Αίγυπτος: Ο νέος χάρτης μετά τη συμφωνία Δένδια για το οικόπεδο W18

Τέλος καλό όλα καλά. Η χθεσινή μετάβαση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στο Κάιρο έλυσε το πρόβλημα με το επίμαχο οικόπεδου W18. Δένδιας και Σούκρι συμφωνήσαν στην τροποποίηση του οικοπέδου, ώστε να σταματά στον 28ο μεσημβρινό και να μην εκτείνεται ανατολικότερα. Όπως φαίνεται και στον χάρτη που έδωσε στη δημοσιότητα η αιγυπτιακή πλευρά, ορίζεται απολύτως από την γραμμή των οριοθετημένων υφαλοκρηπίδων Ελλάδας και Αιγύπτου της συμφωνίας  6ης Αυγούστου 2020.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Αιγύπτου καθώς μετά τη χθεσινή συμφωνία, το υπουργείο Πετρελαίου, αναπροσάρμοσε τον χάρτη του επίμαχου οικοπέδου. Η χθεσινή συμφωνία ουσιαστικά αποδομεί πλήρως την τουρκική προπαγάνδας που προσπάθησε να εκμεταλλευτεί ένα λάθος αιγυπτιακής γραφειοκρατίας. Η γνωστή τουρκική διπλωματία, προσπαθώντας να παραπλανήσει την διεθνή κοινότητα, έφτασε στο σημείο να μιλά για έναρξη διαπραγματεύσεων της Τουρκίας  με την Αίγυπτο για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

Μετά την επιτυχία της χθεσινής συνάντησης ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών δήλωσε από τη Λάρνακα: «Είχα και τη χαρά πριν έρθω σήμερα στη Λάρνακα να συναντηθώ με τον ομόλογό μου κ.Shameh Shoukry στο Κάιρο και να συζητήσουμε για τις ελληνο-αιγυπτιακές σχέσεις, σχέσεις εγκάρδιες, στενότατες, σχέσεις οι οποίες βασίζονται και στην στενή προσωπική σχέση που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Al Sisi. Θα ήθελα να πω επίσης ότι το θέμα που δημιουργήθηκε από μία πρόσφατη προκήρυξη οικοπέδων από την αιγυπτιακή πλευρά στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ένα καθαρά τεχνικό θέμα που αφορά την Αιγυπτιακή πλευρά. Η ελληνική πλευρά το θεωρεί επί τη βάσει των αναρτήσεων της αιγυπτιακής πλευράς, ένα θέμα το οποίο κατ’ ουσίαν έχει επιλυθεί.

Είχα επίσης τη δυνατότητα να συναντήσω τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Ahmed Aboul Gheit, με τον οποίο συζητήσαμε για την τελευταία διάσκεψη του Αραβικού Συνδέσμου, τα όσα συζητήθηκαν εκεί, αλλά κυρίως πώς η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξει τις σχέσεις της με τον Αραβικό σύνδεσμο. Όπως είναι γνωστό, η Κύπρος έχει  το μοναδικό προνόμιο να είναι ήδη χώρα παρατηρητής. Η Ελλάδα θα ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση ενός Memorandum of Understanding με τον Αραβικό Σύνδεσμο, ώστε να αναπτύξει και αυτή τις σχέσεις μαζί του».