Καλή μου covid-19!

Photo: Gerd Altmann Pixabay

Αχ καλή μου!

Πόσα μας προσέφερες, πόσα μας έμαθες, πόσα μας δίδαξες!

Δεν ξέρω από που ν’ αρχίσω και που να τελειώσω. Θα αφήσω στην άκρη βέβαια τα παραϊατρικά, την ιατρολαγνεία και τους εισαγγελάτους των media: social, ηλεκτρονικών, έντυπων, τηλεοπτικών, ραδιοφωνικών. Την δουλειά τους κάνουν και καλά κάνουν.

Για μια ακόμη φορά επιβεβαίωσαν, πως δουλειά τους είναι ο πανικός, η σύγχυση. Εμείς φταίμε εάν τα επιλέγουμε η/και τα ακολουθούμε. Ας ασχοληθούμε με τα τεράστια κοινωνικά και ατομικά θέματα συμπεριφορών, που χάρις σ’ εσένα καλή μου covid-19 αναδείχτηκαν. Πόσα έβγαλες στην “φόρα”!!!

Ας τα πάρουμε με την σειρά, με βάση την (κατά την γνώμη μου) σπουδαιότητα:

Επιστήμη – Επιστήμονες!

Έχουν δικαίωμα στην διαφωνία οι Επιστήμονες; Σαφώς ΝΑΙ.

Η Επιστήμη όμως είναι μία και ενιαία, οι ερμηνείες της αλλάζουν.

Η Επιστήμη ΔΕΝ έχει διαφορετικά δεδομένα / στοιχεία / ευρήματα.

Στον Επιστήμονα έγκειται το πως θα τα αντιληφθεί και πως θα τα ερμηνεύσει.

Τρείς περιπτώσεις υπάρχουν λοιπόν, για τους ειδικούς αντιρρησίες/αρνητές:

Να έχουν δίκιο, αλλά με ατράνταχτα επιστημονικά στοιχεία

Θα έπρεπε λοιπόν με τα στοιχεία αυτά, να μπορούν εύκολα να πείσουν την Επιστημονική Κοινότητα με επιχειρήματα για τις αντιρρήσεις τους και ΟΧΙ να απευθύνονται στην κοινή γνώμη, με μισόλογα και “απόψεις”. Αυτό προστάζει το επιστημονικό Ήθος και η Δεοντολογία! Αλλιώς, είναι φτηνός αντίλογος για τον αντίλογο, επιστημονικός λαϊκισμός.

Να έχουν άδικο και να το ξέρουν, αλλά για άλλους σκοπούς να επιμένουν στην επιστημονική παραπληροφόρηση.

Ή να επιμένουν, για να “καλύψουν” φοβίες για τον “εαυτούλη” τους, μη έχοντας το θάρρος να το ομολογήσουν!

Στην περίπτωση αυτή, λυπάμαι, αλλά ΔΕΝ είναι ούτε επιστήμονες, ούτε ειδικοί! Είναι επικίνδυνοι φιλοτομαριστές, στυγνοί εκμεταλλευτές του όποιου επιστημονικού τίτλου τους “προς ίδιον όφελος”!

Να μην έχουν καταλάβει τίποτα από την έννοια της Επιστήμης και της μεθοδολογίας της!

Να πιστεύουν στα θαύματα και την “εξ αποκαλύψεως” αλήθεια! Το βρίσκω ως πιθανότερη εκδοχή! Προφανώς είναι υπέρ της επιστημονικής έρευνας, με τους ελάχιστους κινδύνους της! Προφανώς είναι υπέρ της επιστημονικής αυθεντίας, την χρησιμοποιούν άλλωστε κατά κόρον, όταν τους βολεύει.

Αυτά όμως αφορούν “τους άλλους”, όχι τον “εαυτούλη” τους!

Η χειρότερη κατηγορία: οι ημιμαθείς, χειρότεροι από τους αμαθείς! Δεν είναι επιστήμονες, είναι πτυχιούχοι, με πτυχίο για χαρτί υγείας! Και δυστυχώς, είναι πολλές και πολλοί!

Κοινωνία – Κοινωνικοί Φορείς.

Ζυγιστήκαμε, μετρηθήκαμε και βρεθήκαμε “λειψοί”!

