Lockdown – Όλα τα νέα μέτρα χαλάρωσης – Δωρεάν ατομικών rapid test σε όλους

ck/culpa media

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τις αλλαγές στα περιοριστικά μέτρα, που ισχύουν μέχρι σήμερα στην τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, αποφασίστηκε η άμεση εφαρμογή των παρακάτω μέτρων:

Από αύριο Σάββατο 20/3

  • Η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύει για όλη την εβδομάδα από 21:00 – 5:00
  • Ανοίγουν οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι και πάρκα με χρήση μάσκας
  • SMS στο «6», χωρίς χρήση οχήματος (μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατα)
  • Επιτρέπεται το ψάρεμα για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους δήμους με αποστολή sms στο «6»

Από τη Δευτέρα 22/3 ανοίγουν κομμωτήρια με ραντεβού

Όσον αφορά τις λειτουργίες στις εκκλησίες

Ένας πιστός ανά 25 τ.μ. και όριο τους 20 πιστούς, με υποχρεωτικό testing για ιερείς και ψάλτες (Kυριακή Oρθοδοξίας, B’ Χαιρετισμοί και Ευαγγελισμός της Θεοτόκου).

Δωρεάν rapid test για τους πολίτες

Ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, παρουσίασε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στο σχέδιο για την καταπολέμηση της πανδημίας.

«Οι αντοχές και τα κουράγια όλων λιγοστεύουν, η κόπωση όλων μπορεί να θολώνει κάπως την κρίση μας. Να πάρουμε δύναμη από αυτά που έχουμε καταφέρει. Έχουμε πάει καλύτερα από πολλές χώρες στον κόσμο και είμαστε η 26η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε κρούσματα», επεσήμανε.

Στη συνέχεια ο κ. Άκης Σκέρτσος ανακοίνωσε την χορήγησε δωρεάν ατομικών rapid test σε όλους τους πολίτες και συμπλήρωσε: «η Ελλάδα γίνεται πρώτη χώρα που προχωρά στη δωρεάν παροχή rapid test».

Τα τεστ  θα μπορούν οι πολίτες να τα προμηθεύονται (ένα την εβδομάδα) από όλα τα φαρμακεία με τον ΑΜΚΑ τους.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως ο δείκτης θετικότητας κατέγραψε αύξηση στο 6%, ενώ ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται αυξάνονται. Σύμφωνα με τα στοιχεία 4.600 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της επικράτειας, οι 2.500 εξ αυτών στην Αττική. Η καθηγήτρια σημείωσε πως ο κυλιόμενος μ.ο. νέων κρουσμάτων είναι 2.250.

Νωρίτερα, από τον ΕΟΔΥ ανακοινώθηκαν ότι τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της covid-19 που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.785.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 233.079 (ημερήσια μεταβολή +1,2%), εκ των οποίων 51,6% άνδρες.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με covid-19 είναι 64, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.361 θάνατοι.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 649 (67,3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη.

Από τα  2.785 κρουσμάτων covid-19 τ1 περισσότερα καταγράφηκαν, στην Αττικη 1.281, Θεσσαλονίκη 302, Αχαία 151 & Λάρισα 83.

Μια νέα συμφωνία εμπιστοσύνης για την έξοδο