Έως τις 15 Μαΐου η χρήση των sms – Τα μέτρα που θα ισχύσουν τις επόμενες ημέρες

culpa media
Υποχρεωτική η αποστολή sms στο 13033 έως τις 15 Μαΐου. Ελεύθερες από αύριο 29/4 οι διαδημοτικές μετακινήσεις. Ανοίγει η πλατφόρμα για τους 40 – 44. Βασίλης Κικίλιας “Δεν υπάρχουν πολίτες β’ κατηγορίας, στους οποίους ξεστοκάρουμε τα εμβόλια”

0 υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε σήμερα, ότι θα συνεχίσουν να ισχύουν τα sms, μέχρι τις 15 Μαΐου, όταν και θα αρθούν οι περιορισμοί στις υπερτοπικές μετακινήσεις.

Όσον αφορά στα μέτρα προστασίας που θα ισχύσουν τις επόμενες ημέρες ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε:

Για τη μετάβαση σε κατάστημα εστίασης, η οποία επανεκκινεί τη Δευτέρα 3 Μαΐου, οι πολίτες καλούνται να αποστέλλουν sms με κωδικό «6».

Τα εστιατόρια και τα καφέ θα κλείνουν στις 22.45 και όλοι πρέπει να φροντίσουμε να είμαστε στα σπίτια μας στις 23.00.

Οι διαδημοτικές μετακινήσεις στις εκκλησίες είναι ανοιχτές από αύριο Πέμπτη 29/4.

Την Κυριακή του Πάσχα μπορούν να συγκεντρωθούν τα μέλη δύο οικογενειών, έως 9 άτομα για εσωτερικό χώρο, έως 12 για εξωτερικό χώρο, έχοντας αποστείλει sms με κωδικό «6» στο 13033.

Για τη λειτουργία των Εκκλησιών 

Στις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2 με τα υγειονομικά μέτρα (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας).

Στους εξωτερικούς χώρους των ναών η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10m2, και πάντα με την τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.

Για την ακολουθία της Μεγάλης Παρασκευής

α) η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών

β) το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού, και πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων.

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα του εμβολιασμού για τις ηλικίες 40 – 44

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ανοίγει από απόψε το βράδυ η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών.

«Είμαστε περήφανοι για το εγχείρημα της “Ελευθερίας”, καθώς ξεπεράσαμε τους 3 εκατομμύρια εμβολιασμούς», είπε και πρόσθεσε ότι από την Τετάρτη 5 Μαΐου θα λειτουργούν 1.500 εμβολιαστικά κέντρα και θα γίνει κατορθωτό να χορηγούνται 100.000 δόσεις την ημέρα. Τόνισε δε ότι εντός Μαΐου θα εμβολιάζονται όλοι οι ενήλικες άνω των 30 ετών.

Σταδιακή αποκλιμάκωση

Όπως τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα παρατηρείται αποκλιμάκωση της επιδημίας. «Η μείωση έφτασε στο 15% και ο δείκτης θετικότητας παρουσίασε μείωση 4,5%», είπε, σημείωσε ωστόσο ότι το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

«Οι νέες εισαγωγές κατά μέσο όρο είναι γύρω στις 462 και συνολικά νοσηλεύονται 5.300 ασθενείς. Οι ΜΕΘ στην επικράτεια παρουσιάζουν πληρότητα 90%. Ο δείκτης Rt βρίσκεται κάτω από την μονάδα, στο 0,97%», ανέφερε.