Γερμανικές εκλογές: Οι αναποφάσιστοι θα αναδείξουν το νικητή

Λίγες ώρες απομένουν για να προσέλθουν στις κάλπες οι Γερμανοί ψηφοφόροι. Το πώς θα αποφασίσουν θεωρείται ιδιαίτερα αβέβαιο αυτή τη φορά. Μια τριμερής συμμαχία είναι πολύ πιθανή.

Με ένα μικρό προβάδισμα των σοσιαλδημοκρατών (SPD) στις δημοσκοπήσεις, τα κόμματα μπαίνουν στην τελική ευθεία, στις ομοσπονδιακές εκλογές, αύριο Κυριακή. Το αποτέλεσμά θεωρείται απολύτως ανοικτό, δεδομένου ενός μεγάλου αριθμού των ψηφοφόρων, οι οποίοι είναι ακόμη αναποφάσιστοι.

Ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD, Olaf Scholz ανέφερε στο τέλος της προεκλογικής εκστρατείας στην Κολωνία: “Η εντύπωσή μου είναι ότι πολλοί πολίτες θέλουν μια νέα αλλαγή”. Περιέγραψε τους Πράσινους ως έναν πιθανό εταίρο για μια νέα πολιτική για το κλίμα, αλλά συγχρόνως τους επέκρινε λέγοντας: «Έχουν μια πολύ μικρή αδυναμία στην εφαρμογή» και συνέχισε «Αυτές οι εκλογές δεν είναι εκλογές μόνο για την κλιματική αλλαγή. Αυτές οι εκλογές αφορούν τα πάντα».

Στη τελευταία προεκλογική συγκέντρωση της Ένωσης (CDU/CSU) στο Μόναχο, ο επικεφαλής της CSU, Markus Söder τόνισε, «ναι, αγαπητοί φίλοι, θα γυρίσουμε το παιχνίδι την Κυριακή το βράδυ, θα αναχαιτίσουμε το SPD και θα γίνουμε το πρώτο κόμμα στη Γερμανία». Η Ένωση πρέπει τώρα να συνεχίσει την κληρονομιά των όσων πέτυχε στα 16 προηγούμενα χρόνια η καγκελάριος  Άνγκελα Μέρκελ. “Αν κάνουμε το λάθος τώρα, όλα όσα έχουν επιτευχθεί σε 16 χρόνια μπορούν να χαθούν όλα”, προειδοποίησε ο Armin Laschet.

Το SPD και ο υποψήφιος καγκελάριος Olaf Scholz μπόρεσαν να διατηρήσουν το προβάδισμά τους στις δημοσκοπήσεις, μέχρι την τελευταία στιγμή. Στο βαρόμετρο τάσης RTL / ntv της Παρασκευής δείχνει, ότι τόσο τα ποσοστά του SPD, όσο και της Ένωσης (CDU/CSU) παρέμειναν αμετάβλητα στο 25% και 22%, αντίστοιχα. Επίσης αμετάβλητα παρέμειναν τα ποσοστά των Πρασίνων 17% και των Αριστερών (Die Linke) 6%, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Στην έρευνα  της Forsa, η δύναμη του FDP αυξήθηκε κατά μία μονάδα στο 12 %, ενώ το AfD μειώθηκε κατά μία μονάδα στο 10 %.

Το αποτέλεσμα των εκλογών θα κρίνουν οι αναποφάσιστοι

Χθες, το ZDF “Politbarometer” έδειξε  παρόμοια σταθερά στοιχεία. Η ερευνητική ομάδα Wahlen δίνει 25% (αμετάβλητο) για το SPD και 23% (συν 1%) για το CDU/CSU. Οι Πράσινοι αγγίζουν το 16,5% (συν 0,5%). Το AfD ήταν 10% (μείον 1%), το FDP 11% και η Αριστερά 6% (και τα δύο αμετάβλητα).

Οι δημοσκοπήσεις είναι μια εικόνα την δεδομένη στιγμή, της πολιτικής διάθεσης των ψηφοφόρων και δεν προδικάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για αυτές τις εκλογές λόγω του υψηλού αριθμού ακόμη αναποφάσιστων ψηφοφόρων. Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα Wahlen, το 35 % των ερωτηθέντων δεν είναι σίγουρο αν θέλουν να ψηφίσουν και αν ναι, ποιον.

