Μητσοτάκης σε Τζόνσον: Το αίτημα μας για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν είναι φωτοβολίδα

Κυριάκος Μητσοτάκης - Boris Johnson Photo: ΓτΠ/Δημήτρης Παπαμήτσος

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη – Τζόνσον στη Downing Street 10 του Λονδίνου, που κράτησε περίπου μία ώρα.  Ο πρωθυπουργός επισήμανε τις πολύ ισχυρές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ από την πλευρά του, ο Μπόρις Τζόνσον, τόνισε ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία γι’ αυτόν η σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα

Στην ατζέντα εκτός από τα θέματα των διμερών σχέσεων και την οικονομία ο πρωθυπουργός έθεσε και το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε στο Μπόρις Τζόνσον σχετικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα: “Το αίτημά μας δεν είναι φωτοβολίδα. Θα επιμείνουμε με μεθοδικότητα για να χτίσουμε τα απαραίτητα ερείσματα και στη βρετανική κοινή γνώμη για την ανάγκη επανένωσης με τα Γλυπτά του Μουσείου Ακροπόλεως. Είναι σημαντικό ζήτημα που αφορά τις διμερείς μας σχέσεις”.

Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε για την επιστροφή των Γλυπτών ότι “δεν είναι κατά βάση ζήτημα μόνο νομικό, είναι πρωτίστως ζήτημα αξιακό και πολιτικό και θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα για να πετύχουμε το σκοπό μας”.

Photo: Instagram Mitsotakis

Ο σύντομος διάλογος έξω από την Downing Street 10

Boris Johnson: Είναι χαρά μου που υποδέχομαι και πάλι τον φίλο μου Κυριάκο Μητσοτάκη στο Λονδίνο. Εργαζόμασταν επί πολύ καιρό ώστε να γίνει αυτή η επίσκεψη. Και η σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ μεγάλης σημασίας για εμένα, για εμάς. Φέτος γιορτάζουμε τη 200ή επέτειο από την ιστορική έναρξη του αγώνα των Ελλήνων για την ανεξαρτησία, με την υποστήριξή μας, το 1821.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το 1821, τότε ξεκίνησαν όλα, μολονότι φάνταζε σχεδόν αδύνατο.

Boris Johnson: Μολονότι φάνταζε σχεδόν αδύνατο, με τη στήριξη του Λόρδου Βύρωνα και άλλων… Είναι υπέροχο που σε βλέπω.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι χαρά μου που βρίσκομαι εδώ. Υπάρχουν πολλά θέματα που μπορούμε να συζητήσουμε σχετικά με τις πολύ ισχυρές διμερείς μας σχέσεις. Αναγνωρίζω στο πρόσωπό σας έναν πραγματικό φιλέλληνα.

Boris Johnson: Έναν πραγματικό φιλέλληνα. Θα ήθελα επίσης να σου πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, Κυριάκο, για την ηγετική στάση που επέδειξες στη Σύνοδο COP26 στη Γλασκώβη.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συγχαρητήρια και σε εσένα, Boris. Ήταν ένα πολύ πολύπλοκο project, αλλά τελικά είμαστε ευχαριστημένοι.

Boris Johnson: Επιτεύχθηκε μεγάλη πρόοδος. Σας ευχαριστώ πολύ.