Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στις 11,8 μονάδες το προβάδισμα ΝΔ – Στο 24,2% ο ΣΥΡΙΖΑ – Μεγάλη άνοδος ΚΙΝΑΛ στο 18,5%

Image: pixabay.com

Στις 11,8 ποσοστιαίες μονάδες η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Metron Analysis, η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Mega. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί μεγάλο προβάδισμα 20 μονάδων έναντι του Αλέξη Τσίπρα, στο ερώτημα για το ποιος είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός.

Το ενδιαφέρον της νέας δημοσκόπησης είναι ότι κανένα από τα τρία πρώτα κόμματα δεν χάνει ποσοστά, αντίθετα ενισχύονται, κάτι που σημαίνει ότι παίρνουν δυνάμεις από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων.

Πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία παίρνει ποσοστό 29,1%, ενισχυμένη κατά 1,6 μονάδες από τον Δεκέμβριο (27,5%). Δεύτερος έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 19,6% από 18,1%, κερδίζει δηλαδή 1,5 μονάδα. Η διαφορά των δύο κομμάτων είναι κάτω από τις 10 μονάδες, και συγκεκριμένα 9,5%.

Το Κίνημα Αλλαγής λαμβάνει ποσοστό 15% από 14,6% τον Δεκέμβριο, κερδίζει μόλις 0,4% μονάδες δηλαδή, κάτι που ίσως δείχνει ότι η δύναμη του κόμματος κινείται σε αυτό το επίπεδο. Είναι όμως, η μεγάλη αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό διότι με την ορμή της αλλαγής ηγεσίας, το ΚΙΝΑΛ «κλέβει» ψηφοφόρους και από την Κεντροαριστερά και από το Κέντρο.

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται το ΚΚΕ με 4,4%, από 4,7%, ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 4,1% (4,4% τον Δεκέμβριο), το Μέρα25 με 3,3% (2,9%) και η Δημιουργία Ξανά με 1,2% (1%) και οι Ελληνες για την Πατρίδα με 1,5%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 10,5%.

Εκτίμηση ψήφου

Στην εκτίμηση ψήφου η Νέα Δημοκρατία παίρνει ποσοστό 36%, ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει ποσοστό 24,2%, με τη διαφορά των δύο κομμάτων να φτάνει στις 11,8 μονάδες. Η έκπληξη γίνεται φυσικά από το ΚΙΝΑΛ το οποίο ανεβαίνει στο 18,5%. Μάλιστα, ένα 49% λέει ότι θα μπορούσε να ψηφίσει ΚΙΝΑΛ, όταν για τη ΝΔ είναι 46% και για τον ΣΥΡΙΖΑ 35%. Στο 5,4% είναι το ΚΚΕ, στο 5% με αύξηση 1,3 μονάδες η Ελληνική Λύση, στο 4,1% το Μέρα25.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κ. Μητσοτάκης

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός με διαφορά 20 μονάδων εμφανίζεται ο Κ. Μητσοτάκης με 36%, ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 16% και ο Νίκος Ανδρουλάκης με 8%.

Η κατάσταση της χώρας

Ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία για το πώς βλέπουν οι Ελληνες την κατάσταση της χώρας και κυρίως ποια προβλήματα τους απασχολούν. Τα ευρήματα της δημοσκόπησης σίγουρα θα έπρεπε να προκαλέσουν ανησυχία στην κυβέρνηση η οποία διαχειρίζεται τα προβλήματα αυτά.

Συγκεκριμένα το 61% των πολιτών έχουν αρνητικές εντυπώσεις από το έργο της κυβέρνησης στην οικονομία, ενώ και το 56% έχει αρνητική εικόνα για την διαχείρηση της πανδημίας από την κυβέρνηση. Θετικές εντυπώσεις έχουν το 27% και το 33% αντίστοιχα.

 

Αξιολόγηση

Το έργο της κυβέρνησης γενικά κρίνεται θετικά σε ποσοστό 40% και αρνητικά για το 54%, ενώ θετική άποψη για τον ΣΥΡΙΖΑ έχει μόλις το 16% και αρνητική το 76%.

Οι πολίτες σε ποσοστό 44% αξιολογούν θετικά τον πρωθυπουργό και αρνητικά το 52%. Θετικά κρίνεται ο Αλέξης Τσίπρας σε ποσοστό 21% και αρνητικά από 7 στους 10 ερωτηθέντες (72%).

Δείτε εδώ ολόκληρη τη δημοσκόπηση της MetronAnalysis / ΜΕGA