Μπέντζαμιν Νετανιάχου: Είμαστε σε πόλεμο – Το Ισραήλ επιστράτευσε 80.000 εφέδρους

Ένοπλοι της μαχητικής οργάνωσης Χαμάς διείσδυσαν στο Ισραήλ, πυροδοτώντας οδομαχίες σε πολλές κοινότητες της περιοχής της Γάζας. Δεκάδες Ισραηλινοί πιστεύεται ότι έχουν συλληφθεί από την παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς, η οποία έχει εξαπολύσει τη μεγαλύτερη επίθεση εδώ και χρόνια.

«Είμαστε σε πόλεμο», ανέφερε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου – με 250 ανθρώπους στο Ισραήλ να φέρονται νεκροί. Το Ισραήλ απάντησε με κύμα αεροπορικών επιδρομών στη Γάζα, σκοτώνοντας περισσότερους από 230 ανθρώπους, λένε αξιωματούχοι

Ισραηλινές δυνάμεις και άρματα μάχης συγκεντρώνονται στα σύνορα με τη Γάζα. Νωρίτερα ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας επιστράτευσε 80.000 εφέδρους.

Η βία συνεχίστηκε το βράδυ του Σαββάτου – με το Τελ Αβίβ και άλλες πόλεις του κέντρου του Ισραήλ χτυπήθηκαν από νέο καταιγισμό ρουκετών και το Ισραήλ να λέει ότι πολεμά μαχητές σε 22 μέρη. Ο διοικητής της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ λέει ότι η ομάδα είχε «αποφασίσει να πει αρκετά φτάνει»

Η υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ είναι «σταθερή», λέει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, δεσμευόμενος να διασφαλίσει ότι «μπορούν να συνεχίσουν να αμύνονται».

Πολίτες τηλεφωνούν σε ειδησεογραφικούς σταθμούς λέγοντας ότι έχουν παγιδευτεί στα σπίτια τους. «Οι τρομοκράτες προσπαθούν να εισβάλουν στο σπίτι μου», είπε η Ayelet Hachim στο Channel 12, από το σπίτι της στην πόλη Kibbutz Be’eri, κοντά στη Λωρίδα της Γάζας.

“Ακούω τις φωνές τους και χτυπούν την πόρτα. Είμαι με τα δύο μικρά μου παιδιά”.

Στο Kibbutz Nir Oz, στο νότιο Ισραήλ κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, ένας κάτοικος που ονομάζεται Yoni έγραψε στο Facebook: «Τρομοκράτες εισέβαλαν στο σπίτι μας, οι κόρες και η γυναίκα μου βρίσκονται σε ένα καταφύγιο.

Επίθεση σε υπαίθριο πάρτι μεταξύ αυτών που αναφέρθηκαν

Τοπικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι Παλαιστίνιοι μαχητές πυροβόλησαν εναντίον Ισραηλινών πολιτών που παρευρίσκονταν σε ένα υπαίθριο πάρτι κοντά στο Kibbutz Urim, ένα προάστιο της πόλης Ofakim στο νότιο Ισραήλ. Ένα βίντεο κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνει πλήθη Ισραηλινών να τρέχουν μακριά από πυροβολισμούς σε μια υπαίθρια εκδήλωση.

Η ΔΕΕΣ καλεί τους αμάχους να προστατεύονται

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη σύγκρουση να «σεβαστούν τις νομικές τους υποχρεώσεις βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» και να διασφαλίσουν ότι οι πολίτες και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας προστατεύονται.

Ο Fabrizio Carboni της επιτροπής περιέγραψε τις πρώτες αναφορές και τις εικόνες ως «εντελώς φρικτές», λέγοντας ότι «αν η κατάσταση συνεχίσει να κλιμακώνεται, τότε οι άμαχοι και στις δύο πλευρές θα υποφέρουν πάρα πολύ».

Έκκληση για «άμεση κατάπαυση του πυρός» στο Ισραήλ κάνει η Μόσχα

«Κάνουμε έκκληση στην παλαιστινιακή και την ισραηλινή πλευρά να προχωρήσουν σε άμεση κατάπαυση του πυρός, να εγκαταλείψουν τη βία και να επιδείξουν την απαραίτητη αυτοσυγκράτηση», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, εκφράζοντας τη βαθιά ανησυχία του ρωσικού κράτους για την οξεία κλιμάκωση της σύγκρουσης.

culpanews.gr με πληροφορίες από BBC