Η Χαμάς σχεδίασε επίθεση τύπου 11ης Σεπτεμβρίου στο Ισραήλ πριν από τις 7 Οκτωβρίου – Στόχος ουρανοξύστες στο Τελ Αβίβ

Moshe Aviv/wikimedia

Η Χαμάς σχεδίαζε να πραγματοποιήσει μια επίθεση αντίστοιχη της 11ης Σεπτεμβρίου στο Ισραήλ, πολύ πιο θανατηφόρα από τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου 2023, σύμφωνα με αποκλειστικά δημοσιεύματα της Washington Post & των New York Times που φέρεται να βασίζονται σε αρχεία που βρέθηκαν από Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Τα σχέδια χρονολογούνται πολλά χρόνια πριν από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου και περιελάμβαναν μεταξύ άλλων και τον βομβαρδισμό τριών από τους ψηλότερους ουρανοξύστες στο Τελ Αβίβ, μαζί με τη χρήση τρένων, σκαφών και αρμάτων, για τη διεξαγωγή μιας καταστροφικής επίθεσης κατά του Ισραήλ.

Σύμφωνα με την έκθεση, ηλεκτρονικά αρχεία και έγγραφα ανακτήθηκαν από Ισραηλινούς αξιωματούχους από κέντρα διοίκησης της Χαμάς και έδειχναν τον προηγμένο σχεδιασμό που είχε γίνει. Αρκετά από τα σχέδια που έκανε η τρομοκρατική ομάδα φαίνεται να είναι “κακοτεταγμένα και εξαιρετικά ανέφικτα”, σημειώνουνοι  ειδικοί σε θέματα τρομοκρατίας στην Jerusalem Post (JP).

Επιπλέον, βρέθηκαν επίσης επιστολές από την τρομοκρατική ομάδα προς Ιρανούς ηγέτες και έδειχναν ότι η Χαμάς είχε ζητήσει τη βοήθειά τους για την έναρξη των επιθέσεων, αναφέρει η έκθεση.

Επιπλέον, η JP αναφέρει ότι μια επιστολή που γράφτηκε από τον επικεφαλής της Χαμάς Yahya Sinwar το 2021 βρέθηκε στα έγγραφα που απευθύνονταν σε αρκετούς ανώτερους Ιρανούς αξιωματούχους, ζητώντας οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη ενώ υποσχόταν ότι, με τη βοήθεια του Ιράν, η τρομοκρατική ομάδα θα μπορούσε να καταστρέψει το Ισραήλ σε δύο χρόνια.

Τα αναφερόμενα ευρήματα των Ισραηλινών αξιωματούχων «περιλάμβαναν επίσης περισσότερες από 17.000 φωτογραφίες — από δορυφορικές εικόνες έως φωτογραφίες ισραηλινών πόλεων και τοπίων που τραβήχτηκαν από κάμερες drone ή προέκυψαν από αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», ανέφερε η εφημερίδα JP.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκαν φωτογραφίες με διαγράμματα ισραηλινής αεροπορικής βάσης και εικόνες που απεικονίζουν τα μοτίβα πτήσης εμπορικών αεροσκαφών που είχαν χρησιμοποιήσει το αεροδρόμιο Ben-Gurion έξω από το Τελ Αβίβ.

Βρέθηκε ένα έγγραφο με σχέδιο καταστροφής τριών ουρανοξυστών στο Τελ Αβίβ, τον 70όροφο Πύργο Moshe Aviv και το συγκρότημα Azrieli Mall, που βρίσκονται κοντά σε ένα μεγάλο εμπορικό συγκρότημα και σιδηροδρομικό σταθμό.

Επίσης σε πρόσθετα σχέδια που βρέθηκαν στα έγγραφα, η Χαμάς φέρεται επίσης να στόχευε το σιδηροδρομικό σύστημα του Ισραήλ και κατέληξε σε παραλλαγές μεταφοράς τρομοκρατών που κρατούσαν εκρηκτικά.

culpanews.gr με πληροφορίες από The Jerusalem Post