Economist Intelligence Unit: Κίνδυνoς για την οικονομική σταθερότητα ο ΣΥΡΙΖΑ

Κίνδυνο για την οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας «βλέπει» σε ανάλυση του, το Economist Intelligence Unit (EIU), στην περίπτωση που ένας συνασπισμός κομμάτων, υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αναλάβει την εξουσία.

Στην ανάλυσή του το EIU θεωρεί, ότι θα γίνουν δύο εκλογικές αναμετρήσεις, μία στις 21 Μαΐου και μία αρχές Ιούλιου και αυτές αποτελούν μια ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού. Ωστόσο, προσθέτει ότι αυτό (ο σχηματισμός ενός αριστερού συνασπισμού), είναι ένα απίθανο σενάριο.

Όπως σημειώνει «εάν ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ερχόταν στην εξουσία, οι συνέπειες για τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας θα ήταν μάλλον αρνητικές, δεδομένου του ιστορικού της προηγούμενης κυβέρνησης».

Και προσθέτει πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο «θα επαναφέρει μεγάλη αβεβαιότητα στις μακροοικονομικές και επιχειρηματικές προοπτικές στην Ελλάδα και θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στη στάση των επενδυτών απέναντι στη χώρα. Θα έθετε υπό αμφισβήτηση τη μακροοικονομική σταθερότητα, τις βελτιώσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον και τη φιλοδοξία της χώρας να αποκτήσει φέτος αξιολόγηση σε επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας. Θα δημιουργούσε επίσης αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα της χώρας να απορροφήσει τα σημαντικά κονδύλια της ΕΕ που είναι διαθέσιμα».

Όσον αφορά τον Αλέξη Τσίπρα η ανάλυση του EIU υπογραμμίζει θα δυσκολευτεί να πείσει τους ψηφοφόρους ότι μπορεί να κάνει καλύτερη ‘δουλειά’ από τον Μητσοτάκη, ενώ παράλληλα συμπεραίνει ότι «Αυτές οι εκλογές μπορεί να είναι η τελευταία του ευκαιρία να επιστρέψει στην εξουσία και θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να σχηματίσει συνασπισμό, γιατί αυτό είναι πιθανώς υπαρξιακό για τον ίδιο και το κόμμα του. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, ο κ. Τσίπρας είναι ο μακροβιότερος πολιτικός ηγέτης στην Ελλάδα, έχοντας ηγηθεί του ΣΥΡΙΖΑ από το 2008. Μια δεύτερη συνεχόμενη ήττα -μετά από αυτή το 2019- θα έθετε σε κίνδυνο τη θέση του στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ και τον ρόλο του στην ελληνική πολιτική γενικότερα».