ΔΝΤ: Στο 3,3% η ανάπτυξη φέτος – Βιώσιμο το ελληνικό χρέος

Θετικά μηνύματα “στέλνει” στην ελληνική κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), μέσω της έκθεση του, που δημοσιοποίησε χθες 2/6 στο πλαίσιο της διαβούλευσης του άρθρου 4.

Συγκεκριμένα το ΔΝΤ σημειώνει ότι η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε 8,2% το 2020. Η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε εγκαίρως και αποτελεσματικά, παρέχοντας δημοσιονομική στήριξη μέσω του προϋπολογισμού, που ήταν από τις μεγαλύτερες στην Ευρωζώνη, με αποτέλεσμα πρώτο να διαφυλαχθούν οι θέσεις εργασίας αν και η απασχόληση των νέων και των μερικώς απασχολούμενων μειώθηκε αρκετά και δεύτερο να περιοριστούν οι χρεοκοπίες των επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό το Ταμείο προβλέπει ότι το ΑΕΠ φέτος θα αυξηθεί κατά 3,3% και κατά 5,4% το 2022.  Σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική για το 2022, σημειώνει ότι ενώ το πρωτογενές έλλειμμα για το 2022 αναμένεται να μειωθεί στο 1% του ΑΕΠ, η υποβόσκουσα δημοσιονομική στάση, εξαιρουμένων των προσωρινών μέτρων για την COVID-19, παραμένει επεκτατική κατά περίπου 2% του ΑΕΠ.

Σχετικά με το δημόσιο χρέος, αναφέρει  ότι μεσοπρόθεσμα παραμένει βιώσιμο, με την προϋπόθεση ότι η ανάπτυξη θα είναι υψηλότερη από το επιτόκιο εξυπηρέτησής του και ότι θα υπάρξει σταδιακή επάνοδο σε πρωτογενή πλεονάσματα. Το ελληνικό χρέος προβλέπεται να αυξηθεί φέτος και στη συνέχεια να μειώνεται σταδιακά μεσοπρόθεσμα, παραμένοντας ωστόσο σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πριν την πανδημία.

Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν προχωρήσει σε μία σειρά από τομείς και ότι η διεύρυνση των εξωτερικών ανισορροπιών της Ελλάδας πέρυσι αντανακλά κυρίως προσωρινούς παράγοντες λόγω της πανδημίας, αναφερόμενο κυρίως τη μείωση του τουρισμού.

Όσον αφορά τις τράπεζες το ΔΝΤ διαπιστώνει μια μικρή πρόοδο στην κατεύθυνση εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος, προτρέποντας όμως την Κυβέρνηση να εξετάσει συμπληρωματικά μέτρα για τη μείωση των κόκκινων δανείων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το επερχόμενο υψηλό ποσοστό των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων. Τέλος προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων επανέρχεται σταδιακά στα προ της κρίσης επίπεδα.