Μητσοτάκης στο “ΒΗΜΑ”: Άλμα δεκαετίας μετά τον κάβο της πανδημίας

primeminister.gr

Ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο «ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», πιστεύει ότι είμαστε στο τέλος της επίπονης μάχης με τον κορωνοϊό  – δεν θα διστάσει να επιτάξει ιδιωτικές μονάδες υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας – Κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι προτιμά τον “δρόμο από το νόμο” και ότι η δημοκρατία δεν υποχώρησε στον εκβιασμό του Κουφοντίνα και δηλώνει αισιόδοξος ότι την επόμενη μέρα η Ελλάδα θα τα καταφέρει καθώς πλέον υπάρχουν τόσο οι απαιτούμενοι χρηματοδοτικοί πόροι.

Για την πανδημία

«Πιστεύω ειλικρινά ότι περνάμε τον τελευταίο δύσκολο κάβο της περιπέτειας» αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης κάνοντας αναφορά στην πανδημία και υπογραμμίζει «Κάθε εβδομάδα εμβολιάζονται 200.000 συμπολίτες μας. Και ο αριθμός αυτός θα υπερδιπλασιαστεί από τον Απρίλιο και μετά, όταν θα έχουμε πολλά περισσότερα εμβόλια». Προσθέτει ότι «ο στόχος παραμένει μέχρι τα τέλη Απριλίου να έχουν εμβολιαστεί, με τουλάχιστον μία δόση, όλοι οι άνω των 60 ετών και οι πάσχοντες από κάποιο βαρύ νόσημα», σημειώνοντας πως αυτό θα μειώσει την πίεση στις δομές υγείας.

Για τις διαδηλώσεις και την στάση του Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός για την στάση του Τσίπρα απέναντι στην πανδημία αναφέρει: «Στη χώρα μας η πανδημία και ο κορωνοϊός πολιτικοποιήθηκαν. Ταυτίστηκαν με την κυβέρνηση, αντί να είναι αυτό που όλοι αντιλαμβάνονται, μία πρωτοφανής υγειονομική κρίση που χτυπάει όλον τον κόσμο. Κι αυτό για να στοχοποιηθεί η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά. Αυτό, λοιπόν, δεν δημιουργεί συνθήκες σύνθεσης. Γιατί ενώ η κυβέρνηση επικαλείται την επιστήμη και την κοινή λογική, η αντιπολίτευση εντάσσει τον COVΙD στην ατζέντα της κομματικής μάχης».

Προσθέτει σχετικά για το κύμα των διαδηλώσεων το τελευταίο χρονικό διάστημα: «Δυστυχώς όμως πρώτος ο κ. Τσίπρας έδωσε το σύνθημα των διαδηλώσεων λέγοντας ότι “δέχεται το ρίσκο” της υπερμετάδοσης του ιού από τις συγκεντρώσεις. Ακολούθησε, έτσι, ένα υγειονομικό σαμποτάζ. Γιατί ο μαζικός συγχρωτισμός αποδεδειγμένα διασπείρει τον ιό. Αλλά και ένα κοινωνικό σαμποτάζ. Γιατί εκπέμπει το μήνυμα της συλλογικής παραβίασης των μέτρων προστασίας. Προσβάλλοντας όχι μόνο τους ασθενείς μέσα στις ΜΕΘ και τους γιατρούς που μάχονται. Αλλά και τα εκατομμύρια που πειθαρχούν και υπομένουν τους περιορισμούς».

Για τις επενδύσεις

Για τις επενδύσεις ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Κατ’ αρχάς ένα μεγάλο κομμάτι της ωρίμανσης τέτοιων έργων προφανώς έρχεται από τον ιδιωτικό τομέα. Να δώσω ένα παράδειγμα. Στην αλλαγή του νόμου για τα δημόσια έργα δίνουμε τη δυνατότητα να αξιοποιηθούν οι «προτάσεις καινοτομίας». Τι είναι αυτές οι προτάσεις; Η δυνατότητα του ιδιωτικού τομέα να μελετά και να ωριμάζει ένα έργο με δική του χρηματοδότηση. Και, στη συνέχεια, να μας το προτείνει ώστε, αν αυτό εντάσσεται στον συνολικό μας σχεδιασμό, να προωθείται αμέσως. Είναι ένα ακόμη μέτρο άρσης των εμποδίων και των συνεχών καθυστερήσεων που έκαναν διστακτικό τον ιδιωτικό τομέα. Και όσο το επιχειρηματικό περιβάλλον βελτιώνεται, τόσο μεγαλύτερο κίνητρο θα υπάρχει για να επενδύονται κεφάλαια, ελληνικά ή ξένα, στον τόπο μας».

Eκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας

Ο κ. Μητσοτάκης για το πιθανό σενάριο πρόωρων εκλογών δηλώνει: «Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας γιατί επιλογή μου είναι να θέσω στην κρίση του ελληνικού λαού όχι μόνο τις όποιες επιτυχίες μας στη διαχείριση κρίσεων όπως της πανδημίας, του Μεταναστευτικού ή των εθνικών μας θεμάτων. Ούτε επίσης, για όσα κάναμε στους τομείς της μείωσης των φόρων ή του εκσυγχρονισμού και της ψηφιακής μεταμόρφωσης του κράτους. Στόχος είναι να κριθούμε για τη συνολική πολίτική μας και για τα συγκεκριμένα «παραδοτέα» που αφορούν την ανάταξη της χώρα. Θέλω στην τετραετία να παρουσιάσω στους Έλληνες μια αλλαγμένη χώρα».

Ο διττός δρόμος στις ελληνοτούρκικες σχέσεις

«Σχετικά με τις ελληνοτούρκικες σχέσεις ο Πρωθυπουργός σημειώνει: «Θεωρώ ότι έχουμε διαμόρφωση ένα πλαίσιο ώστε οι ελληνοτούρκικες θέσεις να περνούν μέσα από το πρίσμα των ευρωτουρκικών θέσεων το ίδιο ισχύει και για την Κύπρο. Είναι μια επιτυχία Της εξωτερικής μας πολιτικής διότι αυτό δεν ήταν καθόλου δεδομένο πριν από κάποια χρόνια

Πιστεύω ότι ο διττός δρόμος της θετικής ατζέντας με μια καλύτερη συνεργασία στο Προσφυγικό από τη μια αλλά και με τη προοπτική ουσιαστικών οικονομικών κυρώσεων από την άλλη, αν η Τουρκία επιστρέψει στις προβατικές συμπεριφορές είναι  ο σωστός».