Διέσωσε η Μέρκελ την Ελλάδα στην ευρωκρίση; Στην ερώτηση αύτη, προσπαθεί να δώσει απάντηση ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα “Die Welt”, που μέρος αυτής, αναδημοσιεύει στην ηλεκτρονική της σελίδα, η “Deutsche Welle”.
O βετεράνος ευρωπαίος πολιτικός απαντά κατηγορηματικά. “Όχι μόνο εκείνη” εννοώντας την Άγκελα Μέρκελ και συνεχίζει, “Δεν υποστήριξε την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη αλλά επιβλήθηκε στο θέμα του ΔΝΤ“.
Την τελευταία δεκαετία η Μέρκελ αφιέρωσε πολύ χρόνο στη δημοσιονομική κρίση και την Ελλάδα. Σε συμβούλια κορυφής της ΕΕ, σε διμερείς συναντήσεις με ξένους αξιωματούχους, αλλά κυρίως με όσους πρωταγωνίστησαν αυτό το διάστημα στη δημιουργία, αλλά και την όποια επίλυση της δημοσιονομικής κρίσης. Ανάμεσα σε αυτούς που συνεργάστηκε είναι αναμφισβήτητα και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Από το 1995 έως το 2013 ήταν πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και από το 2014 μέχρι το 2019 πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Διέσωσε λοιπόν η Μέρκελ την Ευρώπη; Διέσωσε και την Ελλάδα;
“Τόσο μακριά δεν θα πήγαινα” απαντά ο Γιούνκερ σε ερώτηση της γερμανικής “Die Welt”. “Πρόκειται για γερμανικό αφήγημα, στο οποίο η Μέρκελ είναι δήθεν η απάντηση σε όλες τις σοβαρές κρίσεις. Ως επιστήμων έθετε πάντα τις σωστές ερωτήσεις και εύρισκε συνεχώς, κατά προσέγγιση και σε δεύτερο βήμα, εκτενείς απαντήσεις. Αλλά δεν ήταν η μοναδική. Υπήρξε μια ολόκληρη ομάδα πρωταγωνιστών που διέσωσε την Ελλάδα. Εγώ θα έλεγα: Έσωσε η Μέρκελ την Ελλάδα; Ναι, γιατί δεν αρνήθηκε το πρόγραμμα διάσωσης. Μας κόστισε πολύ χρόνο; Ναι, γιατί έπρεπε να αντιμετωπίσει διενέξεις μέσα στο κόμμα της και μια πραγματική εξέγερση από το λαό της”.
Η Μέρκελ δεν υποστήριξε ποτέ την θέση Σόιμπλε για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη
Άλλωστε σε προηγούμενη συνέντευξή του στην εφημερίδα “Tagesspiegel” του Βερολίνου ο Γιούνκερ θυμίζει ότι στο απόγειο της ελληνικής κρίσης η Μέρκελ δεν υποστήριξε ποτέ την θέση Σόιμπλε για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. “Συμφωνούσε μαζί μου ότι τυχόν έξοδος δεν θα ήταν προς το γενικό συμφέρον της Ευρώπης και ότι θα προκαλούσε δυσκολίες στη σταθερότητα του κοινού νομίσματος”.
Στην ίδια συνέντευξη ο τέως πρόεδρος της Κομισιόν θυμάται τη διαφωνία του με την καγκελάριο για συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. “Τότε ήμουν επικεφαλής του Γιούρογκρουπ και είχα άλλη άποψη, διότι έλεγα ότι η Ευρώπη θα πρέπει να λύσει τα προβλήματά της με τις δικές της δυνάμεις. Αλλά η καγκελάριος ήθελε τη σφραγίδα διεθνών εγγυήσεων του ΔΝΤ. Και τελικά επέβαλε τη θέση της. Αλλά δεν συμμετείχε ποτέ στη λασπολογία γύρω από την Ελλάδα, που τότε ήταν ευρέως διαδεδομένη στη Γερμανία”.
culpanews.gr με πληροφορίες από Deutsche Welle