Αλλάζουν όλα από σήμερα σε εστίαση & ψυχαγωγία

Photo Engin Akyurt Pixabay

Με νέα μέτρα από σήμερα Παρασκευή 16 Ιουλίου έως και την 31η Αυγούστου θα λειτουργούν οι χώροι ψυχαγωγίας, τα κέντρα διασκέδασης και αποκλειστικά με καθήμενους. Τα νέα δεδομένα φέρνουν ένα «καλοκαίρι καθήμενων», ενώ επαναλειτουργούν μετά από πολύ καιρό και οι κλειστοί χώροι αποκλειστικά για  εμβολιασμένους και έως το 85% της χωρητικότητάς τους.

Τα σήματα διαχωρισμού των καταστημάτων

Με τρία σήματα πρόκειται να σημανθούν οι επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης, έτσι ώστε να είναι εύκολη η επιλογή τους από τους καταναλωτές.

Συγκεκριμένα μέχρι τις 31 Αυγούστου, θα υπάρξουν τρεις διαφορετικές σημάνσεις στα καταστήματα: «Χώρος Covid Free», «Μεικτός Χώρος» και «Πλήρως εμβολιασμένο προσωπικό».

Χώρος Covid Free

ypochreotikos-emvoliasmos-kai-kalokairi-kathimenon-ola-ta-nea-metra6

Τα καταστήματα Covid Free θα μπορούν να λειτουργούν με το 85% της χωρητικότητάς τους, ενώ οι πελάτες θα πρέπει να είναι μόνο καθήμενοι. Θα τηρούνται οι κανόνες αποστάσεων και θα υπάρχουν και αυστηρές κυρώσεις στην περίπτωση παραβίασης των μέτρων.

Μεικτοί Χώροι

ypochreotikos-emvoliasmos-kai-kalokairi-kathimenon-ola-ta-nea-metra8

Στους Μεικτούς χώρους θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πελάτες, ενώ θα προβλέπονται ξεχωριστά τμήματα της επιχείρησης που θα μπορούν να κάθονται οι πελάτες, που θα έχουν εμβολιαστεί, θα έχουν νοσήσει ή θα έχουν κάνει τεστ.

Κατάστημα με εμβολιασμένο προσωπικό

ypochreotikos-emvoliasmos-kai-kalokairi-kathimenon-ola-ta-nea-metra10

Με το συγκεκριμένο σήμα θα πιστοποιούνται οι επιχειρήσεις στις οποίες όλο το προσωπικό έχει εμβολιαστεί.

Η εφαρμογή «Covid Free GR»

Η εφαρμογή «Covid Free GR», είναι διαθέσιμη ήδη από 13 Ιουλίου, στα κινητά τηλέφωνα και τα tablets.

Με τη συγκεκριμένη εφαρμογή θα ελέγχεται η εγκυρότητα του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης για την πρόσβαση των πολιτών σε κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, αλλά και των πιστοποιητικών αρνητικού rapid ή PCR τεστ για τους υπαίθριους μικτούς χώρους.

Η εφαρμογή δείχνει μόνο το όνομα του κατόχου του πιστοποιητικού, ενώ δεν κρατάει και δεν αποθηκεύει προσωρινά ή μόνιμα προσωπικά δεδομένα ή ιστορικό επαληθεύσεων.

Η εφαρμογή διατίθεται δωρεάν σε οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιεί λογισμικό iOS ή Android, μέσω του επίσημου λογαριασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας στο App Store και στο Google Play.

Τρία επίπεδα επαλήθευσης

  • Πράσινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει από COVID
  • Κίτρινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει αρνητικό τεστ (rapid ή PCR)
  • Κόκκινο – σημαίνει λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό

Χρονική ισχύς των πιστοποιητικών

Εμβολιασμού – 14 ημέρες από την ημερομηνία της τελευταίας δόσης
Νόσησης – έως και 6 μήνες μετά
Rapid test – 48 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος)
PCR test – 72 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος).

Τα πρόστιμα

Για τα καταστήματα εμβαδού κάτω των 200 τ.μ. το πρόστιμο ορίζεται στα 2.000 ευρώ και επτά ημέρες αναστολή λειτουργίας από την επομένη.

Για τα καταστήματα με εμβαδόν άνω των 200 τ.μ. θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας επίσης για επτά ημέρες.

Στην περίπτωση που υπάρξει υποτροπή, για όλα τα καταστήματα, ανεξαρτήτως τ.μ., επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 15 ημερολογιακές ημέρες.