Εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS με 2 δισ. δολάρια

Ολοκληρώθηκ η συμφωνία για την εξαγορά της αντίπαλης ελβετικής τράπεζας Credit Suisse (CSGN.S) από τη UBS (UBSG.S). Η συμφωνία αποτιμάται σε περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια, αφού η UBS αύξησε την προσφορά της. 

Συγκεκριμένα, οι FT ανέφεραν, ότι η UBS συμφώνησε να αγοράσει την τράπεζα για περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας σημαντική αύξηση από την αρχική προσφορά 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

«Ο μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος της Ελβετίας, η UBS, εξαγοράζει την ανταγωνιστική της Credit Suisse» ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Αλαίν Μπερσέ δηλώνοντας ότι «αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης».

Η συμφωνία εξαγοράς μεταξύ των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Ελβετίας θα πραγματοποιηθεί με ανταλλαγή μετοχών. Η UBS θα πληρώσει περισσότερα από 0,50 φράγκα (0,5401 δολάρια) ανά μετοχή στη δική της μετοχή, πολύ κάτω από την τιμή κλεισίματος της Credit Suisse στα 1,86 φράγκα την Παρασκευή, ανέφεραν οι FT. Επίσης η Ελβετική Κεντρική Τράπεζα συμφώνησε να δώσει γραμμή ρευστότητας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Credit Suisse. Η UBS συμφώνησε να μειώσει τη ρήτρα, που θα ακύρωνε τη συμφωνία εάν τα CDS εκτιναχθούν. Η ρήτρα ισχύει για την περίοδο μεταξύ της υπογραφής και του κλεισίματος της συμφωνίας.

Νωρίτερα, η Credit Suisse απέρριψε την αρχική προσφορά 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, της UBS, υποστηρίζοντας ότι ήταν πολύ χαμηλή και θα έβλαπτε τους μετόχους και τους εργαζόμενους, ανέφεραν στο Bloomberg άτομα με γνώση του θέματος. Οι ελβετικές αρχές εξέτασαν επίσης την πλήρη ή μερική εθνικοποίηση της τράπεζας ως εναλλακτική λύση στην εξαγορά της UBS, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg της Κυριακής.

Η προσφορά της UBS έρχεται αφότου οι μετοχές της Credit Suisse σημείωσαν τη χειρότερη εβδομαδιαία πτώση τους από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, παρά την ανακοίνωση, ότι θα έχει πρόσβαση σε δάνειο έως και 50 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (54 δισεκατομμύρια δολάρια) από την ελβετική κεντρική τράπεζα.

Να σημειώσουμε ότι ο δυνητικός αντίκτυπος της Credit Suisse στην παγκόσμια οικονομία είναι πολύ μεγαλύτερος από τις τράπεζες που κατέρρευσαν στις ΗΠΑ. Ο ισολογισμός της ελβετικής τράπεζας είναι περίπου διπλάσιος από τη Lehman Brothers όταν κατέρρευσε, σε περίπου 530 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα στα τέλη του 2022. Επίσης είναι  πολύ πιο διασυνδεδεμένη σε παγκόσμιο επίπεδο, με πολλές διεθνείς θυγατρικές, καθιστώντας ακόμη πιο σημαντική την ομαλή διαχείριση της κατάστασης της Credit Suisse.

Διαβάστε περισσότερα στο moneyview.gr