Δημοσκόπηση Metron Αnalysis: Στο 29,8% η ΝΔ, δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ, πέμπτος ο ΣΥΡΙΖΑ με 9,5%

Στη νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA η Νέα Δημοκρατία κινείται πάνω από το αποτελέσμα των ευρωεκλογών με τη διαφορά να φτάνει τις 14,1 μονάδες από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσιάζει νέα πτώση σε σχέση με τα ποσοστά του Ιουνίου της αντίστοιχης μέτρησης και βρίσκεται στην πέμπτη θέση.

Η εντεινόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια μεταφράζεται ήδη σε φθορά της κυβέρνησης, την ώρα που η κρίση του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί το ΠΑΣΟΚ στη θέση της δημοσκοπικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ συνεχίζεται και η ενίσχυση του χώρου της Ακροδεξιάς.

Ως προς την πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία εμφανίζει σαφή υποχώρηση στο 22% ενώ τον Ιούνιο ήταν 24.4%. Μεγάλη και η υποχώρηση στον ίδιο δείκτη παρουσιάζει και ο ΣΥΡΙΖΑ από 11,1% σε 7%. Στον αντίποδα το ΠΑΣΟΚ σημειώνει άνοδο στο 11,6% από 10,3% τον Ιούνιο. Υποχώρηση μικρή έχει και το ΚΚΕ, στο 7,2% από 7,9%. Άνοδο καταγράφουν και οι σχηματισμοί της Άκρας Δεξιάς: στο 8.1% από 7,4% η Ελληνική Λύση, στο 3,3% από 2,2% η Νίκη και στο 4% από 2,5% η Φωνή της Λογικής.

Ειδικότερα, στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 29,8% έναντι 15,7% του ΠΑΣΟΚ. Ακολουθούν η Ελληνική Λύση 10,9%, ΚΚΕ 9,7%, ΣΥΡΙΖΑ 9,5% Φωνή Λογικής 5,4%, Πλεύση Ελευθερίας 5,3%, Νίκη 4,4%, Νέα Αριστερά 2,6%, ΜέΡΑ25 1,8% &  Σπαρτιάτες 1%.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis, ακρίβεια και οικονομία, παραμένουν τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας, ενώ και η ιατρική περίθαλψη, με τη συζήτηση για το ΕΣΥ να έχει ενταθεί, δείχνει να απασχολεί σοβαρά τους πολίτες.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis η Νέα Δημοκρατία παραμένει ο πιο συμπαγές κόμμα του πολιτικού σκηνικού, όμως είναι σαφές ότι έχει ήδη φθορά που σταθεροποιείται με αυξητική τάση.

Στον χώρο της Κεντροαριστεράς έχουμε ανακατατάξεις. Η βαθιά κρίση του ΣΥΡΙΖΑ μεταφράζεται και σε μια σημαντική υποχώρηση της εκλογικής επιρροής. Αυτό επιτρέπει στο ΠΑΣΟΚ να διεκδικεί να είναι η δημοσκοπική αξιωματική αντιπολίτευση. Ωστόσο, είναι σαφές ότι ο ευρύτερος αυτός χώρος δεν ενισχύεται παρά τη φθορά της κυβέρνησης.

Αντιθέτως, έχει ενδιαφέρον η αύξηση της εκλογικής επιρροής της Ακροδεξιάς.Στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου Ελληνική Λύση, Νίκη και Φωνή της λογικής είχαν αθροιστικά 16,7%, τον Ιούνιο η αθροιστική εκτίμηση ψήφου ήταν 15,3% και τώρα η δημοσκόπηση δίνει αθροιστική εκτίμηση ψήφου για τους τρεις σχηματισμούς της Άκρας Δεξιάς στο 20,7% πολύ πάνω από την ιστορική επιρροή αυτού του χώρου.

Δείτε εδώ αναλυτικά τη δημοσκόπηση της Metron Analysis / Mega