Η Gazprom απειλεί να εκτοξεύσει τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατά 60%

Η Gazprom απειλεί με αύξηση 60% στις τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου σε επίπεδα άνω των 4.000 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα το χειμώνα, ενώ συνολικά, έχει μειώσει τις οι εξαγωγές της κατά 36,2%, από την αρχή του έτους.

Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη (16.08.2022) η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom, οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου ενδέχεται να αυξηθούν κατά 60% και να ξεπεράσουν τα 4.000 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα αυτόν τον χειμώνα, καθώς οι εξαγωγές και η παραγωγή της κρατικής εταιρείας συνεχίζουν να μειώνονται λόγω των δυτικών κυρώσεων.

Μειώνονται συνεχώς οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία 

Οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία μειώθηκαν φέτος, μετά το κλείσιμο ενός αγωγού από το Κίεβο μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο και μετά από τη διαμάχη για τμήματα του εξοπλισμού του αγωγού Nord Stream 1, που οδήγησε σε αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου.

Το Κίεβο έκλεισε μια από τις εξαγωγικές διαδρομές της Gazprom προς την Ευρώπη, ενώ η Gazprom μείωσε τη ροή στο 20% της χωρητικότητας του αγωγού Nord Stream 1 προς τη Γερμανία με το πρόσχημα μιας διαφωνίας για τον εξοπλισμό.

Συνολικά, οι εξαγωγές της Gazprom μειώθηκαν κατά 36,2% στα 78,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα από την 1η Ιανουαρίου έως τις 15 Αυγούστου και η παραγωγή μειώθηκε κατά 13,2% στα 274,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα από το επίπεδό της την ίδια περίοδο πέρυσι, ανέφερε η ρωσική κρατική εταιρεία σε δήλωση.

Τα «ρεκόρ» της Gazprom

«Οι ευρωπαϊκές τιμές spot έχουν φτάσει τα 4.000 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα. Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, εάν συνεχιστεί αυτή η τάση, οι τιμές θα ξεπεράσουν τα 4.000 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα», προειδοποιεί η Gazprom.

Η τιμή χονδρικής στην ολλανδική αγορά σποτ έφτασε στο υψηλό ρεκόρ των 335 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) την άνοιξη. Έκτοτε έχει «πέσει» στα 226 ευρώ ανά MWh σήμερα, αλλά παραμένει σε πολύ υψηλότερο επίπεδο από πέρυσι την ίδια περίοδο, όταν ήταν 46 ευρώ ανά MWh.

Η παραγωγή της Gazprom μειώθηκε κατά 32,2% μέχρι στιγμής τον Αύγουστο, σε σύγκριση με 35,8% τον Ιούλιο σε ετήσια βάση, δήλωσε στο κανάλι Telegram της MMI ο Evgeniy Suvorov, οικονομολόγος της CentroCreditBank, προσθέτοντας ότι οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 59% σε σύγκριση με 58,4% τον περασμένο μήνα.