Βρετανία: Ασφαλή τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού για τις εγκύους

Photo: Jonathan Borba on Unsplash

Ανησυχία προκαλεί στην ιατρική κοινότητα της Μεγάλης Βρετανίας η επικινδυνότητα της μετάλλαξης Δέλτα στις εγκυμονούσες. Τελευταία στοιχεία κάνουν λόγο, ότι το 98% των εγκύων που εισάγονται σε νοσοκομεία με κορωνοϊό δεν έχει λάβει ούτε μια δόση εμβολίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, παρατηρείται αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου εγκύων με κορωνοϊό, γεγονός που καθιστά τον εμβολιασμό των εγκύων γυναικών ακόμη πιο επιτακτικό.

Στοιχεία της έρευνας της Εθνικής Περιγεννητικής Μονάδας Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έδειξαν ότι από την αρχή της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020, 3.371 έγκυες γυναίκες εισήχθησαν στο νοσοκομείο με κορωνοϊό, ενώ η σοβαρότητα των συμπτωμάτων που προκαλείται στις εγκύους αυξάνεται εξαιτίας των νεών μεταλλάξεων.

Σοβαρές επιπλοκές σε εγκύους από τον κορωνοϊό

Το τελευταίο τρίμηνο και παρά την ενημέρωση για την ασφάλεια των εμβολίων, το 98% των εγκύων που εισήχθη στο νοσοκομείο με κορωνοϊό, δηλαδή 171 γυναίκες δεν είχαν λάβει ούτε μια δόση του εμβολίου.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία για το τελευταίο τρίμηνο, κατά το οποίο η μετάλλαξη Δέλτα είναι και η κυρίαρχη στη χώρα: μία στις επτά έγκυες γυναίκες χρειαζόταν φροντίδα σε μονάδα εντατικής θεραπείας, μία στις τρεις ανέπτυξε πνευμονία, ενώ μια στις πέντε αναγκάστηκε να γεννήσει πρόωρα λόγω επιπλοκών από τον κορωνοϊό.

Δεν προκύπτουν στοιχεία για επιπλοκές των εμβολίων σε εγκύους

Ήδη από τα μέσα Απριλίου για τις έγκυες γυναίκες έχουν προσφερθεί τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna ως τα πιο ασφαλή, ενώ μέχρι τώρα στην Αγγλία πάνω από 51.000 έγκυες έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου.

Υπενθυμίζεται από τις ενώσεις μαιών και γυναικολόγων, ότι από τα μέχρι στιγμής δεδομένα των εμβολιασμών δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για την ασφάλεια των εμβολίων, καθώς δεν έχει προκύψει καμία επιπλοκή.

culpanews.gr με πληροφορίες από την Deutsche Welle