Η πολυεθνική Alibaba εφαρμόζει ήδη το Blockchain

Η πολυεθνική Alibaba πρωτοπορεί και αναβαθμίζεται με τη χρήση του Blockchain, ανοίγοντας την αγορά των Non–Fungible Token (NFT), για την πώληση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Η χρήση του Blockchain μπορεί άμεσα, να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα.

Τα Non-Fungible Token (NFT) γίνονται πλέον καθημερινότητα στον αναπτυσσόμενο κόσμο του ψηφιακού οικοσυστήματος τέχνης και συμβάλλουν στην εξασφάλιση της ψηφιακής ιδιοκτησίας όλων των περιουσιακών στοιχείων, που είναι εγγεγραμμένα στο blockchain.

Η χρήση του blockchain για προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων

Έτσι όπως γίνεται ολοένα και πιο κατανοητό η χρήση του blockchain για προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και πειρατείας αυξάνεται όπως πρόσφατα η Microsoft ανακοίνωσε την πλατφόρμα  blockchain Argus για παροχή κινήτρων και αναφορές σε τέτοια περιστατικά.

Οι εξελίξεις καλούν την Ελλάδα να καταλάβει πλέον την σημασία της άμεσης εκμετάλλευσης του πολιτισμού της πατρίδας, με τη χρήση των τεχνολογιών blockchain που ήδη εφαρμόζει ο Όμιλος εταιρειών Τεχνολογίας Άρατος. 

Blockchain Digital Copyright and Asset-Trade

Σύμφωνα λοιπόν με το πρακτορείο ειδήσεων South China Morning Post που ανήκει στην Alibaba, η αγορά ονομάζεται “Blockchain Digital Copyright and Asset-Trade” και επιτρέπει στους κατόχους εμπορικών σημάτων, να ανταλλάσσουν άδειες Πνευματικής Ιδιοκτησίας (IP).

Η νέα αγορά θα είναι διαθέσιμη μέσω της πλατφόρμας δημοπρασιών Alibaba. Όλα τα NFT που εκδίδονται στην πλατφόρμα δημοπρασίας θα αποθηκεύονται στο “New Copyright Blockchain” – μια πλατφόρμα τεχνολογίας blockchain που διαχειρίζεται η Επιτροπή Πνευματικών Δικαιωμάτων της Ένωσης Sichuan Blockchain.

Οι περιπτώσεις χρήσης των NFT αυξάνονται συνεχώς και η υιοθέτηση της τεχνολογίας από τους γίγαντες της τεχνολογίας σε αυτόν τον κλάδο βοηθά στην γρήγορη ανάπτυξη της τεχνολογίας NFT. Η πλατφόρμα ψηφιακών πνευματικών δικαιωμάτων και εμπορικών συναλλαγών της Alibaba θα επιδιώξει να προσελκύσει συγγραφείς, μουσικούς, καλλιτέχνες και προγραμματιστές παιχνιδιών.

Η αγορά ήδη λειτουργεί και έχει πολλές άδειες πνευματικών δικαιωμάτων που είναι στην πλατφόρμα. Τα NFT αυτά θα δημοπρατηθούν τον Σεπτέμβριο. Για να συμμετάσχουν στη δημοπρασία, οι υποψήφιοι πλειοδότες πρέπει να καταθέσουν περίπου 500 γιουάν (77 $). Μετά τις αγορές, οι χρήστες θα δουν τις συλλογές τους σε μια ενσωματωμένη εφαρμογή χαρτοφυλακίου Tokens WeChat, Bit Universe.