Η πολιτική σταθερότητα ανοίγει τον δρόμο για την Επενδυτική Βαθμίδα

Η πολιτική σταθερότητα με την ισχυρή αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας ανοίγει οριστικά τον δρόμο για την ανάκτηση της Επενδυτικής Βαθμίδας. Η Ελλάδα έχει μια σταθερή κυβέρνηση, με ορίζοντα τετραετίας, με μια άνετη απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο ήταν το σχόλιο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τις Βρυξέλλες σημειώνοντας, ότι το μόνο εμπόδιο για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ήταν η πολιτική αβεβαιότητα γύρω από τις εκλογές. Αναμένουμε ότι, το αργότερο ως το τέλος του έτους η Ελλάδα θα έχει εξασφαλίσει την επενδυτική βαθμίδα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέτει ως προϋπόθεση για την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας την θετική αξιολόγηση από έναν τουλάχιστον οίκο από τους τέσσερις (S&P, Moody’s, Fitch και DBRS). Οι ημερομηνίες που θα κάνουν τις αξιολογήσεις είναι οι εξής:

  • Scope Ratings  στις 4 Αυγούστου,
  • DBRS Morningstar στις 8 Σεπτεμβρίου,
  • Moody’s στις 15 Σεπτεμβρίου,
  • S&P στις 20 Οκτωβρίου,
  • Fitch την 1η Δεκεμβρίου.

Η Scope δεν περιλαμβάνεται μέχρι σήμερα στη λίστα με τους επιλέξιμους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οίκους αξιολόγησης. Ωστόσο έχει καταθέσει στην ΕΚΤ τον απαραίτητο φάκελο για να συγκαταλέγεται στους επιλέξιμους οίκους αλλά δεν έχει ακόμη εγκριθεί το αίτημα της. Αν εγκριθεί τις επόμενες εβδομάδες και δώσει θετική αξιολόγηση για την Ελλάδα, η επενδυτική βαθμίδα θα μπορούσε να κατακτηθεί και στις 4 Αυγούστου.

Η πρώτη ημερομηνία από τους σημερινούς επιλέξιμους οίκους είναι της DBRS Morningstar στις 8 Σεπτεμβρίου. Αναμένουμε λοιπόν ότι το αργότερο ως το τέλος του έτους, η Ελλάδα θα έχει κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.