Κηδεία Βασίλισσας Ελισάβετ: Το τελευταίο “αντίο” – Θα κρατήσει 12 ώρες – [Όλο το πρόγραμμα & το τελετουργικό]

Ο τελευταίος βρετανός πολίτης που προσκύνησε την Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ ήταν η Chrissy Heerey, μέλος της RAF από το Melton Mowbray, η οποία είπε ότι ήταν “ένα από τα σημαντικότερα σημεία της ζωής μουκαι νιώθω πολύ προνομιούχος που βρίσκομαι εδώ”.

Η κ. Heerey, η οποία πέρασε από τη σορό για δεύτερη φορά, είπε: “Ήμουν το τελευταίο άτομο που απέδωσα τα σέβη μου στη βασίλισσα και ένιωθα σαν πραγματικό προνόμιο να το κάνω αυτό”.

Η ουρά έκλεισε λίγο μετά τις 22:40 της Κυριακής, αλλά όποιος περίμενε ήδη με ένα βραχιολάκι ήταν σίγουρος ότι θα γινόταν δεκτός.

Στο αποκορύφωμά της, οι άνθρωποι περίμεναν για περισσότερες από 24 ώρες σε μια μεγάλη ουρά που διέσχιζε το κέντρο του Λονδίνου για σχεδόν επτά μίλια (11,2 χιλιόμετρα), καταλήγοντας σε ένα ζιγκ-ζαγκ τριών μιλίων στο Southwark Park.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έκαναν ουρά για να περάσουν από το φέρετρο της βασίλισσας, με τους τελευταίους πενθούντες να φεύγουν λίγο μετά τις 06:30 BST.

Στις 10:44 το φέρετρο θα μεταφερθεί σε πομπή στο κοντινό Αβαείο του Γουέστμινστερ για την κρατική κηδεία. Οι πόρτες του Αβαείου θα ανοίξουν για να αρχίσουν να φτάνουν οι επισκέπτες στις 08:00, πριν από τη λειτουργία στις 11:00.

Δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί ο αριθμός των ατόμων που θα παρευρεθούν στην κηδεία της Βασίλισσας

Περίπου 2.000 άνθρωποι αναμένεται να παραστούν στην κρατική κηδεία στο Αβαείο του Γουέστμινστερ, συμπεριλαμβανομένων 500 προέδρων, πρωθυπουργών και ξένων βασιλιάδων από όλο τον κόσμο.

Ο βασιλιάς Κάρολος θα περπατήσει πίσω από το φέρετρο της μητέρας του σε μια πομπή από το Παλάτι του Γουέστμινστερ, μαζί με τα άλλα παιδιά του μονάρχη, την πριγκίπισσα Βασιλική, τον δούκα της Υόρκης και τον κόμη του Γουέσεξ.

Πίσω τους θα βρίσκονται οι εγγονοί της βασίλισσας, ο πρίγκιπας της Ουαλίας, ο δούκας του Σάσεξ και ο Πίτερ Φίλιπς. Ο πρίγκιπας Τζορτζ και η πριγκίπισσα Σάρλοτ θα παραστούν επίσης στην κηδεία της βασίλισσας.

Το πρόγραμμα και το τελετουργικό για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ

Στις 10 το πρωί (ώρα Ελλάδος) είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν οι  πόρτες του Αβαείου του Γουεστμίνστερ για τους ηγέτες κρατών και τους υπόλοιπους προσκεκλημένους ώστε η εξόδιος ακολουθία για τη βασίλισσα Ελιασάβετ να μπει στην τελική ευθεία.

12:35 Το φέρετρο θα μεταφερθεί στην έξοδο του Βρετανικού Κοινοβουλίου για να τοποθετηθεί πάνω στον κιλλίβαντα. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο θα το συνοδεύουν 142 μέλη του Βασιλικού Ναυτικού

12:44 Θα ξεκινήσει η πομπή από το Βρετανικό Κοινοβούλιο προς το αβαείο του Γουεστμίνστερ

12:52 Η πομπή θα φτάσει στο Αβαείου του Γουεστμίνστερ

13:00 Ξεκινάει η πολιτική λειτουργία παρουσία 2000 καλεσμένων. Μεταξύ αυτών αρχηγοί κρατών και βασιλείς από όλο το κόσμο

14:00 Ολοκληρώνεται το τελετουργικό στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ και το φέρετρο τοποθετείται ξανά στο κιλλίβαντα. Θα τηρηθεί δύο λεπτών σιγή σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο

