Εμβόλια AstraZeneca – Johnson & Johnson: Γερμανοί επιστήμονες εξηγούν από που προέρχονται οι θρομβώσεις

Photo Thirdman / Pexels
Τα εμβόλια της  AstraZeneca και Johnson & Johnson έχουν προκαλέσει σπάνια θρόμβους αίματος, αλλά οι επιστήμονες λένε ότι μπορούν να επανασχεδιαστούν για να αποφευχθεί το πρόβλημα

Μια ομάδα Γερμανών επιστημόνων πιστεύει, ότι ανακάλυψε γιατί ορισμένα άτομα που εμβολιάστηκαν με τα εμβόλια AstraZeneca και Johnson & Johnson κατά του Covid-19 αναπτύσσουν θρόμβους αίματος και ισχυρίζεται, ότι μπορεί να πει στους κατασκευαστές πώς να βελτιώσουν το εμβόλιο για να αποφευχθούν αυτές τις παρενέργειες..

Το κλειδί είναι ο αδενοϊός, ένας κοινός ιός του κρυολογήματος

Το κλειδί είναι ο αδενοϊός, ένας κοινός ιός του κρυολογήματος που χρησιμοποιείται για να μεταφέρει την ακίδα πρωτεΐνης του κοροναϊού στο σώμα, λέει ο Rolf Marschalek, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Goethe στη Φρανκφούρτη και συνεργάτες. Τα εμβόλια mRNA που αναπτύχθηκαν από την Pfizer / BioNTech και τη Moderna δεν χρησιμοποιούν αυτό το σύστημα παράδοσης και δεν έχουν συνδεθεί περιστατικά πήξης αίματος.

Οι θρόμβοι αίματος είναι σπάνιοι, αλλά εμφανίζονται στη νεότερη ηλικιακή ομάδα που διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο πήξης και λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν σοβαρή νόσο Covid. Το Ηνωμένο Βασίλειο προσφέρει τώρα σε άτομα ηλικίας κάτω των 40 ετών μια επιλογή εμβολίων, όπου είναι διαθέσιμα. Υπήρξαν 309 περιπτώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο από 33 εκατομμύρια άτομα που έλαβαν το εμβόλιο AstraZeneca.

Οι επιστήμονες σε μια προδημοσίευση που δεν έχει υποβληθεί ακόμη σε αξιολόγηση από τους ομοτίμους λένε ότι πιστεύουν ότι το πρόβλημα έγκειται στην είσοδο του αδενοϊού στον πυρήνα του κυττάρου και όχι μόνο στο κυτταρικό υγρό, όπου ο ιός παράγει κανονικά πρωτεΐνες.

Τι γνωρίζουμε για τους θρόμβους αίματος και το εμβόλιο AstraZeneca Covid;

«Ο κύκλος ζωής του αδενοϊού περιλαμβάνει τη μόλυνση των κυττάρων είσοδο του αδενοϊικού DNA στον πυρήνα, και στη συνέχεια μεταγραφή γονιδίου από τον μηχανισμό μεταγραφής του ξενιστή», γράφουν.

“Και ακριβώς εδώ βρίσκεται το πρόβλημα: το ιικό κομμάτι DNA … δεν είναι βελτιστοποιημένο για να μεταγραφεί μέσα στον πυρήνα.” Μέσα στον πυρήνα των κυττάρων, τμήματα της ακίδας πρωτεΐνης συναρμολογούνται ή χωρίζονται. Αυτά γίνονται μεταλλαγμένα πρωτεϊνικά κομμάτια που επιπλέουν στο σώμα και σπάνια μπορούν να προκαλέσουν θρόμβους αίματος, πιστεύουν οι επιστήμονες.

Tα εμβόλια μπορούν να επανασχεδιαστούν για να αποφευχθεί το πρόβλημα

Ο καθηγητής Marschalek αναφέρει ότι τα εμβόλια μπορούν να επανασχεδιαστούν για να αποφευχθεί το πρόβλημα. Η J&J είναι ήδη σε επαφή μαζί του, είπε στους Financial Times.

Η εταιρεία «προσπαθεί να βελτιστοποιήσει το εμβόλιο της τώρα», είπε στην εφημερίδα. «Με τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας μπορούμε να πούμε στις εταιρείες πώς να μεταλλάξουν αυτές τις αλληλουχίες, κωδικοποιώντας την ακίδα πρωτεΐνης με τρόπο που αποτρέπει τις ακούσιες αντιδράσεις ματίσματος».

Ωστόσο, δεν είχαν μιλήσει ακόμη με την AstraZeneca, είπε. Η εταιρεία δεν είχε επικοινωνήσει, “αλλά αν το κάνουν, μπορώ να τους πω τι να κάνουν για να κάνουν ένα καλύτερο εμβόλιο”, είπε στο FT.

Ωστόσο, άλλοι επιστήμονες έχουν άλλες θεωρίες και η εξήγηση του Marschalek για τις ανεπιθύμητες ενέργειες εξακολουθεί να αποτελεί υπόθεση, η οποία δεν έχει ακόμη εξεταστεί από άλλους ειδικούς.

culpanews.gr με πληροφορίες από “The Guardian”