Ισχυρό προβάδισμα ΝΔ έναντι ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις του 2022 – Ο Μητσοτάκης καταλληλότερος πρωθυπουργός

Οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις λίγο πριν το τέλος του 2022, καταγράφουν σημαντικό προβάδισμα 8 και πλέον μονάδων της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και καταδεικνύουν την κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα.

Δημοσκόπηση της Marc

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Marc, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «ΘΕΜΑ», μεταξύ 16-21 Δεκεμβρίου, η ΝΔ συνεχίζει να προηγείται με διαφορά 8,1 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αυξάνοντας τα ποσοστά της από την προηγούμενη μέτρηση, ενώ σε πτώση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ, στον απόηχο του σκανδάλου Qatargate με “πρωταγωνίστρια” την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή

Πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. συγκεντρώνει 32,5% (από 32%), εμφανίζοντας συσπείρωση των ψηφοφόρων του 2019 σε ποσοστό 70,9%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, με συσπείρωση της τάξης του 67,2%, φτάνει στο 24,6% (από 24%).

Tο ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται στο 10,2% (11,3%), που είναι το χαμηλότεροα ποσοσστό από τον Δεκέμβριο του 2021, όταν εκλέχθηκε στην ηγεσία του ο κ. Ανδρουλάκης. Να σημειώσουμε ότι πριν από έναν χρόνο είχε βρεθεί σε απόσταση μόλις 4 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τώρα έχει προβάδισμα 14,8% έναντι του ΠΑΣΟΚ.

Ακολουθούν, το ΚΚΕ με 5,6%, η Ελληνική Λύση με 4% και το ΜέΡα25 με 3%, ποσοστό στο όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης. Επονται το Εθνικό Κόμμα – Ελληνες του Κασιδιάρη με 2,7%, η Εθνική Δημιουργία των Θάνου Τζήμερου – Φαήλου Κρανιδιώτη με 1%, ενώ στο 4% αθροίζονται οι προτιμήσεις σε άλλο κόμμα και 9% οι αναποφάσιστοι.

Με αναγωγή επί των εγκύρων η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 33,4%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ φτάνει στο 25,3%. Σταθερά τρίτο παραμένει το ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής, που περιορίζεται στο 10,5%.

Οι πολίτες προτιμούν αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ.

Το 31,1% των ερωτηθέντων, προτιμά αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ., ενώ μαζί με το 16,5% που θέλει κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη Ν.Δ., οι πολίτες που θέλουν στην εξουσία τη σημερινή κυβερνητική παράταξη ανέρχονται σε 47,6%. Τα αντίστοιχα ποσοστά εκείνων που επιθυμούν κυβερνητική λύση με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 34,7% (14,5% με αυτοδυναμία και το 20,2% με συνεργασία άλλων κομμάτων).

Ενδιαφέρον έχει το εύρημα, ότι το 54% των  ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ θέλουν κυβέρνηση με τη Ν.Δ., έναντι 22,7% εκείνων που προτιμούν κυβερνητική λύση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβερνητική παράταξη προηγείται με 27,7% στους πολίτες που δηλώνουν ότι κινούνται στον χώρο του Κέντρου, αφήνοντας δεύτερο το ΠΑΣΟΚ με 21% και τρίτο τον ΣΥΡΙΖΑ με 18,6%.

Δημοσκόπηση της Pulse

Ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα καταγράφει και η πανελλαδική τελευταία δημοσκόπηση της Pulse, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, από τις 18-19 Δεκεμβρίου. Όπως προκύπτει από τα αποτέλεσματα της δημοσκόπησης παρά τα συνεχή δημοσιεύματα για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για την καταπολέμηση της ακρίβειας φαίνεται πως γέρνουν τη ζυγαριά υπέρ της πλειοψηφίας.

Pulse: Πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 33% (από 32%), κερδίζοντας μία μονάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ μένει στα ίδια με 25,5%, το ΠΑΣΟΚ χάνει μία μονάδα και πέφτει στο 10% (από 11%), το ΚΚΕ επίσης χάνει μισή μονάδα και βρίσκεται στο 4,5%, η Ελληνική Λύση παραμένει στο 3,5%, ενώ στο 3% μένει και το ΜέΡΑ25.

Στο 2,5% εμφανίζεται το Εθνικό Κόμμα Έλληνες και στο 1% η Εθνική Δημιουργία. Άλλο κόμμα θα ψήφιζαν, αν την Κυριακή είχαμε εκλογές το 4% και στην «πίτα» των αναποφάσιστων παραμένει το 9%.

Με αναγωγή επί των εγκύρων η Νέα Δημοκρατία, ανεβαίνει μια μονάδα σε σχέση με την μέτρηση που πραγματοποιήθηκε από 19-22 Νοεμβρίου φτάνοντας το 34%. Στάσιμος στο 26% παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ και πτώση 1% παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ (10,5%).

Σύμφωνα με την Pulse, το 33% επιθυμεί αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερτερεί σε όλους σχεδόν τους επιμέρους δείκτες διαχείρισης κρίσιμων θεμάτων, όπως εξωτερικής πολιτικής, άμυνας, οικονομίας, ανάπτυξης.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα και των δύο δημοσκοπήσεων καταλληλότερος για πρωθυπουργός παραμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

O πρωθυπουργός, στη δημοσκόπηση της Marc, προηγείται αισθητά στη δημοτικότητα ανάμεσα σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Ειδικότερα, θετική γνώμη για τον επικεφαλής της κυβέρνησης έχει το 47,7%, ενώ η αντίστοιχη επίδοση για τον κ. Τσίπρα είναι στο 33,4%. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποχωρεί στο 32,4% από το  43,7% που είχε τον περασμένο Μάρτιο .

Σύμφωνα με την Pulse, καταλληλότερος για πρωθυπουργός παραμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 39% έναντι 28% του Αλέξη Τσίπρα (διαφορά 11 μονάδων). «Κανείς από τους δύο» απαντά το 28%.

Σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερτερεί κατά πολύ του Αλέξη Τσίπρα, καθώς το 45% (ανεβασμένο κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες) πιστεύει ότι μπορεί να τα αντιμετωπίσει καλύτερα, έναντι 24% του Αλέξη Τσίπρα και 4% του Ν. Ανδρουλάκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα θέματα οικονομίας και ανάπτυξης πιστεύει το 37%, έναντι 26% που πιστεύει το ίδιο για τον Αλέξη Τσίπρα και 7% που απαντά το ίδιο για τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Τέλος σε θέματα διαφάνειας, Μητσοτάκης και Τσίπρας έχουν 28%, έναντι 10% του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.