Δημοσκόπηση Pulse/ΣΚΑΪ: Με 6,5 μονάδες προηγείται η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Image Thor Deichmann από το Pixabay

Διευρύνεται η διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ στις αρχές του Απριλίου. Mεγαλώνουν τα ποσοστά των πολιτών που θέλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενώ δεν φαίνεται να προκύπτει αριθμητικά «κυβέρνηση ηττημένων»

Στην πρόθεση ψήφου και με αναγωγή επί των εγκύρων, η ΝΔ προηγείται με 32% έναντι 25,5% του ΣΥΡΙΖΑ με τη διαφορά να φθάνει στις 6,5 μονάδες. Η διαφορά στη προηγούμενη δημοσκόπηση στις 4 Απριλίου ήταν στις 4 ποσοστιαίες μονάδες. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής 9,5%, ΚΚΕ 6%, Ελληνική Λύση 4%, ΜεΡΑ25 5%, Εθνικό Κόμμα Ελληνες 3%, Άλλο Κόμμα 4%, ενώ αναποφάσιστοι δηλώνουν οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 11%.

Παράσταση νίκης

Στην παράσταση νίκης προηγείται σταθερά η ΝΔ αυξάνοντας τη διαφορά κατά 6 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα. Το ποσοστό της ΝΔ είναι 56% (από 52%), του ΣΥΡΙΖΑ 26% (από 28%). Η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα στην παράσταση νίκης είναι 30 μονάδες.

Τον Μητσοτάκη προτιμούν οι πολίτες για πρωθυπουργό 

Δύο μονάδες κερδίζει μέσα σε 20 ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την πρωθυπουργία και μία ο Αλέξης Τσίπρας. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «μετά τις εκλογές, τι θα ήταν καλύτερο;» οι πολίτες απαντούν ότι καλύτερο θα ήταν πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (38%), πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (26%), η πρόταση για πρωθυπουργό του Νίκου Ανδρουλάκη (9%), ενώ κανένας και τίποτα από τα προηγούμενα απαντά το 22%, με ένα 5% να επιλέγει το «δεν ξέρω/δεν απαντώ».  

Οι κυβερνήσεις συνεργασίας

Στο ερώτημα «αν στις ερχόμενες εθνικές εκλογές δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, τι θα ήταν καλύτερο να γίνει;», οι ερωτηθέντες απαντούν 21% προσπάθεια για κυβέρνηση, συνεργασίας πάση θυσία, 37% προσπάθεια για κυβέρνηση συνεργασίας και αν δεν αποδώσει, νέες εκλογές, 34% νέες εκλογές το συντομότερο, ενώ το 8% απαντά δεν ξέρω/δεν απαντώ

Η πλειοψηφία των πολιτών θέλει αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ ή συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ

Όσον αφορά τη σύνθεση μιας κυβέρνησης συνεργασίας, οι πολίτες σε ποσοστό 41% απαντούν αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ (31%) ή συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ (10%). Το 30% απαντούν αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (14%) ή συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ (16%). Το 6% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα προτιμούσε μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού με ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα, ενώ το 15% δηλώνει ότι θα προτιμούσε «κάποιον άλλο». Το 8% επιλέγει «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Δείτε εδώ ολόκληρη της δημοσκόπηση της Pulse/ΣΚΑΙ