H Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής | Ηρώδειο | Τετάρτη 21.06.2023

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, υπό την διεύθυνση του Ελληνογάλλου μαέστρου Διονύσιου Δερβής- Μπουρνιά, γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, διοργανώνοντας μία μεγάλη συναυλία με ελεύθερη είσοδο στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Την Τετάρτη 21.06.23 και ώρα 20.30 θα μας παρουσιάσουν έργα των: Καμίλ σεν- Σανς, Διονύση Σαββόπουλου και Μπιζέ.

Πως καθιερώθηκε η Παγκόσμια ημέρα Μουσικής

Το 1982 με πρωτοβουλία του τότε Γάλλου υπουργού Πολιτισμού Ζακ Λανγκ, του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού και την αιγίδα του Δήμου Παρισιού καθιερώθηκε η παγκόσμια ημέρα Μουσικής.

Η Γιορτή της Μουσικής από το 1985 εξαπλώθηκε έξω από τα Γαλλικά σύνορα και η Αθήνα ήταν η πρώτη Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, αλλά και η πρώτη πόλη στην οποία η γιορτή πραγματοποιήθηκε εκτός Γαλλίας, με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη. Από τότε αποτελεί ένα ευρωπαϊκό γεγονός, που διεξάγεται κάθε χρόνο, στις 21 Ιουνίου σε 22 χώρες της Ευρώπης.

Τo Πρόγραμμα που θα ακούσουμε

Στο πρώτο μέρος, η ορχήστρα θα ερμηνεύσει το απολαυστικό ‘Καρναβάλι των Ζώων’ (Le Carnaval des animaux, 1886) του Καμίγ Σεν-Σανς, με αναφορές στους Μέντελσον, Μπερλιόζ και Όφενμπαχ, το οποίο βασίστηκε σε χιουμοριστικούς αυτοσχεδιασμούς που οι μαθητές του, τον παρότρυναν να καταγράψει.

Στο δεύτερο μέρος, αλλάζοντας κλίμα, από τους μεγαλύτερους έντεχνους συνθέτες της εποχής μας, ο Γάλλος Τιερί Πεκού συνομιλεί με το ‘Ζεϊμπέκικο’ του Διονύση Σαββόπουλου. Ο Πεκού συνεχίζει το ταξίδι αυτής της μελωδίας ανάμεσα σε στιλ και εποχές δημιουργώντας ένα εφιαλτικό ορχηστρικό φόντο με αναφορές στο έργο του Ιάννη Ξενάκη.

Στο τρίτο και τελευταίο μέρος, η ορχήστρα κλείνει ευφορικά ερμηνεύοντας δύο ορχηστρικές σουίτες από την ‘Κάρμεν’του Μπιζέ. Από τα δημοφιλέστερα έργα του ρεπερτορίου, οι δύο σουίτες έχουν ηχογραφηθεί από τους σημαντικότερους μαέστρους. Διευθύνει ο Ελληνογάλλος μαέστρος Διονύσιος Δερβής-Μπουρνιάς και ερμηνεύουν στο πιάνο η Κάτια και η Μαριέλ Λαμπέκ, το κορυφαίο πιανιστικό δίδυμο εδώ και μισό αιώνα.

Το διάσημο πιανιστικό δίδυμο Κάτια & Μαριέλ Λαμπέκ

Η Κάτια και η Μαριέλ, γεννήθηκαν στη νοτιοδυτική ακτή της Γαλλίας. Ο πατέρας τους, ήταν γιατρός και λάτρης της μουσικής. Τραγούδησε στη χορωδία της Όπερας του Μπορντό. Η μητέρα τους Ada Cecchi, υπήρξε η πρώτη δασκάλα των δύο κοριτσιών. Ξεκίνησε την διδασκαλία πιάνου,  της Κάτιας και της Μαριέλ, σε ηλικία μόλις πέντε και τριών ετών! Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 στους διαδρόμους του Ωδείου Παρισιού, ο γνωστός συνθέτης Ολιβιέ Μεσιάν, άκουσε τα «Οράματα του Αμήν», να παίζονται από τα νεαρά τότε δάκτυλα των δύο κοριτσιών. Έτσι ξεκινά η υπέροχη καριέρα τους.. μετά την αποφοίτησή τους από το Ωδείο, αρχίσαν να δουλεύουν ρεπερτόριο πιάνου, για τέσσερα χέρια και για δύο πιάνα.

Η αληθινή διασημότητα, έφτασε όταν το 1980 ηχογράφησαν την «Γαλάζια Ραψωδία» του Gershwin, για δύο πιάνα και πούλησαν πάνω από μισό εκατομμύριο αντίτυπα! Το ρεπερτόριο της μουσικής τους, εκτείνεται από την μπαρόκ, κλασική, τζαζ, ραγκταίμ, φλαμένκο, μίνιμαλ μέχρι και την ποπ ή και πειραματική ροκ. Το 2005 έπαιξαν παρουσία 33.000 ακροατών, στην εορταστική συναυλία Waldbuhne,  με την Φιλαρμονική του Βερολίνου και μαέστρο τον Sir Simon Rattle. Δημιούργησαν επίσης, το δικό τους ίδρυμα το: «Fondazione Katia e Marielle Labeque», με στόχο την ανάθεση νέων έργων για δύο πιάνα και την υποστήριξη πειραματικών ομάδων. Αλλά και το δικό τους στούντιο ηχογράφησης: «Studio KML», σε ένα αρχαίο σχολείο στη Ρώμη, ως σημείο συνάντησης των μουσικών του Ιδρύματός τους . To 2016 εντάχθηκαν στην Deutsche Grammophon label, για τη διανομή της δισκογραφικής τους εταιρίας KML Recordings.

Στην προσωπική τους ζωή, η Μαριέλ, είναι παντρεμένη με τον μαέστρο Semyon Bychkov και ο φίλος της Κάτιας, είναι ο David Chalmin συνθέτης, παραγωγός και τραγουδιστής του συγκροτήματος Triple Sun. Οι αδελφές Λαμπέκ ζουν από το 2005 σε ένα παλάτι στη Φλωρεντία, που ανήκε στην οικογένεια Borgia της Ρώμης.

Έγραψαν για τις Λαμπέκ

«Είτε ο Μότσαρτ είτε ο Στραβίνσκι, η μουσική τους γραμμή ακούγεται πάντα σαν να υφαίνεται για πρώτη φορά…αλλά η ψευδαίσθηση του αυτοσχεδιασμού είναι η ιδιοφυία των παραστάσεών τους. Σε όλες τις ηχογραφήσεις, υπάρχει μία παραπλανητική sprezzatura, που γεννιέται όταν πετάμε την προετοιμασία στους ανέμους και κρέμεται ο ένας στα αυτιά του άλλου» ανέφεραν οι Times.

  • Ας απολαύσουμε τη μεγάλη γιορτή της Μουσικής, με τις σπινθηροβόλες και φινετσάτες αδελφές Λαμπέκ, και τους: Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ- Διονύσιος Δερβής-Μπουρνιάς – Διονύσης Σούρμπης.
  • Στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, στις 21.06.23 και ώρα 20.30. Είσοδος Ελεύθερη.