Κορονοϊός: Ένας χρόνος πανδημίας στην Ελλάδα

Photo Gerd Altmann από το Pixabay

Συμπληρώθηκε χθες ένας χρόνος μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού στη χώρα μας. Αφορούσε  μια η 38χρονη γυναίκα από την Θεσσαλονίκη, που επέστεφε από επαγγελματικό ταξίδι στο Μιλάνο.

Σήμερα ένα χρόνο μετά, τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα, αλλά ο κορονοϊός εξακολουθεί να βρίσκεται δίπλα μας. Οι νέες μεταλλάξεις του ιού που εμφανίστηκαν τους τελευταίους μήνες, επιβεβαιώνουν τους  φόβους των ειδικών ότι το τέλος της πανδημίας θα καθυστερήσει. Η αισιόδοξη πλευρά είναι ότι προσχωρούν με γρήγορους ρυθμούς οι εμβολιασμοί σε όλο τον κόσμο και αυτό σε συνδυασμό με τους πολίτες που έχουν ήδη αναρρώσει από τον κορωνοϊό, αρχίζουν να δημιουργούν την λεγόμενη «ανοσία της αγέλης».

Στην Ελλάδα βρισκόμαστε από τις 9 Φεβρουαρίου στο τρίτο – και ελπίζουμε – τελευταίο lockdown. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι αυτό είναι «Το τελευταίο μίλι πριν την ελευθερία μας».

Μέχρι χθες τα κρούσματα του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο, ανέρχονται σε 112.554.301, οι θάνατοι ξεπέρασαν τα 2,4 εκατ. σε όλο τον κόσμο, ενώ έχουν αναρρώσει 63.510.171 άνθρωποι. Στην Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας είχαμε 188.201 κρούσματα,  6.371 έχουν καταλήξει, ενώ μέχρι προχθές είχαν εμβολιαστεί 826.370 συμπολίτες μας.

Αυτό που έχει σημασία, είναι ότι βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους αυτής της περιπέτειας. Η εύρεση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα – λιγότερο του έτους – του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, δείχνει για μια ακόμη φορά την δύναμη του ανθρώπου και της επιστήμης.