Μητσοτάκης στη Βουλή: Κύριε Τσίπρα οι πολίτες ψήφισαν αντιπροσώπους & όχι απεργούς

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή

Παρέμβαση του στη Βουλή για το νομοσχεδίο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που αφορά τα επιδόματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Ομιλία του πρωθυπουργού ξεκίνησε με αναφορά στους καταστροφικούς σεισμούς της Τουρκίας, την ελληνική βοήθεια προς τη γείτονα χώρα, αλλά και την επικοινωνία που είχε τόσο ο ίδιος με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. «Η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή καταστροφή. Ήδη το πρώτο C-130 έχει φθάσει στην Τουρκία, είναι σίγουρο όμως πως θα απαιτηθεί μεγάλη κινητοποίηση από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας» είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας με νόημα πως «κάθε τέτοια μεγάλη φυσική καταστροφή μας υπενθυμίζει πως ως πολιτεία πρέπει να επενδύουμε στις δομές της Πολιτικής Προστασίας».

Στη συνέχεια και αφού έκανε αναφορά στον χαμό των δυο πιλότων της Ελληνικής Αεροπορίας με το μοιραίο Φάντομ, λέγοντας ότι το νομοσχέδιο συζητιέται στη σκιά αυτού του θλιβερού δυστυχήματος τόνισε: «Βρίσκομαι εδώ για να μιλήσω για δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες, που θα έπρεπε να ενώνουν τις πολιτικές δυνάμεις». «Η μία ρυθμίζει σημαντικά ζητήματα των στελεχών των ΕΔ, η δεύτερη έρχεται να θωρακίσει τη δημοκρατική ομαλότητα από τους εχθρούς της. Η πρώτη έρχεται να ρυθμίσει κρίσιμα ζητήματα σχετικά με τη σταδιοδρομία και τα μισθολογικά ζητήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων» συμπλήρωσε.

Θα υπάρξει αναπροσαρμοσμένο μισθολόγιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις από την 1/1/24

Εξειδικεύοντας τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ” Όσοι φορούν το εθνόσημο γνωρίζουν ότι όσο η εθνική οικονομία αντέχει τόσο η δική τους ανταμοιβή μεγαλώνει. Απέχουμε αρκετά από το να είμαστε εκεί που θέλουμε, όμως θα επιμείνω ότι εν μέσω πολλών κρίσεων κάνουμε αυτά που μπορούμε και αυτά που επιτρέπουν οι αντοχές της χώρας.

Αυτή η κυβέρνηση πήρε την απόφαση τα επιδόματα στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που επιτελούν κατά τεκμήριο τις πιο δύσκολες αποστολές να μην φορολογούνται.

  • Εδώ και μήνες έχει θεσπιστεί η αποζημίωση για τη νυχτερινή απασχόληση.
  • Σε γνώση μας οι εκκρεμότητες με τους ΕΠΟΠ και σύντομα θα καταθέσουμε πρόσθετες ρυθμίσεις.
  • Οι απόφοιτοι των ακαδημιών του εμπορικού ναυτικού θα μεταφέρονται αυτόματα στο ΠΝ για τη θητεία τους.
  • Δυνατότητα ένταξης αξιωματικών υγειονομικών σε διαφορετικές ειδικότητες.
  • Στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου 1996 για τον χρόνο παραμονής σε κάθε βαθμό θα υπάγονται και αξιωματικοί με 25 έτη πλήρους υπηρεσίας μέχρι το 2018.
  • Οι εθελοντές μακράς διαρκείας θα μπορούν να αποστρατεύονται με τον βαθμό του λοχαγού.

Στις οικονομικές ενισχύσεις που έχουν δοθεί προστίθενται τρεις ακόμα

  • Ορίζεται αποζημίωση και στο εξειδικευμένο προσωπικό αποστολών εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών, δεύτερον
  • η προϋπηρεσία των εθελοντών μακράς θητείας αναγνωρίζεται ως χρόνος μετοχικής σχέσης ςμε τους λογαριασμούς αλληλοβοήθεια και
  • από τις συντάξεις  των αποστράτων καταργείται η παλιά παρακράτηση υπέρ στρατιωτικών μισθών.

