Δακτύλιος: Επανέρχεται από τις 25 Οκτωβρίου στην Αθήνα

Photo: wei zhu Pixabay

Επανέρχεται σε ισχύ από την Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021 το μέτρο του “Καθαρού Δακτυλίου” στο κέντρο της Αθήνας, όπως αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες κυβερνητικές  αποφάσεις, εντός του Δακτυλίου της Αθήνας θα κυκλοφορούν ελεύθερα τα ηλεκτρικά οχήματα, τα υβριδικά οχήματα, τα εκ κατασκευής (όχι εκ μετατροπής) φυσικού αερίου και υγραερίου οχήματα, καθώς και τα οχήματα κατηγορίας Euro 6, που εκπέμπουν κάτω από 120 gr CO2.

Ειδικότερα, για τα ηλεκτρονικά αυτοκίνητα, και τα αυτοκίνητα που κινούνται με φυσικό αέριο, θα κυκλοφορούν ελεύθερα όλες τις ημέρες του μήνα είτε η πινακίδα τους λήγει σε ζυγό είτε σε μονό αριθμό.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να περιοριστούν δραστικά έως και 50%, ο αριθμός των αδειών που θα χορηγούνται κατ’ εξαίρεση για κίνηση εντός του Δακτυλίου, ενώ προβλέπεται και η αναθεώρηση προς το αυστηρότερο το πλαίσιο φορτοεκφορτώσεων. Σήμερα το ωράριο τροφοδοσίας καταστημάτων είναι: 7 πμ–11 πμ, 2.30 μμ–5 μμ & 7 μμ– 11 μμ.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε συνεργασία με τη Δημοτική Αστυνομία, σχεδιάζει να θέσει άμεσα σε εφαρμογή σχέδιο αστυνόμευσης, για την τήρηση των μέτρων.

Στο επόμενο χρονικό διάστημα μελετάται η σύσταση ενός φορέα, ο οποίος θα συντονίζει τις  κυκλοφοριακές συνθήκες στη πρωτεύουσα, αλλά και μια τεχνική επιτροπή με τη συμμετοχή υπουργείων, Περιφερειών και Δήμων για να εξετάσουν τα επόμενα βήματα για τον περιορισμό της κυκλοφορίας. Στη κατεύθυνση αυτή, έχει γίνει ήδη μελέτη για να αναπροσαρμοστούν τα όρια του δακτυλίου.