Ο Ομοσπονδιακός υπεύθυνος για τις εκλογές  Γκεόργκ Τίελ κάλεσε όλους τους πολίτες να ψηφίσουν την Παρασκευή. «Οι εκλογές είναι η βάση της δημοκρατίας μας. Η υψηλή συμμετοχή των ψηφοφόρων είναι απαραίτητη για τη δημοκρατική νομιμοποίηση της νέας γερμανικής Bundestag», δήλωσε ο Thiel σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι λογοκλοπές της Annalena Baerbock  & οι ατυχείς εμφανίσεις του Laschet φέρνουν πρώτο τον Scholz

Στην προεκλογική εκστρατεία, ο υποψήφιος του SPD Scholz, κατάφερε να ξεπεράσει την Ένωση (CDU/CSU) και τους Πράσινους, μετά τον Ιούλιο, όπου μέχρι εκείνη τη στιγμή κατέγραφε ποσοστά της τάξης του 15% έως 16%. Επωφελήθηκε από λάθη που έκαναν οι ανταγωνιστές του Armin Laschet και Annalena Baerbock

Η πρόεδρος των Πρασίνων έπρεπε να αντιμετωπίσει ισχυρισμούς για λογοκλοπή σε ένα βιβλίο και ασυνέπειες στο δημοσιευμένο βιογραφικό της. Ο ηγέτης του CDU έχασε μεγάλος μέρος της δημοφιλίας του, μετά από τις ατυχείς εμφανίσεις κατά τη διάρκεια των πλημυρών στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Επιπλέον, υπήρχε προηγουμένως η μακρά διαμάχη με τον πρόεδρο της CSU, Markus Söder, σχετικά με την υποψηφιότητα της Ένωσης για την καγκελαρία.

Αυτό εκφράζεται κυρίως στην προσωπική αποδοχή των τριών υποψηφίων για καγκελάριο. Στο ZDF “Politbarometer” το απόγευμα της Πέμπτης, το 64% εμπιστεύτηκε τον Scholz ως τον Καγκελάριο. Το 26% επέλεξε τον Laschet και το 25% τη Baerbock.

Περίπου 60,4 εκατομμύρια πολίτες καλούνται αύριο να ψηφίσουν. Περίπου 2,8 εκατομμύρια από αυτούς θα ψηφίσουν για πρώτη φορά σε ομοσπονδιακές εκλογές. Αναμένεται ότι αυτή τη φορά, περισσότεροι από ποτέ, θα ψηφίσουν με ταχυδρομική ψηφοφορία. Το 2017, το 28,6 % των δικαιούχων ψήφου το χρησιμοποίησαν. Η συμμετοχή πριν από τέσσερα χρόνια ήταν 76,2 %.

Πολλές ενδείξεις για τριμερή συμμαχία

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι μια τριμερής συμμαχία είναι πιθανόν να κυβερνήσει στο μέλλον. Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Politbarometer», μια συμμαχία δύο κομμάτων, που θα μπορούσε να σχηματίσουν κυβέρνηση, θα ήταν μόνο ένας συνασπισμός SPD και CDU/CSU, ο οποίος όμως, θα είχε πιθανόν, μια ισχνή πλειοψηφία.

Πιθανές τριμερής συμμαχίες θα μπορούσαν να ήταν, ο συνασπισμός του SPD, των Πρασίνων και του FDP (συνασπισμός φανών), της Ένωσης, των Πρασίνων και του FDP (συνασπισμός της Τζαμάικα) και του SPD των Πρασίνων και των Αριστερών (συνασπισμός κόκκινο-πράσινο-κόκκινο).

Mε πληροφορίες από την General Anzeiger

Χρήστος Κουπελίδης
Οικονομολόγος – Σύμβουλος Επιχειρήσεων. P&I – Products & Investment – Business Management Consulting. Πρώην Διευθυντής Εισηγμένων Εταιρειών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.