Η κοινωνία της ευδαιμονίας ζορίστηκε. Αντέδρασε σωστά στην αρχή, κουράστηκε γρήγορα. Έβαλε το χρήμα πάνω από την Υγεία και την ίδια την Ζωή.

Τραπεζοκαθίσματα, α-τουρισμόπληκτοι, υπαιθριομπαράδες, κορωνοπάρτυδες………

Φυσικά και αναμενόμενα χωριστήκαμε σε Ομάδες: Ποδοσφαιροποίηση!

Εμβολιασμένοι-Ανεμβολίαστοι, Προσεκτικοί-Απρόσεκτοι, Ξένοι-Δικοί μας, ντέρμπυ.

Ο “εμβολιασμός” του φανατισμού, της εμμονής, του “ενάντια”, επί τόσες 10ετίες λειτούργησε αυτόματα. Τα κοινωνικά ανακλαστικά δηλωτικά της παντελούς έλλειψης Κοινωνικής Συνοχής / Συνείδησης.

Οι Φορείς (όλοι οι Φορείς ανεξαιρέτως) σε αμηχανία και με σπασμωδικές κινήσεις.

Ο “εμβολιασμός” της αδράνειας, της απραξίας, της γραφειοκρατίας, του “βολέματος”, της ενοχοποίησης της Αριστείας επί 70 χρόνια τώρα, έφερε καρπούς.

Καρπούς αναποτελεσματικότητας, αφού αυτός είναι ο πάγιος στόχος κάθε Φορέα! Αλλιώς πως θα κρατήσουμε τις “θεσούλες” μας;

Πως θα γκρινιάζουμε για “προσλήψεις” εδώ και τώρα;

Διαμορφώσαμε την κοινή πεποίθηση, πως η αποτελεσματικότητα είναι θέμα αριθμού, “ποσότητας”, όχι ικανοτήτων και σχεδιασμού, “ποιότητας”. Αστείρευτη “ευθυνομαχία”, αντιπαραθέσεις για το θεαθήναι, κρυφές συσκέψεις αυτοπροστασίας, ότι κάναμε πάντα!

Συλλογικές κινητοποιήσεις για το κοινό καλό ΜΗΔΕΝ. Είτε από την περιβόητη “αγέλη”, που ψάχνει την ανοσία της, είτε από τους Φορείς της, αφού είναι ΟΛΟΙ “κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσή” της!

Η πιο καταστροφική νοοτροπία, που έχει καλλιεργηθεί και εδραιωθεί, είναι η αίσθηση/πεποίθηση, πως το Κράτος είναι άλλοι! Εμείς είμαστε το Κράτος, αλλά το θυμόμαστε μόνο στις πορείες και τις διαδηλώσεις. Στα ζόρικα, πάντα το Κράτος είναι των “άλλων”, που είναι και αποκλειστικά υπεύθυνοι για κάθε κακό!

Γιατί το όποιο καλό, εννοείται πως το κάναμε “εμείς”, με την μαγκιά μας και την καπατσωσύνη μας!

  1. Ατομικότητα – Ατομισμός – Φιλαυτία.

“Ξέρεις ποιος είμαι ‘γω”;; “Εμένα θα μου πεις”!!!

Οι δύο δόσεις του εμβολίου της κοινωνικής αναισθησίας, της εγωπάθειας και της απύθμενης αλαζονείας. Υπάρχει και η τρίτη επαναληπτική δόση: “Θα σου δείξω εγώ ποιος είμαι”!

Με τέτοια ανοσία, περιμέναμε κάτι καλύτερο; Όχι βέβαια! Η ατομική μας εκπαίδευση είναι το “κοίτα το σπίτι σου”.

Ναι, αλλά ακόμα ζούμε την πραγματικότητα του “όταν καίγεται το σπίτι του γείτονα, θα καεί και το δικό σου” . Μυαλό δεν βάζουμε όμως.

Και η καλή μας covid-19, δεν βάζει φωτιές σε δάση βέβαια, όμως βάζει “φωτιά στα μπατζάκια μας”! Αύριο κλαίνε, απεύχομαι, όμως οι αριθμοί άλλα μας προβλέπουν.

Και για να μην παραδεχτούμε αυτά τα απλά, θυμηθήκαμε πίσω-πίσω το Σύνταγμα, τα Δικαιώματα, τις Ιδιαιτερότητες. Σωστό μεν, αλλά:

“Δικαίωμα του ενός = η Υποχρέωσή του προς τους πολλούς”!

