Επίσημο αίτημα της Αθήνας για την αγορά 20+20 μαχητικών F-35

U.S. Air Force F-35A Lightning II / Photo by Master Sgt. Donald R. Allen/Released)

H Αθήνα υπέβαλε επίσημο αίτημα (Letter of Request “LoR”), το οποίο μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να σταλεί στις ΗΠΑ, για την απόκτηση F-35. Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπέγραψε το αίτημα λίγο πριν αναχωρήσει για τη Μαδρίτη και τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Όπως είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ελλάδα θα ζητήσει να δεσμευτούν 20 αεροσκάφη F-35 και άλλα 20 υπερσύγχρονα F-35 σε επόμενο στάδιο, υπό αίρεση. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν, ότι πρόκειται για «ζήτημα του υπουργείου Άμυνας και μια διαδικασία που είναι δρομολογημένη εδώ και καιρό».

Στο επόμενο χρονικό διάστημα προγραμματίζεται να μεταβούν στις ΗΠΑ η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για να συζητήσουν το αίτημα. ‘Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν, ότι πριν την άφιξη του κ. Παναγιωτόπουλου στην Ουάσιγκτον, θα βρεθεί και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Το θέμα των F-35 είχε τεθεί στη συνάντηση Μητοστάκη-Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, όπου ανακοινώθηκε η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ενισχύσει την Πολεμική Αεροπορία με τα συγκεκριμένα αεροσκάφη. Μεταξύ των δυο ηγετών συζητήθηκε παράλληλα και το ενδιαφέρον που εξέφρασε η Lockheed Martin να επενδύσει στην ελληνική αμυντική βιομηχανία. Αλλωστε την έναρξη των διαδικασιών για την απόκτηση αεροσκαφών F-35 είχε γνωστοποιήσει, άλλωστε, ο κ. Παναγιωτόπουλος, στον απόηχο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Στρατιωτικοί αναλυτές, καθώς και η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin εκτιμούν, ότι το κόστος για το καθένα F-35 («fly away», χωρίς όπλα), ανέρχεται μεταξύ 70-80 εκατ. δολάρια. Αυτό συνεπάγεται, ότι για την αγορά των πρώτων 20 μαχητικών αεροσκαφών, θα απαιτηθούν περίπου 1,5 δισ. δολάρια.