Αεροσκάφη της ισραηλινής αεροπορίας έπληξαν προληπτικά χιλιάδες στόχους της Χεζμπολάχ

Israel Air Force fighter jet F-15, at the Tel Nor airforce base. (Credit: MOSHE SHAI/FLASH90)

Η ανταλλαγή χτυπημάτων σήμερα (25/8) το πρωί μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ φαίνεται να είναι η αρχή μιας σημαντικής κλιμάκωσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Ο ισραηλινός στρατός  ανέφερε ότι περίπου 100 μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν αυτό που περιέγραψε ως προληπτικά πλήγματα σε στόχους της Χεζμπολάχ σε όλο τον νότιο Λίβανο το πρωί της Κυριακής. Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε αργότερα ρουκέτες και πυραύλους στο βόρειο Ισραήλ.

Εάν αυτός ο αριθμός των 100 είναι σωστός, θα είναι η μεγαλύτερη ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο από τον πόλεμο πλήρους κλίμακας μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ το 2006.

Τα πλήγματα του Ισραήλ έγιναν γύρω στις 04:30 τοπική ώρα (01:30 GMT) και ανέφερε ότι η Χεζμπολάχ σχεδίαζε μια μεγάλης κλίμακας επίθεση μισή ώρα αργότερα, στις 05:00 τοπική ώρα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, που επικαλούνται έναν ανώνυμο αξιωματούχο των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, αυτό περιελάμβανε ρουκέτες στο Τελ Αβίβ, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, βαθιά μέσα στο κεντρικό Ισραήλ.

Grad rockets used by Hezbollah
(photo credit: Alma Research Institute)

Παράλληλα η Χεζμπολάχ είπε ότι εκτόξευσε περισσότερους από 300 ρουκέτες και πυραύλους με στόχο στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο βόρειο Ισραήλ, όπου ηχούν σειρήνες αεροπορικής επιδρομής.

Σε όλη την περιοχή, ο φόβος είναι ότι αυτή η τελευταία κλιμάκωση θα μπορούσε να οδηγήσει και πάλι σε ολοκληρωτικό πόλεμο. Η ανταλλαγή σηματοδοτεί μια μεγάλη κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ του Ισραήλ και της υποστηριζόμενης από το Ιράν σιιτικής μουσουλμανικής ομάδας.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν ότι εντόπισαν «εκτεταμένες προετοιμασίες» για μια μεγάλης κλίμακας αεροπορική επίθεση της Χεζμπολάχ, η οποία την ώθησε να εξαπολύσει τα προληπτικά πλήγματα. Πρόσθεσε ότι τα αεροπλάνα της είχαν πλήξει πάνω από 40 περιοχές εκτόξευσης, μερικές από τις οποίες στόχευαν στο κεντρικό Ισραήλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ισραήλ Κατς δήλωσε ότι το Ισραήλ «ενεργεί για να προστατεύσει τους πολίτες και τα εδάφη του» και «δεν επιδιώκει ολοκληρωτικό πόλεμο» στη Μέση Ανατολή.

Το Ισραήλ είπε ότι οι Λιβανέζοι πολίτες είχαν προειδοποιηθεί να εγκαταλείψουν αμέσως τις περιοχές όπου επιχειρούσε η Χεζμπολάχ. Το υπουργείο Δημόσιας Υγείας του Λιβάνου δήλωσε ότι οι ισραηλινές επιδρομές σκότωσαν ένα άτομο στο Khiam, ενώ άλλα δύο τραυματίστηκαν.

Λίγο μετά τα ισραηλινά χτυπήματα, η Χεζμπολάχ είπε ότι είχε εκτοξεύσει 320 ρουκέτες Katyusha με στόχο 11 ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις και στρατώνες.

Ανέφερε ότι η επίθεση ήταν απάντηση στη δολοφονία του ανώτερου στρατιωτικού διοικητή της ομάδας, Φουάντ Σουκρ, τον περασμένο μήνα.

Νετανιάχου: «Όποιος μας κάνει κακό — του κάνουμε κακό»

«Σήμερα το πρωί εντοπίσαμε τις προετοιμασίες της Χεζμπολάχ να επιτεθεί στο Ισραήλ», ΣΗΜΕΊΩΣΕ χαρακτηριστικά. «Σε συνεννόηση με τον υπουργό Άμυνας και τον αρχηγό του επιτελείου των IDF, δώσαμε εντολή στις IDF να δράσουν προληπτικά για να αποσοβήσουν την απειλή».

«Οι IDF εργάζονται έκτοτε εντατικά για να αποτρέψουν τις απειλές. Κατέστρεψαν χιλιάδες ρουκέτες που είχαν στόχο το βόρειο τμήμα της χώρας» σημείωσε επιπλέον ο Νετανιάχου, ζητώντας από τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου. «Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε τη χώρα μας και να επιστρέψουν οι κάτοικοι του βορρά με ασφάλεια στα σπίτια τους», κατέληξε, συμπληρώνοντας πως το Ισραηλ θα συνεχίσει να ακολουθεί έναν απλό κανόνα: «Θα κάνουμε κακό σε όποιον μας κάνει κακό».