Μετά την αναγνώριση ο Πούτιν στέλνει ρωσικά τανκς & εξοπλισμό στο Ντόνετσκ

Στρατιωτικά οχήματα, συμπεριλαμβανομένων τανκς, εμφανίστηκαν τα ξημερώματα της Τρίτης στα περίχωρα του Ντόνετσκ, της πρωτεύουσας μιας από τις αποσχισθείσες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναγνώρισε ως ανεξάρτητα κράτη, σύμφωνα με το Reuters.

Κανένα διακριτικό δεν ήταν ορατό, αλλά η εμφάνιση των τανκς ήρθε λίγες ώρες αφότου ο Πούτιν υπέγραψε συμφωνίες φιλίας με τις δύο αυτονομιστικές περιοχές και διέταξε τα ρωσικά στρατεύματα να αναπτυχθούν, σε αυτό που η Μόσχα αποκάλεσε ειρηνευτική επιχείρηση, ενισχύοντας την κρίση σε μια κρίση που η Δύση φοβάται ότι μπορεί να εξαπολύσει μεγάλο πόλεμο.

Πλάνα με ρωσικά στρατεύματα και τανκς στο Ντόνετσκ, στην ανατολική Ουκρανία, μοιράστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Ουκρανή βουλευτής Λίζα Γιάσκο.

«Τα ρωσικά κανάλια μέσων κοινωνικής δικτύωσης διέδωσαν αυτό το βίντεο με τανκς στο Ντόνετσκ», έγραψε η Yasko. «Θεέ μου, μην επιτρέψεις ξανά αυτόν τον πόλεμο… Κυρώσεις ΤΩΡΑ!»

Πού είναι οι ουκρανικές περιοχές που ο Πούτιν έχει αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες;

Οι αυτοαποκαλούμενες λαϊκές δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ βρίσκονται στα σύνορα της ανατολικής Ουκρανίας με τη Ρωσία. Και οι δύο περιοχές φιλοξενούν αντάρτες που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, οι οποίοι πολεμούν τις ουκρανικές δυνάμεις από το 2014.

Ο Πούτιν είπε ότι θα στείλει ρωσικά στρατεύματα για να εκτελέσουν τις λεγόμενες «ειρηνευτικές λειτουργίες» – αλλά η δύση πιστεύει ότι ανοίγει το δρόμο για μια νέα εισβολή στην Ουκρανία που θα μπορούσε να ξεπεράσει πολύ τις αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες. Για αρχή, μεγάλο μέρος των περιοχών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ εξακολουθεί να ελέγχεται από την Ουκρανία.

Οι ανταρτικές δυνάμεις ελέγχουν επί του παρόντος λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο των δύο περιοχών στις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνεστσκ και του Λουχάνσκ. Τα υπόλοιπα είναι ακόμα υπό τον έλεγχο της ουκρανικής κυβέρνησης.

Ο Λεονίντ Καλάσνικοφ, κομμουνιστής βουλευτής και επικεφαλής της επιτροπής περιφερειακών υποθέσεων της κρατικής Δούμας, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων RIA ότι πίστευε ότι η Μόσχα θα αναγνωρίσει και τις δύο ανατολικές περιοχές. «Η αναγνώριση των LPR και DPR θα γίνει εντός των συνόρων των περιοχών Ντόνετσκ και Λουχάνσκ», είπε ο Καλάσνικοφ, εξηγώντας ότι θα διευκρινιστεί και θα αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες.

Ο Λευκός Οίκος είπε ότι αναμένουν πλήρως από τη Ρωσία να αναλάβει στρατιωτικές ενέργειες, με όλα τα σημάδια στο έδαφος να το δείχνουν και όχι τη διπλωματία. Ένας αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών μιλώντας στο CNN ισχυρίζεται ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα μπορούσαν να βρεθούν στις υποστηριζόμενες από τη Μόσχα περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας το απόγευμα.

Βάσεις & ειρηνευτική δύναμη στις δύο αποσχισμένες περιοχές σχεδιάζει ο Πούτιν

Ο Πούτιν είπε στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας να αναπτύξει στρατεύματα στις δύο περιοχές για να «διατηρηθεί η ειρήνη» σε διάταγμα που εκδόθηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση της αναγνώρισης των αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία εκεί, προκαλώντας την καταδίκη των ΗΠΑ και της Ευρώπης και όρκους για νέες κυρώσεις.

Σύμφωνα με τις δύο ίδιες συνθήκες φιλίας, που υπέβαλε ο Πούτιν για επικύρωση στο κοινοβούλιο, η Ρωσία έχει το δικαίωμα να χτίσει βάσεις στις αυτονομιστικές περιοχές και, στα χαρτιά, μπορούν να κάνουν το ίδιο στη Ρωσία. Τα μέρη δεσμεύονται να υπερασπιστούν το ένα το άλλο και να υπογράψουν χωριστές συμφωνίες για στρατιωτική συνεργασία και για αναγνώριση των συνόρων του άλλου.

Το ζήτημα των συνόρων είναι σημαντικό επειδή οι αυτονομιστές διεκδικούν τμήματα των δύο περιοχών που βρίσκονται επί του παρόντος υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας. Ένα μέλος του Ρώσου κοινοβουλίου και πρώην πολιτικός ηγέτης του Ντόνετσκ είπε στο Reuters τον περασμένο μήνα ότι οι αυτονομιστές θα κοιτάξουν τη Ρωσία για να τους βοηθήσει να πάρουν τον έλεγχο αυτών των περιοχών.

Οι συνθήκες των 31 σημείων λένε επίσης ότι η Ρωσία και τα αποσχισμένα κράτη θα εργαστούν για να ενοποιήσουν τις οικονομίες τους. Και οι δύο είναι πρώην βιομηχανικές περιοχές που χρειάζονται τεράστια υποστήριξη για ανοικοδόμηση μετά από οκτώ χρόνια πολέμου με τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις.

Οι 10ετείς συνθήκες είναι αυτόματα ανανεώσιμες για περαιτέρω πενταετείς περιόδους, εκτός εάν ένα από τα μέρη ειδοποιήσει να αποσυρθεί.

culpanews.gr με πληροφορίες απο BBC & Reuters