ΗΠΑ: Σχεδιάζει τη χορήγηση τρίτης δόσης, δύο μήνες νωρίτερα

Photo: Adrià Crehuet Cano on Unsplash

Οι υγειονομικές ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, ενδέχεται να εγκρίνουν τρίτη δόση των εμβολίων COVID-19 για ενήλικες, τουλάχιστον έξι μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό, αντί της  προηγουμένης απόφασης των οκτώ μηνών, σύμφωνα με την εφημερίδα “Wall Street Journal” .

Eξασθενεί η προστασία από τα εμβόλια με την πάροδο του χρόνου

Η επίσπευση της τρίτης δόσης για τον επόμενο μήνα, έρχεται καθώς τα νέα δεδομένα δείχνουν, ότι η προστασία από τα εμβόλια εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου, όπως ανακοίνωσαν την Τετάρτη κορυφαίοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Ο Διευθυντής των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας Δρ. Φράνσις Κόλινς, δήλωσε, ότι τα νέα δεδομένα για τον Covid, συμπεριλαμβανομένων των ισραηλινών αξιωματούχων υγείας, “αναγκάζουν” τους ειδικούς, να επανεξετάσουν τη θέση τους σχετικά με τους τρίτη ενισχυτική δόση των εμβολίων. Το Ισραήλ δημοσίευσε νέα δεδομένα στις αρχές της εβδομάδας, τα οποία δείχνουν μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου Pfizer για τον Covid έναντι σοβαρών ασθενειών μεταξύ ατόμων 65 ετών και άνω, που εμβολιάστηκαν πλήρως τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο.

Παρόμοιες τάσεις στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων αρχίζουν να διαφαίνονται και στις ΗΠΑ, καθώς η άνοδος των κρουσμάτων, μπορεί να οφείλεται στον συνδυασμό της ταχείας εξάπλωσης της παραλλαγής δέλτα και της προστασίας από το εμβόλιο Covid που εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου ανέφερε ο Φράνσις Κόλινς.

Η έγκριση της τρίτης δόσης στα μέσα Σεπτεμβρίου

Η έγκριση της ενισχυτικής τρίτης δόσης COVID-19  για τα εμβόλια που κατασκευάζονται από την Pfizer Inc / BioNTech SE, Moderna Inc και Johnson & Johnson και χορηγούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναμένεται στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Η Pfizer και η BioNTech έχουν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία εφαρμογής για την έγκριση του ενισχυτικού εμβολίου σε άτομα 16 ετών και άνω, λέγοντας ότι προάγει την τριπλάσια αύξηση των αντισωμάτων κατά του κορωνοϊού.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ χορήγησαν πλήρη έγκριση για το εμβόλιο δύο δόσεων της Pfizer. Η Moderna δήλωσε την Τετάρτη ότι ολοκλήρωσε την αναθεώρηση σε πραγματικό χρόνο, που απαιτείται για πλήρη έγκριση του εμβολίου της σε άτομα 18 ετών και άνω.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, δήλωσε στην καθημερινή της ενημέρωση, ότι οποιαδήποτε τέτοια εξέλιξη βρίσκεται στη δικαιοδοσία του Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC).

Το CDC ανακοίνωσε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων εξαρτάται από τις ενέργειες της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και τη σύστασh της  Συμβουλευτική Επιτροπή για τις Πρακτικές Ανοσοποίησης. Ωστόσο ο FDA, επανέλαβε την κοινή του δήλωση από την περασμένη εβδομάδα, που ανέφερε, ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ξεκινήσει τη χορήγηση τρίτης δόσης στους Αμερικανούς πολίτες από τα μέσα Σεπτεμβρίου, που είχαν εμβολιαστεί με τις δύο δόσεις των εμβολίων της Moderna και της Pfizer, πριν από οκτώ μήνες.

culpanews.gr με πληροφορίες από Reuters & cnbc