Το επίδομα ειδικών αποστολών

Το επίδομα ειδικών αποστολών θα αποδοθεί, κλιμακωτά, στα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και άλλων σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, που δεν έχουν δει αύξηση στις αποδοχές τους εδώ και χρόνια, ενώ αποδεδειγμένα έχουν βρεθεί στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Η υλοποίηση αυτού του επιδόματος αποτελεί την ικανοποίηση μιας υπόσχεσης της Πολιτείας από το μακρινό 2020, όταν η Τουρκία είχε δοκιμάσει τις αντοχές του στόλου μας με την κρίση του Ορούτς Ρεις και ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ.

Κύριε Τσίπρα ο λαός ψήφισε αντιπροσώπους και όχι απεργούς

Απευθυνόμενος στη συνέχεια στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός είπε: Όλα αυτά τα ευτράπελα και τις σαχλαμάρες περί δημοκρατικής εκτροπής δεν τις βλέπω να τις ακούει ο Economist εκτός αν και αυτό είναι «πετσωμένο» μέσο. Εμείς αναδεικνύουμε την αποκατάσταση της Δημοκρατίας από την Νέα Δημοκρατία και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και εσείς τους εθνικούς διχασμούς.

Αν θέλετε να πείσετε ότι δεν επενδύετε συνειδητά στους διχασμούς του παρελθόντος διαλέξτε άλλη μουσική στις ομιλίες σας από τον ύμνο του ΕΑΜ

Σας καλώ να επανέλθετε στον ρόλο σας και την αντιπαράθεση με θέσεις και όχι με φωνές. Και αντί να τάζετε τα πάντα στους πάντες, να θυμάστε ότι εσείς πήρατε τα πάντα από τους πάντεςΑθλίοτητες της Κουμουνδούρου τα περί εκβιαζόμενου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.Είχα πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα διστάσει να ρίξει τη χώρα στον βούρκο. Αλλά φαίνεται ότι κάποιο δεν μαθαίνουν από την ιστορία.

Κύριε Τσίπρα καταψηφίσατε τον προϋπολογισμό των Ενόπλων Δυνάμεων γιατί η άμυνα δεν είναι αυτοσκοπός, έτσι δεν είπατε; Ούτε τα σημερινά θα ψηφίσετε, γιατί έχετε πάρει μία πρωτοφανή απόφαση να μη μετέχετε στις ψηφοφορίες, που ενδιαφέρουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Είναι μία επιλογή που δεν προσβάλλει μόνο Δημοκρατία και Σύνταγμα αλλά εκείνους που σας ψήφισαν για να τους εκπροσωπείτε. Ο λαός ψήφισε αντιπροσώπους και όχι απεργούς.

Η απόφαση σας σηματοδοτεί και μία πρόωρη αποδοχή ήττας εν όψει των εκλογών. Εύχομαι να είναι μία απεγνωσμένη κίνηση φυγής και όχι ένα προοίμιο σε μία αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά. Προτιμάτε συνθήματα αντί επιχειρημάτων. Τελικά δίνετε τροφή στα πιο ακραία αντισυστημικά στοιχεία, είναι ολέθριες επιλογές που η χώρα πλήρωσε. Είχα προειδοποιήσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δίσταζε να ρίξει τη χώρα στο βούρκο, παραμένετε αδιόρθωτοι.

Εύχομαι αυτή η συγκεκριμένη ενέργεια να είναι κίνηση φυγής και όχι ένα προοίμιο πολιτικής πρακτικής που σημαίνει προσχώρηση στην κάτω πλατεία για να ζωντανέψετε τον λαϊκισμό των συνθημάτων έναντι του ορθολογισμού των επιχειρημάτων. Αναρωτιέμαι αν το σκέφτεστε ότι δίνετε τροφή στα πιο ακραία στοιχεία. Αυτές είναι ολέθριες εμπειρίες που θυμάται η χώρα και δεν θέλει να ξαναζήσει.