Issey Miyake: Ο σχεδιαστής μόδας & τα διάσημα αρώματα του

Issey Miyake

Ο πρωτοποριακός σχεδιαστής ρούχων Issey Miyake, γνωστός για τις πτυχώσεις των ρούχων του, αλλά και για τα γεμάτα ελευθερία και αισιοδοξία αρώματά του, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 84 ετών, στις 5 Αυγούστου σε νοσοκομείο του Τόκιου, από καρκίνο του ήπατος.

Η ζωή του Miyake

Ο Miyake, γεννήθηκε το 1938 στη Χιροσίμα όπου σε ηλικία επτά ετών, με τα μάτια του είδε και εκτέθηκε στην ρίψη ατομικής βόμβας των ΗΠΑ. Από μικρός ήθελε να γίνει χορευτής, το ενδιαφέρον του όμως για την μόδα, ξεκίνησε από τα περιοδικά που διάβαζε της αδελφής του.

Σπούδασε γραφιστική στο Πανεπιστήμιο Τέχνης Tama στο Τόκιο, μετά γράφτηκε στη σχολή Chambre Syndicale de la  couture Parisienne όπου μαθήτευσε ως βοηθός σχεδιαστή στον Guy Laroche. Εργάστηκε επίσης με τον Givenchy σχεδιάζοντας 50 με 100 σκίτσα την ημέρα! Γράφτηκε σε μαθήματα αγγλικών στο Πανεπιστήμιο Columbia, ενώ παράλληλα συνεργάστηκε με τον σχεδιαστή Geoffrey Beene στην έβδομη λεωφόρο. Το 1970 ίδρυσε τις εταιρίες: Miyake Design Studio και Issey Miyake Group.

«Τα ρούχα προσφέρουν ελευθερία σε αυτούς που τα φοράνε»

Από νεαρή ηλικία ο Miyake θαύμαζε τον καλλιτέχνη Isamu Noguchi, διότι τα σχέδια του τελευταίου, αποπνέαν την αίσθηση χαράς και ελευθερίας. Τα γεωμετρικά σχέδια του Miyake, ήταν καθαρά εμπνευσμένα από την σχεδιάστρια μόδας Madeleine Vionnet. Πολλά επίσης, ήταν τα ταξίδια που έκανε στο Παρίσι σε μουσεία, εκεί αγάπησε τις ‘πιέτες’ δηλαδή τις πτυχώσεις των ενδυμάτων των αγαλμάτων. Οι γλύπτες: Constantin Brancusi και Alberto Giacometti ήταν αυτοί που σαφώς τον επηρέασαν μετέπειτα, στην επανεφεύρεση της πιέτας.

Έκοβε ρούχα τα έραβε, στη συνέχεια τα τοποθετούσε ανάμεσα σε στρώματα χαρτιού, όπου τροφοδοτούνταν σε μία πρέσα θερμότητας κι έτσι αποκτούσαν πτυχώσεις. Η “μνήμη του υφάσματος” συγκρατούσε τις πιέτες, ως εκ τούτου όταν τα ρούχα απελευθερώνονταν από το χάρτινο κουκούλι τους, ήταν έτοιμα για χρήση. 

Το λανσάρισμα Pleats Please Range & A-Poc!

Ο Miyake μελέτησε προσεκτικά τις αέρινες και ελεύθερες κινήσεις των χορευτών, έστειλε 300 ρούχα στους χορευτές του μπαλέτου «Garden in the setting», ούτως ώστε στην παράσταση «The last Detail» ο κάθε χορευτής να φοράει σε κάθε παράσταση ένα διαφορετικό κομμάτι! Αυτό ήταν και το εναρκτήριο βάπτισμα… να εισάγει στη συλλογή του το 1993 το  Pleats Please Range’, παρουσιάζοντας τη νέα κολεξιόν του με χορευτές.

Μία άλλη του εφεύρεση ήταν το APoc, η παραγωγή δηλαδή ενός ρούχου σε μορφή σωληνοειδούς κομματιού πλεκτού υφάσματος, που έτσι αυτόματα καταργεί τη διαδικασία κοψίματος και ραψίματος ενός ενδύματος. Δεν είχαν φερμουάρ, ούτε κουμπιά, δεν υπήρχαν σφιχτές μασχάλες…απλά γλίστραγαν αέρινα και γρήγορα στο σώμα!

Οι φιλίες του

Ο Miyake συνδεόταν με αίσθημα φιλίας με τον ιδρυτή της  Apple Steve Jobs , ο τελευταίος του ζήτησε να δημιουργήσει για αυτόν μαύρα ζιβάγκο, ο ίδιος λέει: «έτσι ζήτησα από τον Issey, να μου φτιάξει μερικά από τα μαύρα του ζιβάγκο που μου άρεσαν και αυτός μου έφτιαξε 100 από αυτά!». Ο θρυλικός σχεδιαστής Geoffrey Beene, δήλωσε ότι θαυμάζει τον Miyake για την τεχνική του.

Οι κολώνιες του Issey Miyake άφησαν εποχή

LEau dIssey

Το πρώτο άρωμα του Miyake γεννήθηκε το 1992, είναι μία συλλογή που αναπτύχθηκε μαζί με την Shiseido στη Γαλλία. Πηγή έμπνευσής του αρώματος, το νερό το πιο όμορφο, το πιο αγνό και καθαρό άρωμα νερού. To parfum είναι η μυρωδιά ενός υδάτινου δροσερού καταρράκτη, με διάφανες νότες φρέζας λωτού και κυκλάμινου μαζί με ζουμερό πεπόνι. Η βάση του αρώματος έχει νότες ξύλου και μόσχου. Δημιουργήθηκε από τον αρωματοποιό Jacques Cavallier ενώ το μπουκάλι το σχεδίασε ο Miyake, μαζί με τους:  Fabien Baron και Alain de Mourgues. Η παρουσίαση του μπουκαλιού, καπάκι από αλουμίνιο και παγωμένο γυαλί, αντανακλούσε μία ολόκληρη σταγόνα νερού!

LEau dIssey Pour Homme

Κυκλοφόρησε μετά το γυναικείο άρωμα το 1994, ήταν ξυλώδες, υδάτινο, διαυγές και επαναστατικό για την εποχή του, μιας και όλα τότε τα ανδρικά αρώματα ήταν βαριά. Το L’Eau d’Issey Pour Homme αποπνέει ηρεμία και ανεξαρτησία. Πρωταγωνιστές του αρώματος: το λεμόνι, το περγαμόντο όμορφα πλεγμένα με μπλε λωτό, κανέλα και κυπαρίσσι.

A Drop dIssey

Η αρωματοποιός Ane Ayo λέει: «Να αποκαλύψεις αυτό που είναι ορατό με το γυμνό μάτι, δημιουργώντας κάθε λεπτομέρεια του αρώματος, σαν να κρύβει εκπλήξεις στην καρδιά του!». Απαλός τόνος γάλακτος αμυγδάλου, μαζί με άρωμα από μπουκέτα πασχαλιάς και βάσεις από νότες βανίλιας και musk. Το σχήμα του μπουκαλιού του Todd Bracher, αντικατοπτρίζει τη φυσαλίδα ή αλλιώς τη σταγόνα του νερού. Κυκλοφόρησε εν μέσω πανδημίας το 2021.