Ισραήλ: To υπουργείο υγείας συστήνει τη χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου Pfizer σε ηλικιωμένους.

Photo Mat Napo on Unsplash

Η επιτροπή εμβολιασμού του υπουργείου Υγείας του Ισραήλ αποφάσισε το βράδυ της Τετάρτης, να προτείνει την χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου Pfizer σε ηλικιωμένους, που είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη σοβαρών ασθενειών.

Η επιτροπή πιστεύει, ότι αυτή η απόφαση ήταν στη σωστή κατεύθυνση, παρά το γεγονός ότι η τρίτη δόση, δεν είχε ακόμη εγκριθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός Naftali Bennett ουσιαστικά είχε προαναγγείλει την απόφαση στις αρχές της εβδομάδας, όταν είπε κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε ένα ανώτερο κέντρο διαβίωσης, ότι «είμαστε κοντά σε αυτό, πιστέψτε με … Είμαστε πολύ κοντά. Όσο λιγότερο μιλάμε για αυτό, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να συμβεί”.

Η επιτροπή ήταν διχασμένη ως προς το σε ποια ηλικία, οι άνθρωποι πρέπει να πάρουν την επιπλέον δόση, με τις απόψεις να διίστανται. Τα περισσότερα μέλη της επιτροπής προτιμούν η τρίτη ενισχυτική δόση να χορηγηθεί σε άτομα άνω των 60, ενώ άλλοι πρότειναν να αυξηθεί το όριο ηλικίας έως στα 70. Αυτός που θα λάβει την τελική απόφαση είναι ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας Νάχμαν Άσχ.

Pfizer: Τρίτη δόση του εμβολίου αυξάνει τα αντισώματα από 5 έως 11 φορές

Η απόφαση αυτή, έρχεται μια μέρα αφότου η Pfizer ανακοίνωσε στους επενδυτές της, ότι η έρευνά τους δείχνει, ότι μια τρίτη δόση του εμβολίου αυξάνει τα αντισώματα σε εκείνους που το έλαβαν, από 5 έως 11 φορές. Η εταιρεία δήλωσε ότι ελπίζει να υποβάλει αίτηση για έγκριση έκτακτης ανάγκης, για την επιπλέον δόση τον Αύγουστο.

Μόνο 16% αποτελεσματικό το εμβόλιο Pfizer κατά της μετάλλαξης Δέλτα

Η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται γρήγορα σε όλο το Ισραήλ. Ενώ η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων είναι νεότεροι, μεταξύ των οποίων και παιδιά, η χώρα αρχίζει να βλέπει όλο και περισσότερους ηλικιωμένους που εμβολιάστηκαν πριν από πέντε και έξι μήνες να μολύνονται. Προκαταρκτική έρευνα από το Υπουργείο Υγείας έδειξε, ότι το εμβόλιο της Pfizer ήταν μόνο 16% αποτελεσματικό κατά της μετάλλαξης Δέλτα σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί αρκετό καιρό πριν.

Επιπλέον, εκτιμάται ότι για άτομα 60 ετών και άνω, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών, έχει μειωθεί από 97% σε 81%.

«Το 81% εξακολουθεί να είναι αποτελεσματικό, αλλά το χάσμα είναι δραματικό», έγραψε στο Twitter ο καθηγητής Eran Segal του Ινστιτούτου Επιστήμης Weizmann το πρωί της Πέμπτης. «Επειδή, αν προηγουμένως η πιθανότητα να εμβολιαστεί κάποιος ηλικίας 60+ ετών να αρρωστήσει σοβαρά ήταν 3%, τώρα είναι 19%, που σημαίνει έξι φορές περισσότερο».

Περίπου 2.165 νέα κρούσματα κορωνοϊού εντοπίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ σήμερα 29/7, που αντιπροσωπεύει την τρίτη ημέρα απότομης αύξησης των κρουσμάτων και φέρνει τον εβδομαδιαίο μέσο όρο σε περίπου 1.500 θετικά τεστ την ημέρα. Από το πρωί, 159 από τους τρέχοντες ασθενείς με COVID στο Ισραήλ βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, με 26 διασωληνωμένους.

culpanews.gr με πληροφορίες από την “The Jerusalem Post”