Εκλογικός θρίαμβος για τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Hendrik Wüst

Το CDU παραμένει σαφώς το ισχυρότερο κόμμα στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, το πολυπληθέστερο της Γερμανίας, μετά το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών της Κυριακής.

Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα (22:56), οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU), το κόμμα του πρωθυπουργού Hendrik Wüst (Χέντρικ Βυστ), αναδεικνύονται πρώτη δύναμη με 35,9%, έναντι 26,7% των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) με υποψήφιο τον Thomas Kutschaty (Τόμας Κουτσάτι).

Όλα δείχνουν ότι στις τελευταίες ημέρες του προεκλογικού αγώνα ο Χέντρικ Βυστ κατάφερε να πείσει ένα μεγάλο κομμάτι από το 34% των ψηφοφόρων που δήλωναν «αναποφάσιστοι». Εάν επιβεβαιωθεί αυτό το αποτέλεσμα, το SPD χάνει σχεδόν πάνω από 4% σε σχέση με τις τοπικές εκλογές του 2017 και καταγράφει το χειρότερο ποσοστό της ιστορίας του στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Επίσης κερδισμένος της βραδιάς, εκτός από την CDU, είναι το Κόμμα των Πρασίνων, που υπερτριπλασιάζει το ποσοστό του σε σχέση με το 2017, πλησιάζοντας το 18%, με αποτέλεσμα να αναδεικνύεται σε «ρυθμιστή» των πολιτικών εξελίξεων.

Οι Φιλελεύθεροι (FDP), μέχρι σήμερα εταίρος στην κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Χένρικ Βυστ, ξεπερνούν το όριο του 5%, που προβλέπει ο εκλογικός νόμος για την είσοδο στην τοπική Βουλή του Ντίσελντορφ.

Εντός Κοινοβουλίου παραμένει, όπως όλα δείχνουν, το εθνολαϊκιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), που κυμαίνεται γύρω στο 5,5%, ενώ μία ακόμη πικρή ήττα αναγκάζεται να υποστεί το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke), που περιορίζεται στο 2% και μένει οριστικά έξω από την τοπική Βουλή της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία μεταπολεμικά αποτελούσε παραδοσιακά το προπύργιο των Σοσιαλδημοκρατών, καθώς εδώ, στην κοιλάδα του Ρουρ, χτυπούσε η «καρδιά» της βαριάς βιομηχανίας της Γερμανίας. Στη συνέχεια, όσο προχωρούσε η αποβιομηχανοποίηση και η αστικοποίηση του κρατιδίου, οι Χριστιανοδημοκράτες άρχισαν να κερδίζουν έδαφος. Μέχρι σήμερα η CDU είχε να επιδείξει δέκα νίκες σε τοπικές εκλογές, έναντι επτά του SPD. Ιδιαίτερα οδυνηρή ήταν η ήττα του σοσιαλδημοκράτη υποψηφίου και μετέπειτα υπουργού Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ στις τοπικές εκλογές τον Μάιο του 2005, μετά από 38 έτη παντοδυναμίας του SPD.

Οι εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία ήταν η τρίτη- και πιο σημαντική μέχρι σήμερα- τοπική εκλογική αναμέτρηση στη Γερμανία μετά την «αλλαγή φρουράς» στην καγκελαρία τον Σεπτέμβριο του 2021.

Στις τοπικές εκλογές στο κρατίδιο του Ζάαρ, τον Μάρτιο, οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν επιτύχει θριαμβευτική νίκη με 43,5%, ενώ την περασμένη Κυριακή ήταν η σειρά των Χριστιανοδημοκρατών να πανηγυρίσουν μία εντυπωσιακή πρωτιά στο κρατίδιο του Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν με 43,4%. Η σημερινή νίκη της CDU στέλνει μήνυμα στήριξης και προς τον επικεφαλής της χριστιανοδημοκρατικής αντιπολίτευσης στο Βερολίνο, Φρίντιχ Μέρτς, ο οποίος μάλιστα κατάγεται από τη Βεστφαλία.

Με στοιχεία από ARD, ZDF & DW