Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Η ΝΔ εκλέγει 7 περιφερειάρχες από τον α΄ γύρο

Από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, εκλέγονται περιφερειάρχες, στις Περιφέρειες Αττικής, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας.

Στις 6 από αυτές οι υποψήφιοι περιφερειάρχες που εκλέχθηκαν υποστηρίχθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ στην Κρήτη ο υποψήφιος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και κατέρχεται με ανεξάρτητο συνδυασμό, ο οποίος, ωστόσο, είχε και την στήριξη από τη ΝΔ.

Αντίθετα, οι κάλπες έδειξαν ότι στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου, Στερεάς Ελλάδας, προηγούνται οι περιφερειάρχες που μόλις ολοκλήρωσαν τη θητεία τους.

Σε 7 περιφέρειες θα αναδείχθηκαν περιφερειάρχες από την πρώτη Κυριακή, σε 6 περιφέρειες το αποτέλεσμα θα κριθεί στον β’ γύρο.

Αναλυτικά τα αποτελάσματα στις 13 περιφέρειες

Στην Αττική, ο υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, Νίκος Χαρδαλιάς, εξελέγη  από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 46,74%. Δευτερος ο ανεξάρτητος υποψήφιος με στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Ιωακειμίδης, με ποσοστό 15,53%. Στην τρίτη θέση βρέθηκε ο υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ, Ιωάννης Πρωτούλης, με ποσοστό 13,87%, ενώ την τέταρτη θέση καταλαμβάνει ο Γιάννης Σγουρός, υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, με ποσοστό 13,31%.

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,  προηγείται ο νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, Χρήστος Μέτιος, με ποσοστό 42,3%, ενώ έπεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος Χριστόδουλος Τοψίδης με 35,34%.

Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, προηγείται ο Αλκιβιάδης Στεφανής, που υποστηρίζεται από τη ΝΔ, με ποσοστό 40,38%, ενώ ο υποψήφιος που καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, προέρχεται επίσης από τη ΝΔ και κατέρχεται στις εκλογές με ανεξάρτητο συνδυασμό έλαβε το 33,81%.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, Νεκτάριος Φαρμάκης,  διατηρεί τη θέση του από τον πρώτο γύρο, πετυχαίνοντας το ποσοστό 59,03%. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο Σπυρίδων Σκιαδαρέσης, υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, ο οποίος συγκέντρωσε 13,15%.

Στη Δυτική Μακεδονία, η εικόνα  δείχνει ότι η αναμέτρηση θα εξελιχθεί σε ντέρμπι την επόμενη Κυριακή. Ο νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, Γιώργος Κασαπίδης, βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 34,23%, ενώ προηγείται ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γιώργος Αμανατίδης με 35,54%. Στην τρίτη θέση με καλό ποσοστό 21,48% ήταν η Ζεμπελίδου Γεωργία υποστηριζίμενη από το ΠΑΣΟΚ.

Στην Περιφέρεια Ηπείρου, ο Αλέξανδρος Καρχιμάνης, υποστηριζόμενος από τη ΝΔ και νυν περιφερειάρχης, εκλέχθηκε από τον πρώτο γύρο, πετυχαίνοντας  ποσοστό 54,93%. Δεύτερος στην κούρσα των εκλογών είναι ο Ιωάννης Στέφος, υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 12,44%.

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο νυν περιφερειάρχης, Κωνσταντίνος Αγοραστός, συγκέντρωσε  41,37% των ψήφων. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος με τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, με ποσοστό 34,11%.

Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ο Ιωάννης Τρεπεκλής, προερχόμενος από τη ΝΔ, με τον ανεξάρτητο συνδυασμό «ΙΟΝΙΑ ΕΠΟΧΗ», συγκέντρωσε 32,54%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενη από τη ΝΔ, Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου, με ποσοστό 27,41%.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας,  ο Απόστολος Τζιτζικώστας πέτυχε μία καθαρή νίκη από τον πρώτο γύρο συγκεντρώνοντας 60,28%, ενώ ο υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπαστεργίου, βρέθηκε στη δεύτερη θέση με ποσοστό 10,54%. Ο υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ, Σωτήριος Αβραμόπουλος, συγκέντωσε το 8,97% των ψήφων, ενώ ο Γιάννης Μυλόπουλος, υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, καταλαμβάνειθέση με  την τέταρτη ποσοστό 7,16%.

Στην Περιφέρεια Κρήτης,  ο υποψήφιος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Σταύρος Αρναουτάκης, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, επανεκλέγετε από  α’ γύρο  συγκεντρώνοντας το εντυπωσιακό 78,31%. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο Σπυρίδων Δανέλλης, από τον ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 11,04%.

Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Γεώργιος Χατζημάρκος, νυν περιφερειάρχης και υποψήφιος προερχόμενος από τη ΝΔ, συγκέντρωσε 66,52% και επανεκλέγετε. Στη δεύτερη θέση, ο Νικηφόρος Παπανικόλας, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, συγκέντρωσε το 15,19%.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δημήτριος Πτωχός, υποστηριζόμενος από τη ΝΔ,  προηγείται με ποσοστό 42,61% . Στη δεύτερη θέση, ο Πέτρος Τατούλης συγκέντρωσε 31,86% και πέρασε στον β’ γύρο την επόμενη Κυριακή.

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο Φάνης Σπανός, νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, πέτυχε την επανεκλογή του από τον α’ γύρο με ποσοστό 48,35%. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο ανεξάρτητος υποψήφιος, που έλαβε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, Απόστολος Γκλέτσος, με ποσοστό 24,88%.