Η Αττική στο επίκεντρο της πανδημίας – Πιθανή επιστράτευση γιατρών

ck/culpa media

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε  ο ΕΟΔΥ σήμερα  Σάββατο 20/3, από τα συνολικά 2.535 επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου COVID-19, τα 1.237 εντοπίστηκαν στην Αττική, τα 252 στη Θεσσαλονίκη και τα 138 στην Αχαΐα.

Ειδικότερα στην Αττική, τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στο κέντρο της Αθήνας με 318 και ακολουθούν, ο Πειραιάς με 196 και ο Δυτικός Τομέας της Αθήνας με 186.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 235.611 (ημερήσια μεταβολή +1.1%), εκ των οποίων 51.6% άνδρες.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 60, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.421 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 672 (66.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 82.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 469 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 44 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι  τα  79 έτη.

Πιθανή επιστράτευση ιδιωτών γιατρών

Την ίδια ώρα άκαρπη κατέληξε η τηλεδιάσκεψη που είχαν ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας με τους Προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων όλη της χώρας, σχετικά με την προσφορά υπηρεσιών από τους ιδιώτες γιατρούς στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Έτσι τίθεται το ζήτημα για πιθανή επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, λόγω της έκτακτης κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία της χώρας και ιδίως της Αττικής.

Γιώργος Πατούλης: Στην επιστράτευση εμείς απαντάμε με συστράτευση

Στο πιθανό σενάριο της επιστράτευσης ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης σε γραπτή του δήλωση αναφέρει: «Eνωμένο το ιατρικό σώμα θα δώσει τη μάχη ενάντια στην πανδημία. Την κρίσιμη αυτή ώρα που η χώρα μας δίνει τη μάχη ενάντια στην πανδημία και εκατοντάδες συνάνθρωποί μας αγωνίζονται για τη ζωή τους, οφείλουμε να δείξουμε ομοψυχία και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, σε ένα κοινό μέτωπο ενάντια στον φονικό ιό» και καταλήγει «Στην επιστράτευση εμείς απαντάμε με συστράτευση».

Δείτε εδώ την Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης (COVID-19) του ΕΟΔΥ