Εισβολή ρωσικών χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία από διάφορες κατευθύνσεις

Η Ρωσία επιτίθεται από τα ξημερώματα στην Ουκρανία σε πολλά σημεία κατά μήκος των συνόρων συμπεριλαμβανομένων και των χερσαίων δυνάμεων. Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy επιβάλλει στρατιωτικό νόμο σε όλα τα μέρη της χώρας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοινώνει μια «κοινή και αποφασιστική απάντηση στην αδικαιολόγητη επίθεση του ρωσικού στρατού».

Το βράδυ της Πέμπτης, ο αρχηγός του ρωσικού κράτους Βλαντιμίρ Πούτιν απάντησε στο αίτημα των αυτονομιστών ηγετών που είναι πιστοί στη Μόσχα. Σε τηλεοπτική ομιλία του, ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να ανεχθεί τις απειλές από την Ουκρανία, μετέδωσε το Interfax. Ενέκρινε μια στρατιωτική επιχείρηση στο Ντονμπάς της Ουκρανίας. Κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις στην Ουκρανία να καταθέσουν τα όπλα.

Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι η Ρωσία δεν έχει στόχο να καταλάβει την Ουκρανία. Ο αρχηγός του Κρεμλίνου είπε επίσης ότι την ευθύνη για την αιματοχυσία φέρει το «καθεστώς» του Κιέβου. Παράλληλα, προειδοποίησε τη Δύση ότι οποιαδήποτε απόπειρα παρέμβασης θα οδηγούσε σε συνέπειες που «δεν έχουν ξαναφανεί».

Η Ρωσία επιτίθεται στην Ουκρανία σε πολλά σημεία κατά μήκος των συνόρων

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της Deutshe Welle στο Κίεβο, εκρήξεις ακούγονται στο ανατολικό τμήμα της ουκρανικής πρωτεύουσας και στα προάστια Vasilkov, Brovary και Boryspil. Υπάρχουν επίσης πληροφορίες για εκρήξεις στο Χάρκοβο, το Μπερντιάνσκ, την Οδησσό και το Ζιτομίρ. Επιπλέον, ανταποκριτές αναφέρουν πολλές εκρήξεις στο λιμάνι της Μαριούπολης στην ανατολική Ουκρανία. Εκρήξεις αναφέρθηκαν επίσης από την Οδησσό στη Μαύρη Θάλασσα και από την πρωτεύουσα Κίεβο. Τα ρωσικά στρατεύματα είχαν αποβιβαστεί στη Μαριούπολη και την Οδησσό, ανέφερε.

Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι στρατιωτικά κέντρα διοίκησης στο Κίεβο και τη μεγαλούπολη του Χάρκοβο δέχθηκαν επίθεση με ρουκέτες. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα έκανε λόγο για «πολεμική ευρεία κλίμακα» εναντίον της χώρας του

Σύμφωνα με την ουκρανική συνοριακή φρουρά, ρωσικές χερσαίες δυνάμεις έχουν εισέλθει στην Ουκρανία από διάφορες κατευθύνσεις. Ο ρωσικός στρατός πέρασε τα σύνορα από την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας με άρματα μάχης και άλλο βαρύ εξοπλισμό, είπε ο συνοριοφύλακας. Αντίστοιχα, ρωσικά χερσαία στρατεύματα διείσδυσαν επίσης στις ανατολικές περιοχές του Λουχάνσκ και του Χάρκοβο, στο Σούμι στα βορειοανατολικά και στο Τσερνίχιβ στα βόρεια στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι  τα ουκρανικά συνοριακά στρατεύματα έχουν δεχθεί επίθεση τόσο από τη Λευκορωσία όσο και από τη Ρωσία. Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, 7 (επτά) άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από ρωσικούς βομβαρδισμούς μέχρι στιγμής. Άλλα 15 άτομα τραυματίστηκαν. Επιπλέον, 19 στρατιώτες αγνοούνται, δήλωσε το υπουργείο Εσωτερικών στο Κίεβο.

culpanews.gr με πληροφορίες από Deutsche Welle