ΕΚΠΑ: O ρυθμός σεισμικότητας παρουσιάζει σχετική μείωση στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού

Παρότι στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού συνεχίζεται η καταγραφή μεγάλου αριθμού σεισμών με μέγεθος M ≥ 4.0, ο ρυθμός σεισμικότητας παρουσιάζει σχετική μείωση. Αυτό ισχύει τόσο για τους σεισμούς που εντοπίζονται με συμβατικές μεθόδους όσο και για εκείνους που ανιχνεύονται μέσω τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ.

Ειδικότερα, βάσει των δεδομένων καθημερινής ανάλυσης του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, στις 6 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 90 σεισμοί, εκ των οποίων 18 είχαν μέγεθος M ≥ 4.0 και 5 ξεπέρασαν το M ≥ 4.5. Ο ισχυρότερος σεισμός της ημέρας ήταν μεγέθους 4.7, με τη συντριπτική πλειονότητα των δονήσεων να εντοπίζεται νοτιοδυτικά της Ανύδρου, ενώ λιγότεροι καταγράφηκαν βορειοανατολικά.

Πάνω από 8.900 σεισμούς την περίοδο 26 Ιανουαρίου – 4 Φεβρουαρίου 2025

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, από την έναρξη του σεισμικού σμήνους στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 4 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά, εφαρμόζοντας αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, περισσότερους από 8.900 σεισμούς με χρήση τεχνητής νοημοσύνης (μηχανική μάθηση), εκ των οποίων άνω των 6.900 με μεγέθη Μ ≥ 1.0.

Στις 5 Φεβρουαρίου η σεισμικότητα συνέχισε να μεταναστεύει προς τα βορειοανατολικά με περίπου τον ίδιο ρυθμό όπως και τις αμέσως προηγούμενες ημέρες.

Οι μεγαλύτεροι σεισμοί (με μεγέθη M ≥ 4.0) εντοπίζονται βόρεια της Ανύδρου, σε επικεντρικές αποστάσεις έως ~6 km από τη νησίδα. Στις 5 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1,200 σεισμοί, εκ των οποίων 741 με M ≥ 1.0, ενώ 19 σεισμοί είχαν μέγεθος Μ ≥ 4.0, 4 σεισμοί είχαν μέγεθος Μ ≥ 4.5 και ο μεγαλύτερος σεισμός είχε μέγεθος Μ=5.1.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, υιοθετώντας τις δυνατότητες της σύγχρονης επιστήμης υπολογιστών και χρησιμοποιώντας μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης, παράγει καθημερινά υψηλής ακρίβειας καταλόγους σεισμών με δεκαπλάσιο αριθμό γεγονότων, οι οποίοι είναι κρίσιμοι για την αναγνώριση των σεισμογόνων δομών.