεο Τριανταφυλλίδης,
Κοστούμια: Μαγδαληνη Αυγερινού,
Μουσική: Νίκος Κυπουργός,
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος,
Sound Design: Κώστας Λώλος,
Ηχολήπτης: Κωστής Παυλόπουλος,
Επιμέλεια Κίνησης: Νικολέτα Γκριμέκη,
Ηθοποιοί: Χριστίνα Αντωναράκη, Γιώργος Βουρδάμης, Χρήστος Κραβεβας, Νίκος Καραθάνος, Λένα Κιτσοπούλου, Έμιλυ Κολιανδρή, Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Φώντας Μίχος, Ηλίας Μουλάς, Πάνος Παπαδόπουλος.
Συμμετέχουν: Σωτήρης Μανίκας, Ματίλντα Τούμπουρου, Σαβίνα Τσάφα, Μιχάλης Ψαλίδας.
Τιμές εισιτηρίων: Aπό 5 € έως 28 € – Κατάλληλο για ηλικίες: 18+.
Το «Ημερολόγιο Φρανκενσταιν», αναμένεται να κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις του Ιδρύματος Ωνάση την άνοιξη του 2022 σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία.