Η Ρωσία έκοψε την παροχή του ρεύματος στην Φινλανδία

pixabay

Η ρώσικη εταιρεία ενέργειας RAO Nordic ανακοίνωσε, ότι αναστέλει από το Σάββατο 14/5, τις παραδόσεις ηλεκτρικής ενέργειας στη Φινλανδία, επικαλούμενη προβλήματα με τις πληρωμές.

Η RAO Nordic, που είναι υπεύθυνη για τις πωλήσεις ρωσικού ηλεκτρικού ρεύματος στην Φινλανδία, είχε ανακοινώσει ήδη από προχθές, ότι θα σταματήσει τις παραδόσεις της, επικαλούμενη ληξιπρόθεσμες οφειλές, την ώρα που η Φινλανδία ετοιμάζεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για ένταξη στο NATO.

Ο Φινλανδικός φορέας (Fingrid) εκμετάλλευσης δικτύου ανέφερε, ότι η Ρωσία παρείχε μόνο ένα μικρό ποσοστό της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας και ότι θα μπορούσε να αντικατασταθεί από εναλλακτικές πηγές.

Να σημειώσουμε, ότι την Πέμπτη, ρώσοι αξιωματούχοι είχαν απειλήσει με μέτρα αντίποινας, την Φινλανδία, επειδή ανακοίνωσε την πρόθεση της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Η Μόσχα διαμήνυσε, ότι θεωρεί  εχθρική κίνηση την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, και πως εδάφη της χώρας αυτής που φιλοξενούν στρατεύματα της Συμμαχίας, θα θεωρούνται στόχοι και μπορεί να χτυπηθούν από τη Ρωσία. Την Κυριακή η Φινλανδία αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα το σχέδιό της για ένταξη

Η Φινλανδία “μοιράζεται” με τη Ρωσία 1.300 χιλιομέτρων σύνορα και στο παρελθόν έχει μείνει εκτός ΝΑΤΟ για να αποφύγει τον ανταγωνισμό με τον ανατολικό γείτονά της. Ωστόσο, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία υπήρξε μια δημόσια υποστήριξη για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Η απόφαση του Rao Nordic δεν συνδέεται ρητά με την απόφαση της Φινλανδίας. Η ρωσική κρατική εταιρεία δήλωσε: «Αυτή η κατάσταση είναι εξαιρετική και συνέβη για πρώτη φορά σε περισσότερα από είκοσι χρόνια της εμπορικής μας ιστορίας». Ούτε η Rao Nordic ούτε ο διαχειριστής δικτύου στη Φινλανδία, Fingrid, εξήγησαν τι κρύβεται πίσω από τις δυσκολίες πληρωμής.

Τον περασμένο μήνα η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία, αφού αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με την απαίτηση να πληρώσουν σε ρούβλια, μια αλλαγή που έλεγαν ότι θα ήταν αντίθετη με τις δυτικές κυρώσεις.

Αυτή την εβδομάδα η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου μέσω του πολωνικού τμήματος του αγωγού Yamal-Europe.

Η Fingrid δήλωσε ότι δεν περιμένει ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς μόνο το 10% περίπου της ηλεκτρικής ενέργειας της Φινλανδίας προέρχεται από τη Ρωσία. Η διαφορά αυτή θα αντισταθμιστεί με την εισαγωγή περισσότερης ηλεκτρικής ενέργειας από τη Σουηδία και με την παραγωγή περισσότερης ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς ένας νέος πυρηνικός σταθμός παραγωγής ενέργειας, αναμένεται να ανοίξει αυτό το καλοκαίρι.