Δεν αναμένονται αλλαγές στα περιοριστικά μέτρα

Photo: pixabay.com

Συνέχιση των υγειονομικών μέτρων για μια εβδομάδα μετά τις 16 Ιανουαρίου σκέφτεται η κυβέρνηση, όσον αφορά στην χαλάρωση των μέτρων. Πρόθεση της κυβέρνησης ηταν να επιστρέψει η μουσική στην εστίαση και να αυξηθούν οι θεατές στα γήπεδα.

Ωστόσο, τα επιδημιολογικά στοιχεία δεν φαίνεται να βοηθούν και πληροφορίες ανέφεραν ότι υπήρχαν αντιδράσεις. Επιφυλάξεις για τις προτεινόμενες αλλαγές εξέφρασαν, τόσο στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, όσο και η επιστημονική κοινότητα.

 Τα μέτρα που ισχύουν μέχρι της 16 Ιανουαρίου:

  • Οι χώροι διασκέδασης & εστίασης, ωράριο έως τις 12:00 τα μεσάνυχτα, μόνο με καθήμενους πελάτες χωρίς μουσική, ενώ στα τραπέζια θα επιτρέπονται έως έξι άτομα.
  • Εξαίρεση, μόνο για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, επιτρέπεται η λειτουργία της εστίασης έως τις 2:00 το πρωί, με το ίδιο καθεστώς (δεν θα επιτρέπονται όρθιοι πελάτες, ενώ θα απαγορευτεί η μουσική).
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας FFP2/KN95 ή διπλή μάσκα σε σούπερ μάρκετ και στα μέσα μαζικής μεταφοράς καθώς επίσης και στους εργαζόμενους στην εστίαση.
  • Σύσταση για διπλή μάσκα ή υψηλής προστασίας όπου υπάρχει συγχρωτισμός.
  • Τηλεργασία τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό τομέα έως το 50%. Θα υπάρχει κυλιόμενο ωράριο.
  • Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και χρόνιων πασχόντων, επισκεπτήριο με PCR 48 ωρών και αυστηροποίηση επισκεπτηρίων στα νοσοκομεία.
  • Στα γήπεδα θα υπάρχει περιορισμός στο 10% της χωρητικότητας με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί μιλώντας στιον ΣΚΑΙ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανέφερε: «Πρέπει να είναι κανείς λίγο ακόμα προσεκτικός. Νομίζω κάθε εβδομάδα θα αξιολογούνται τα δεδομένα. Θα περιμένουμε την εισήγηση της επιτροπής. Είναι πρόωρο αυτή τη στιγμή να μιλήσουμε για χαλάρωση και να εκπέμψουμε αυτό το μήνυμα. Δεν αποκλείω σημειακά να γίνουν κάποια πράγματα».

Σχετικά με το το πρόστιμο των 100 ευρώ στους άνω των 60 ετών ο κ. Οικονόμου δήλωσε κατηγορηματικά ότι θα επιβληθεί, ενώ πρόσθεσε ότι πάνω από 200.000 συμπολίτες μας αυτής της ηλικιακής κατηγορίας έχουν εμβολιαστεί και αυτό συνιστά μεγάλη επιτυχία γιατί θωρακίστηκαν απέναντι στον ιό ενώ υπάρχει ακόμα η δυνατότητα και αλλοίωνα εμβολιαστούν.