Αυτή είναι η πεμπτουσία της Πολιτείας! Που νομίζουμε, πως είναι κάτι αφηρημένο, ενώ είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο:

Πολιτεία είναι το άθροισμα των Πολιτών.

Έχουμε Πολίτες; Εάν ναι, τότε που κρύβονται; Εάν όχι, πως να υπάρχει (και να έχουμε) Πολιτεία;

Ας σκεφτούμε ως παράδειγμα:

Βεβαίως υπάρχει ελάχιστη πιθανότητα να πέσει το αεροπλάνο, που θα ταξιδεύσουμε!

Επιβιβαζόμαστε όμως, διότι η πιθανότητα είναι αμελητέα, ειδικά σε σχέση και με το όφελος, αλλά και διότι έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στους κυβερνήτες του και το πλήρωμα. Και ας μην τους ξέρουμε, ούτε καν στην όψη!

Αυτή είναι μια mini Πολιτεία με Πολίτες!

Αυτό θέλουμε; Απόλυτη πειθαρχία στις εντολές του κυβερνήτη και του πληρώματος;

Μέσα στο αεροπλάνο ΔΕΝ έχουμε δικαιώματα; Έχουμε! Με αυστηρούς κανόνες όμως! Που τους τηρούμε όλες και όλοι ευλαβικά. Διότι το ύψιστο Δικαίωμα εκεί είναι η Ζωή των Πολλών, όχι η ζωή η δική μου!

Στο αεροπλάνο τέλος οι μαγκιές και ο ατομισμός! Σούζα όλοι! Και ζώνη, και άκαπνοι, και ήσυχοι, και με την σειρά μας, και σεβασμό στον διπλανό. Έχετε ακούσει ποτέ, μέλος του πληρώματος να αμφισβητεί τους κυβερνήτες;

Να πανικοβάλει τους επιβάτες ; Να τσακώνεται με τα άλλα μέλη του πληρώματος; Να φροντίζει για την ασφάλειά του ΠΡΙΝ να φροντίσει την ασφάλεια των επιβατών;

Αυτός είναι Φορέας με υπευθυνότητα!

Διότι είναι μια ΟΜΑΔΑ και όχι μεμονωμένα ΑΤΟΜΑ. Ατομικότητα ΝΑΙ, Ατομισμός ΌΧΙ, Θα μου πείτε, μα θα χάσουν την δουλειά τους εάν κάνουν κάτι εκτός κανονισμού!

Ακριβώς, και καλώς θα την χάσουν. Διότι ΔΕΝ πήγαν εκεί με το ζόρι, ήταν Επιλογή τους!

Μια επιλογή δύσκολη, για μια απαιτητική και κουραστική δουλειά, που έχει πρωταρχικό μέλημα την Ασφάλεια των επιβατών και ΜΕΤΑ του πληρώματος.

Και ως δια μαγείας, επειδή υπάρχει ΟΜΑΔΑ, το σύνολο των επιβατών δέχεται και πειθαρχεί στους κανονισμούς.

Τέλος τα δίκαια-αναφαίρετα δικαιώματά μας, που κατακτάμε με αγώνες. Εκτός αεροπλάνου αυτά! Εδώ μετράει η Ασφάλεια ΟΛΩΝ, όχι της αφεντιάς μου!

Αχ καλή μου covid-19!

Πόσα χρωστάμε σ’ εσένα και τις μεταλλάξεις σου! Από τον Διαφωτισμό και την Αναγέννηση λέγαμε:

Η Ελευθερία μου σταματά, εκεί που αρχίζει η Ελευθερία του άλλου! Ευχαριστούμε, που μας αναγκάζεις να το θυμηθούμε. Υπόχρεοι, εάν μας αναγκάσεις και να το εφαρμόσουμε!

Γιώργος Βλάχος
Μέντωρ Ανάπτυξης Επίδοσης-Απόδοσης & Καριέρας - Performance & Career Growth Master - Πρώην CEO HELLAMAT Lafarge Group, Μέλος Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού της Δημοτικής Παράταξης “ΠΕΝΤΕΛΗ 2020 - ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΞΥΠΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΟΛΗ", με υποψήφιο Δήμαρχο τον Άγγελο Παλαιοδήμο