14:15 Ξεκινάει νέα πομπή με προορισμό την αψίδα του Ουέλινγκτον. (Βρίσκεται δίπλα στο Hyde Park και πίσω από το παλάτι του Μπάκιγχαμ). Η πομπή θα περάσει μπροστά από το παλάτι και θα κάνει μια στάση

Η Βασίλισσα Ελισάβετ θα διασχίσει για τελευταία φορά τα τελευταία της χιλιόμετρα στο Λονδίνο. Η σορός της θα οδηγηθεί με την κανονιοφόρο του Βασιλικού Ναυτικού στην Πύλη του Γουέλινγκτον. Τη νεκρική πομπή θα ακολουθούν και πάλι πεζή ο Βασιλιάς, τα αδέλφια του και τα τρία μεγαλύτερα εγγόνια της Βασίλισσας. Η Καμίλα, η Κέιτ, η Μέγκαν και η Κόμισσα Σόφι του Ουέσεξ θα ακολουθήσουν με αυτοκίνητο.

Στη διάρκεια της 45λεπτης πομπής το σκηνικό θα είναι σχεδόν απόκοσμο. Το Μπιγκ Μπεν θα χτυπά πένθιμα κάθε ένα λεπτό, ενώ τιμητικοί κανονιοβολισμοί θα ακούγονται επίσης κάθε 60 δευτερόλεπτα από το Χάιντ Παρκ.

Το ταξίδι και η κηδεία στο Ουίνδσορ

15:00 Η πομπή φτάνει στην αψίδα. Το φέρετρο μπαίνει στη νεκροφόρα με προορισμό το Ουίνδσορ (Οδικό ταξίδι διάρκειας 2 ωρών. Πλήθος κόσμου αναμένεται να βρίσκεται δεξιά και αριστερά του δρόμου). Το κάστρο Γουίνδσορ, είναι ένας τόπος άρρηκτα συνδεδεμένος με τη ζωή της Βασίλισσας, αφού εκεί φυγαδεύτηκε στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και αυτό διάλεξε ως επίσημη κατοικία της τα τελευταία δύο χρόνια της ζωής της.

17:06 Η νεκροφόρα φτάνει σε καθορισμένο σημείο. Σχηματίζεται ξανά πομπή. Η σορός αναμένεται να έχει φτάσει στο κάστρο του 11ου αιώνα και τέσσερα λεπτά αργότερα θα ξεκινήσει μια νέα πομπή, αυτή τη φορά 4,2 χιλιομέτρων προς την Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, εκεί δηλαδή όπου θα αποχαιρετήσει τη Βασίλισσα ο στενότερος κύκλος της -έχουν λάβει πρόσκληση περί τα 800 άτομα- με μία σύντομη επιμνημόσυνη δέηση.

17: 10 Η πομπή για το κάστρο του Ουίνδσορ ξεκινά

17:40 Ο Βασιλιάς Κάρολος και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας μπαίνουν στη πομπή

17:53 Η πομπή φτάνει στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου μέσα στο κάστρο του Ουίνδσορ

19:00 Ξεκινά η νεκρώσιμη ακολουθία. Δεν έχει διευκρινιστεί η διάρκεια της. Μόλις ολοκληρωθεί, το βάθρο θα υποχωρήσει στη βασιλική κρύπτη.

21:30 Η Ελισάβετ θα ταφεί (χωρίς κάμερες) στο παρεκκλήσι του Ναού του Αγίου Γεωργίου και μαζί της ο σύζυγός της Πρίγκιπας Φίλιππος, ο οποίος, σύμφωνα με το τυπικό, παρέμενε άταφος από τον θάνατό του τον Απρίλιο του 2021. Στην επιτάφια πλάκα της θα είναι χαραγμένες οι λέξεις Ελισάβετ Β’ 1926-2022.

Η τελευταία πράξη του ύστατου χαίρε στην Ελισάβετ θα ολοκληρωθεί με ψαλμούς και ύμνους που η ίδια είχε επιλέξει, ενώ πριν η σορός της μεταφερθεί στο βασιλικό θησαυροφυλάκιο, όπου θα ταφεί, θα αφαιρεθούν από το φέρετρο το Στέμμα της Κοινοπολιτείας, η βασιλική σφαίρα και το σκήπτρο.

Οι φωτογραφίες προέρχονται από το BBC