Διαγωνισμός Φωτογραφίας στη Βέροια: Ανθισμένες Ροδακινιές

Photo; Rouzis Giorgos / Διάκριση 2020

Ένα φωτογραφικό ταξίδι, στην απέραντη ροζ θάλασσα από τις ανθισμένες ροδακινιές της Ημαθίας, μας χαρίζει ο Τουριστικός Όμιλος Βέροιας (ΤΟΒ). Ο διαγωνισμός φωτογραφίας διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 2014, τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Αναδεικνύει με τις δράσεις του, το μοναδικό φαινόμενο της «Ανθισμένης Ροδακινιάς» καταφέρνοντας μέσα σε λίγα χρόνια να ταξιδέψουν, όλες οι εικόνες της περιοχής σε όλη την υφήλιο!

Λίγα λόγια για τον Διαγωνισμό

Οι λάτρεις της φωτογραφίας ερασιτέχνες ή επαγγελματίες, ανεξαρτήτως ηλικίας με μοναδικά εφόδια μία φωτογραφική μηχανή ή ένα smartphone, αποτυπώνουν με τη δική τους πάντα ματιά, τις εικόνες ευφορίας και ψυχικής ανάτασης, που τους προσφέρει άπλετα η φύση των ανθισμένων δέντρων! Φέτος το φαινόμενο θα εμφανισθεί, από τις 15 Μαρτίου έως 4 Απριλίου.

Antonis-Keramidas / Διάκριση 2019

Κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να συμμετάσχει με τρείς έγχρωμες ή ασπρόμαυρες φωτογραφίες σε μορφή jpg (with exif data απαραιτήτως). Το αρχείο θα πρέπει να φέρει το ονοματεπώνυμο του διαγωνιζόμενου, με διαδοχική αρίθμηση εικόνων 1,2,3. Το θέμα του email που θα στείλουν, θα έχει ως τίτλο: «Διαγωνισμό Φωτογραφίας 2022» στην ηλεκτρονική διεύθυνση: veria peach@gmail.com

Τα βραβεία της κριτικής επιτροπής

Η ένωση Καλλιτεχνών Φωτογράφων ΚΔ Μακεδονίας και Fuji film Hellas, θα απονείμουν τα εξής: Πρώτο βραβείο: instax mini LiPlay, Δεύτερο βραβείο: instax SQ1 και Τρίτο βραβείο: instax mini 40.

Επιπλέον θα υπάρξει και μία ειδική κατηγορία: «Βραβείο Κοινού» με δώρο μία instax mini 11. Για τη συμμετοχή στην ειδική αυτή κατηγορία, η διαδικασία είναι πιο απλή ανεβάζοντας μία φωτογραφία στο Instagram και κάνοντας tag στη σελίδα: instagram@fujifilmhellas χρησιμοποιώντας υποχρεωτικά το hashtag#veriapeach2022. Η φωτογραφία με τα περισσότερα like κερδίζει!

Οι βραβευμένες φωτογραφίες, τα βίντεο και οι διακρίσεις του διαγωνισμού, θα εκτυπωθούν και θα παρουσιαστούν σε Εκθέσεις με παράλληλη προβολή τους, στο διαδίκτυο στην σελίδα ΤΟΒ και κοινοποίηση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Τα πνευματικά δικαιώματα θα ανήκουν στους δημιουργούς, ενώ η απόφαση της κριτικής επιτροπής θα είναι οριστική και δεν θα επιτρέπεται ουδεμία ένσταση ή άλλη διεκδίκηση. Τέλος οι Φωτογραφικές μηχανές που θα δοθούν ως βραβεία του διαγωνισμού, θα είναι ολοκαίνουργιες με εγγύηση επίσημης αντιπροσωπείας.

Photo: Γκρίτσας Χρήστος / 1o Βραβείο 2017

Τι είπαν για τις ροδακινιές

Το National Geograpic στην εκπομπή: «Η Ευρώπη από ψηλά»  έκανε λόγο για τις περίφημες ανθισμένες ροδακινιές της Βέροιας, τοποθετώντας της, ανάμεσα στον Παρθενώνα και τα Μετέωρα ως ένα από τα αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσει κανείς ταξιδεύοντας στην Ελλάδα!

Ροδακινιές, πηγή έμπνευσης καλλιτεχνών

Η πραγματική πατρίδα του καρπού είναι η Κίνα, για αυτό και στις παραδόσεις της Ανατολής θεωρείται: «Το Δέντρο της Ζωής του Επίγειου Παραδείσου». Στα μέρη μας τα ροδάκινα ήρθαν από την Περσία «Περσική Μηλέα» τα έλεγαν, τα άνθη τους συμβολίζουν την άνοιξη και την γονιμότητα.

Photo: Kiki Horazani / Διάκριση 2019

Το 1892 ο Γάλλος σεφ Auguste Escoffier στο ξενοδοχείο Savoy του Λονδίνου, για να τιμήσει την διεθνούς φήμη σοπράνο Nellie Melba, έφτιαξε δίνοντας το όνομα της, το υπέροχο, δροσερό γλυκό του καλοκαιριού: «Peach Melba». Παγωτό βανίλια, με ζουμερά ροδάκινα και σάλτσα κόκκινου βατόμουρου. Το γλυκό κατέφθασε στο τραπέζι μέσα σε ένα γλυπτό πάγου σε ‘σχήμα κύκνου’, εμπνευσμένο από την όπερα του Βάγκνερ «Lohengrin», που ανέβηκε τη περίοδο εκείνη με πρωταγωνίστρια την Nellie Melba.

Τέλος μην ξεχνάμε τους στίχους του πολυαγαπημένου μας ποιητή Παλαμά, από το ποίημα του “Αύγουστος”: «Μέσα από μία ροδακινιά ξανθή, ο Αύγουστος τις χάρες του σκορπίζει. Σαν το χλωρό ροδάκινο μυρίζει, σαν το χλωρό ροδάκινο ανθεί» .

Υποβολή συμμετοχών για τον Φωτογραφικό Διαγωνισμό «Ανθισμένες Ροδακινιές» στην ηλεκτρονική διεύθυνση: veriapeach@gmail.com έως τις 30.04.2022.

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα γνωστοποιηθούν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου 2022.

Οι φωτογραφίες προέρχονται από την ιστοσελίδα του Τουριστικού Ομίλου Βέροιας veriapeach.gr