Εκλογές 2023: Eκνευρισμός στο ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις Κατρούγκαλου

Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Γιώργος Κατρούγκαλος

Έντονος εκνευρισμός και δυσφορία επικρατεί από χθες στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις δηλώσεις Γιώργου Κατρούγκαλου. Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έκρυβαν τη δυσαρέσκειά τους για το περιεχόμενο της δήλωσης, καθώς και τη χρονική στιγμή που έγινε.

Στην ΝΔ εκτιμούν ότι οι δηλώσεις του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, σχετικά με τις  για επαναφορά των κρατήσεων στο 20% του ετήσιου εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών, είναι μοναδική ευκαιρία για να αναδείξουν, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «κρυφή ατζέντα» για νέα φορολόγηση στο πρόγραμμα του, με στόχο να στηριχτεί το πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ο Κατρούγκαλος είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να επαναφέρει τον νόμο του για το ασφαλιστικό. Έσπευσαν να τον διαγράψουν γιατί ήταν μαρτυριάρης και είπε την αλήθεια» ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, σχολιάζοντας παράλληλα ότι αντίθετα «τον Παππά και τον Πολάκη τους κρατάνε όμως».

Ωστόσο, η δήλωση Κατρούγκαλου προκάλεσε σάλο και σοκ στους ελεύθερους επαγγελματίες. Επαγγελματικές ενώσεις, όπως δικηγόροι, έμποροι, τεχνικό και  οικονομικό επιμελητήριο, εξέδωσαν ανακοινώσεις, σημειώνοντας ότι η πιθανή την επαναφορά αυτή της συγκεκριμένης ρύθμισης, θα είχε σαν συνέπεια τη ουσιαστική δήμευση των εισοδημάτων τους.

Παύλος Μαρινάκης: Η κυβέρνηση Τσίπρα θα κάνει ξανά επιδρομή στα εισοδήματα των πολιτών

Σε δήλωση του σχετικά με τα όσα υποστήριξε ο πρωην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Γιώργος Κατρούγκαλου ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Παύλος Μαρινάκης ανέφερε:

“Σε χθεσινή τηλεοπτική του εμφάνιση, ο Γιώργος Κατρούγκαλος το είπε ξεκάθαρα: εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέψει στην εξουσία με οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα καταβάλλουν κάθε χρόνο το 20% του ετήσιου εισοδήματός τους ως εισφορά στον ΕΦΚΑ. Δηλαδή θα επαναφέρουν όλες εκείνες τις διατάξεις που διέλυσαν σκόπιμα τόσο τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, όσο και τη μεσαία τάξη και οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Εφαρμόζοντας όσα υποσχεθήκαμε στους πολίτες το 2019, με το νέο ασφαλιστικό σύστημα, οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν εκείνοι την ασφαλιστική τους κατηγορία και, αντίστοιχα, τις εισφορές που θα καταβάλλουν. Με τον τρόπο αυτόν, οι περισσότεροι αυτοαπασχολούμενοι είχαν τη δυνατότητα να δουν τις εισφορές τους να μειώνονται κατά ποσοστό άνω του 35%.

Αποδεικνύεται ότι μια κυβέρνηση Τσίπρα, οποιαδήποτε μορφή κι αν έχει, θα κάνει ξανά επιδρομή στα εισοδήματα των πολιτών, ιδιαίτερα της μεσαίας τάξης. Είναι, άλλωστε, ένα από τα ελάχιστα πράγματα στα οποία αποδεδειγμένα διαθέτει τεχνογνωσία ο ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή, όμως, οι πολίτες πλέον ξέρουν, την Κυριακή με την ψήφο τους στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα επιλέξουν να συνεχίσουμε σταθερά και τολμηρά, μπροστά”.

Η ρήξη ΣΥΡΙΖΑ – Κατρούγκαλου επιβεβαιώθηκε σχεδόν ταυτόχρονα και οι δύο πλευρές. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποσαφήνισε άμεσα, τόσο πολιτικά, όσο επικοινωνιακό, το τοπίο θέτοντας τον κ. Κατρούγκαλο εκτός ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, λίγες ώρες πριν το άνοιγμα της κάλπης.

Παράλληλα  ο πρώην Υπουργός με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, γνωστοποίησε πως αποσύρεται από την εκλογική κούρσα, σημειώνοντας ότι αναλαμβάνει πλήρως την πολιτική ευθύνη για τη χθεσινή του τοποθέτηση και ότι  αποσύρετε από την εκλογική μάχη.

Η ανάρτηση του κ. Κατρούγκαλου

“Παρακολουθώ τη θεατρική παράσταση που οργανώνει η Νέα Δημοκρατία με αφορμή χθεσινή μου τοποθέτηση για τις ασφαλιστικές εισφορές. Ξεκαθάρισα από το πρωί ότι αναφερόμουν σε προσωπικές θέσεις αρχής και όχι στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που είναι δημοσιευμένες εδώ και καιρό. Οι συκοφαντίες της Νέας Δημοκρατίας περί ‘κρυφής ατζέντας” είναι φαιδρές. Η Αριστερά μιλά πάντα τη γλώσσα της αλήθειας. Αν υπήρχε κρυφή ατζέντα, θα τη φανέρωνα αυτόβουλα δυο μέρες πριν από τις εκλογές; Η ζημιά όμως γίνεται, με όργανο την μηντιακή παντοκρατορία της δεξιάς. Δεν θα τη διευκολύνω. Άλλωστε η εμπλοκή μου στην πολιτική δεν έγινε ποτέ με όρους προσωπικού συμφέροντος, αλλά προσφοράς. Εγκατέλειψα το Ευρωκοινοβούλιο όταν προσκλήθηκα στην πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και δεν ανέλαβα με άγνοια κινδύνου την καυτή πατάτα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Αναλαμβάνω πλήρως την πολιτική ευθύνη για τη χθεσινή μου τοποθέτηση και δηλώνω ότι αποσύρομαι από την εκλογική μάχη”.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για τις δηλώσεις Κατρούγκαλου

Ανακοίνωση εξέδωσε και ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τονίζοντας ότι ” η μεσαία τάξη, με μεγάλες θυσίες, πλήρωσε πανάκριβα την κρίση και τις αλαζονικές πολιτικές του κ. Μητσοτάκη που δεν νοιάστηκε. Η μεσαία τάξη, λοιπόν,μόνο ελαφρύνσεις δικαιούται.

Το Συμβόλαιο Αλλαγής του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία είναι απόλυτα σαφές ως προς αυτό. Είναι το συλλογικό μας όραμα, η ηθική μας υποχρέωση, που μας δεσμεύει να το κάνουμε πράξη.

Όποιος παρεκκλίνει από το Συμβόλαιο Αλλαγής, είτε συνειδητά, είτε από λάθος, θέτει εαυτόν εκτός της συλλογικής προσπάθειας για τη μεγάλη αλλαγή.

Ο ελληνικός λαός την Κυριακή θα κληθεί να προσυπογράψει με την ψήφο του.”