Κομισιόν: Στο 4% η ανάπτυξη & στο 8,9% ο πληθωρισμός το 2022 στην Ελλάδα

Photo Ri Butov Pixabay

Σε σημαντική αναθεώρηση προς τα πάνω για την ανάπτυξη που αναμένεται για φέτος να φτάσει το 4% αλλά και του ετήσιου πληθωρισμού που αναμένεται να φτάσει το 8,9% προχώρησε η Κομισιόν στις εκτιμήσεις της για την Ελλάδα στο πλαίσιο των θερινών προβλέψεων που δημοσιοποίησε χθες.

Δύο μήνες νωρίτερα, στα μέσα Μαΐου, στις εαρινές εκτιμήσεις της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεπε φέτος για την Ελλάδα ρυθμό ανάπτυξης 3,5% και πληθωρισμό 6,3%. Λόγω της σημαντικής αναθεώρησης για τα μεγέθη του 2022 ο ρυθμός ανάπτυξης έχει αναθεωρηθεί στο 2,1% από 3,1% που προέβλεπαν οι εαρινές εκτιμήσεις. Για τον επόμενο χρόνο, ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει στο 3,5% από 1,9% που προβλεπόταν στις εαρινές εκτιμήσεις.

Συγκεκριμένα, η έκθεση της Κομισιόν (European Economic Forecast, Summer 2022) αναφέρει, ότι η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα διατήρησε τη δυναμική της το πρώτο τρίμηνο του 2022, με το πραγματικό ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 2,3% σε τριμηνιαία βάση.

Ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή συνεχίζει να αυξάνεται, κυρίως λόγω της έκρηξης των διεθνών τιμών της ενέργειας και των τροφίμων. Η μετακύλιση στα υπόλοιπα στοιχεία του καλαθιού κατανάλωσης αναμένεται να διατηρήσει τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα για ολόκληρο τον προβλεπόμενο ορίζοντα. Ο συνολικός πληθωρισμός προβλέπεται να φτάσει στο 8,9% το 2022 και στο 3,5% το 2023.

Στο μέλλον, η αυξημένη αβεβαιότητα αναμένεται να μειώσει περαιτέρω τη ζήτηση για νέες θέσεις εργασίας και σε συνδυασμό με τον ακόμη υψηλό ρυθμό πληθωρισμού, αναμένεται να αποδυναμώσει την ανάπτυξη το 2023. αναμένεται να επιβραδύνουν τις ιδιωτικές επενδύσεις, παρά την ώθηση του RRF.

Διαβάστε περισσότερα στο moneyview.gr