Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky συναντά άλλους ευρωπαίους ηγέτες σε μια μεγάλη σύνοδο κορυφής στο Λονδίνο για να συζητήσουν την ασφάλεια και την υποστήριξη για την Ουκρανία.
Περισσότεροι από δώδεκα δυτικοί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και οι αρχηγοί της ΕΕ και του ΝΑΤΟ συναντώνται σήμερα στο Λονδίνο για να συζητήσουν την κατάσταση στον πόλεμο της Ουκρανίας και την πίεση των ΗΠΑ για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Στη συνάντηση, εκτός από τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelenskyj, συμμετέχουν ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Giorgia Meloni, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Στη βρετανική πρωτεύουσα ταξίδεψαν επίσης ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Giorgia Meloni είπε στον Keir Starmer ότι “η Δύση δεν πρέπει να διχαστεί”, Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Βρεττανίας είπε στο BBC ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία θα συνεργαστούν με το Κίεβο για να σταματήσουν οι μάχες και θα συζητήσουν το σχέδιο με τις ΗΠΑ στο μέλλον.
Ο Ουκρανός πρόεδρος, τον οποίο χειροκρότησαν δεκάδες άνθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από τη Ντάουνινγκ Στριτ, είχε χθες στο Λονδίνο θερμή συνομιλία με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, ο οποίος τον διαβεβαίωσε για την “ απόλυτη αποφασιστικότητα” της Βρετανίας να στηρίξει το Κίεβο έναντι της ρωσικής εισβολής.
Σύμφωνα με τη Ντάουνινγκ Στριτ, η σημερινή σύνοδος θα επικεντρωθεί “ στην ενίσχυση της θέσης της Ουκρανίας σήμερα, περιλαμβανομένης της συνεχιζόμενης στρατιωτικής υποστήριξης (προς της χώρα) και της άσκησης αυξημένης οικονομικής πίεσης στη Ρωσία”.
Οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν επίσης “ την ανάγκη η Ευρώπη να αναλάβει τον ρόλο της στον τομέα της άμυνας”, μπροστά στον κίνδυνο να αρθεί η στρατιωτική και πυρηνική αμερικανική ομπρέλα.
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, σε ανάρτησή του στο “Χ” λίγο πριν την έναρξη της συνόδου επισήμανε τρία σημεία στα οποία θα πρέπει να επικεντρωθούν οι συνομιλίες:
- Υποστηρίξτε την Ουκρανία σήμερα. Όλοι η Ευρώπη θα πρέπει να δώσει περισσότερα
- Όλοι θέλουμε μια ειρηνευτική συμφωνία που πρέπει να είναι βιώσιμη. Η Ευρώπη κάνει βήματα μπροστά γι’ αυτό Η Ευρώπη ανεβαίνει πραγματικά εδώ
- Για να διατηρήσουμε το ΝΑΤΟ ισχυρό, η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες
Η Ουκρανία και η Ευρώπη παρακολουθούν με ανησυχία την προσέγγιση του Τραμπ με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι δύο ηγέτες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία στις 12 Φεβρουαρίου, ενώ Μόσχα και Ουάσινγκτον ξεκίνησαν – χωρίς να καλέσουν τους Ευρωπαίους ή το Κίεβο-διμερείς διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου για το ξέσπασμα του οποίου ο Αμερικανός πρόεδρος αρνείται να επιρρίψει τις ευθύνες στη Ρωσία.
Οι φόβοι αυτοί ενισχύθηκαν μετά τη αντιπαράθεση που είχαν την Παρασκευή Τραμπ- Ζελένσκι σε απευθείας μετάδοση από το Οβάλ Γραφείο.